Keukengeheimen

Gebruik een aardappelrasp voor de allerbeste tomatenpassata

430views

Gebruik een aardappelrasp voor de allerbeste tomatenpassata

Hoewel tomaten oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen, zijn ze synoniem geworden met de Italiaanse keuken, waar ze de basis vormen voor de meest iconische gerechten zoals pizza, pasta bolognese en salade caprese, om er maar een paar te noemen. Ondanks de overvloed aan zwaar gekruide tomatensaus in blik en dikke, gekarameliseerde tomatenpasta’s die je in Amerikaanse supermarkten vindt, houden Italianen het graag puur en simpel met .

Tomatenpassata, een veelgebruikt gebotteld product in Italië en Europa, is in wezen een gladde, gezeefde, ongekookte tomatenpuree zonder extra kruiden, aroma’s of groenten. Het is een zelfgemaakt basisproduct in heel Italië en een manier voor gezinnen om de verse smaak van de tomatenoogst van de zomer te bewaren. Hoewel veel Italiaanse huishoudens een voedselmolen hebben om tomaten door een zeef te prakken, is er een perfecte vervanger om thuis die gladde, pitloze textuur te maken. Aardappelmolens hebben dezelfde onderdelen als een keukenmolen, maar ze zijn compacter.

Je kunt kleine partijen licht gekookte, in stukjes gesneden tomaten in de bolvormige kamer lepelen en door de bodem met gleuven worden ze effectief ontdaan van hun velletjes en zaadjes. Als de aardappelrasp geen tomatensap meer uitblaast, is dat een teken dat je de velletjes en zaadjes moet verwijderen die de gleufjes hebben verstopt. Als je alle tomaten door de aardappelrasp in een kom hebt gedaan, kun je de pulp door een fijnmazige zeef teruggieten in de pan waarin je ze hebt gekookt. Deze laatste filtering zal de tomatenpassata ontdoen van zaden of grotere stukken pulp.

Meer tomatenpassata tips en toepassingen

Hoewel het type tomaat dat in tomatenpassata wordt gebruikt varieert, is het belangrijkste aspect van het hoofdingrediënt de rijpheid, omdat de rijpste tomaten het zoetste, sappigste vruchtvlees bevatten. Of je nu Roma, pruimen of tomaten gebruikt, zorg ervoor dat ze zacht en mals zijn. Als je met harde, onrijpe tomaten zit, kun je het rijpingsproces versnellen door ze op een zonnige vensterbank of in een bruine papieren zak met een rijpende banaan te bewaren.

Tomatenpassata bevat de heldere, pittige smaken van verse, rijpe tomaten, maar het verhitten van de tomaten in een pan gedurende ongeveer 10 minuten is een belangrijke stap die de velletjes losmaakt, waardoor ze gemakkelijker door een aardappelrasp verwerkt kunnen worden. Je kunt de gezeefde pulp ook opnieuw verwarmen op het fornuis voordat je het gaat persen om een deel van het water uit de tomaat te verwijderen voor een meer geconcentreerde tomatensmaak.

Je kunt tomatenpassata op dezelfde manier gebruiken als tomatenpuree uit blik als smaak- en textuurversterker voor soepen, stoofschotels en sauzen. Je kunt het toevoegen aan bouillon voor een heldere basis voor minestronesoep of witte bonensoep, het toevoegen aan gesauteerde uien en knoflook (afmaken met een snufje oregano, basilicum en tijm) voor een heerlijke pastasaus, of het over in de winkel gekocht pizzadeeg strooien voor een meer ambachtelijke aanpak van zelfgemaakte pizza-avond.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.