Dranken

Gebruik spek om thuis vetgewassen Old Fashioneds te maken

427views

Normaal gesproken zou je denken dat iets dat een “fat-washed Old Fashioned” wordt genoemd op geen enkele manier aangenaam zou zijn – maar als je een whiskey liefhebber bent, weet je dat fat-washing een van de beste manieren is om een heel nieuw niveau van verfijnde smaken toe te voegen aan een goede Old Fashioned. Met de toch al rijke smaken van whiskey vermengd met de weelderige weelde van de vetinfusie zonder enige vettigheid, is het een must-have wanneer je naar een bar gaat die vetgewassen whiskey op voorraad heeft voor deze verhoogde cocktails.

Maar het beste is dat je niet naar een chique en moderne bar hoeft te gaan voor een vetgewassen cocktail. Hoewel fat-washing misschien klinkt als een geavanceerde mixtechniek, heb je eigenlijk alleen maar een goede fles whisky, een fijnmazige zeef of kaasdoek en een paar reepjes bacon nodig. Het kost niet meer dan een paar uur koken en voorbereiden om een mooie fles met bacon gewassen whisky te krijgen. Hoewel het proces misschien wat geduld vergt, zul je merken dat het de moeite waard is. Een fles vetgewassen whisky bij de hand hebben is op meer dan één manier heerlijk. Niet alleen kun je er speciale Old Fashioneds mee maken wanneer je maar wilt, maar je zult ook merken dat het een verrassend elegante toevoeging is om de rijke smaken van ramen te versterken.

Thuis whisky met spek maken

Het eerste wat je wilt doen is je favoriete whiskey kiezen. Hoewel je zult merken dat bourbon de voorkeur heeft voor vetgewassen Old Fashioneds, weerhoudt niets je ervan om je persoonlijke favoriet te gebruiken om het proces te upgraden. Als je eenmaal je whiskey hebt, kies dan een glazen pot of fles om de whiskey en het spekvet in te bewaren, en maak vervolgens genoeg ruimte vrij in je vriezer om deze container veilig een paar uur tot een nacht te laten staan. De hoeveelheid spek die je nodig hebt hangt af van hoe vet het is en hoeveel whiskey je gebruikt, maar de meeste recepten op het internet geven aan dat je 1 tot 2 ons spekvet nodig hebt voor een fles whiskey van standaardformaat – of, in plaats van exacte afmetingen, het vet dat je uit 6-10 reepjes spek kunt halen. De beste manier om spekvet te verkrijgen is door het spek langzaam en langzaam te laten smelten, zodat zoveel mogelijk van het rokerige vet eruit smelt voordat het spek knapperig wordt.

Zodra je het spekvet hebt, voeg je het toe aan de vloeistof in de door jou gekozen container. Laat het een paar uur op kamertemperatuur staan om de smaken op te nemen en zet het dan in de vriezer zodat het spekvet vastvriest terwijl de bourbon vloeibaar blijft. Daarna hoef je alleen nog maar het bevroren vet te breken en het mengsel te zeven door de fijnste zeef die je bij de hand hebt, of dat nu een fijnmazige koffiefilter, een kaasdoek of een combinatie van die twee is.

Andere dingen die je moet weten over vet gewassen whisky

Het lastige is dat recepten ook aanzienlijk verschillen over hoe lang je de infusie op kamertemperatuur laat zitten voordat het de vriezer in gaat. Sommigen zullen zeggen dat je het een paar uur moet laten trekken voordat je het ’s nachts invriest, zodat al het spekvet helemaal vast is, terwijl anderen zeggen dat het trekken ’s nachts moet gebeuren terwijl het invriezen alleen dient om het mengsel af te koelen. Helaas zul je moeten experimenteren om te zien wat voor jou het beste werkt – als je twijfelt, werk dan in kleine batches zodat je niet een hele fles whisky verspilt.

Het addertje onder het gras bij het vetwassen van whisky is dat er niet veel vaardigheid of ervaring voor nodig is, maar wel veel geduld om de beste resultaten te krijgen. Proberen het proces te vroeg af te ronden betekent dat je ofwel de hoeveelheid smaak die de whiskey uit het spekvet kan absorberen beperkt, ofwel het risico loopt dat er stukjes spekvet in je eindproduct sluipen omdat het niet genoeg gestold is, of beide. Geduldig blijven en het proces niet overhaasten uit gretigheid is essentieel.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.