Keukengeheimen

Geef je Mac en Cheese een rokerige ondertoon met een vleugje paprika

431views

Geef je Mac en kaas een rokerige ondertoon met een vleugje paprika

Macaroni met kaas is het ultieme comfortvoedsel en er zijn maar weinig kruiden die zo warm en gezellig zijn als Paprika. Als je nog geen scheutje van deze zoet-rokerige specerij aan je mac-recept hebt toegevoegd, is het misschien tijd om daarmee te beginnen. Paprika smelt goed en kleurt gerechten met een weelderige diepe amberkleurige tint, waardoor het een natuurlijke fit is voor je volgende lading. Deze tip werkt voor gebakken mac of eenvoudige bereiding op de oven.

Om het te doen, voeg je gewoon een snufje paprikapoeder toe aan je oude betrouwbare, beproefde mac en kaassausrecept. Als je geen standaardrecept hebt, maak dan gewoon een béchamel met boter, bloem en zware room en voeg het paprikapoeder en de kaas van je keuze toe. Om het gerecht niet te overweldigend te maken, begin je met 1 theelepel paprikapoeder en pas je het vanaf daar aan door na elke toevoeging te proeven.

Kies voor dit gerecht een kaas met een relatief hoog vochtgehalte die sterk genoeg is om de pittige smaak van het paprikapoeder te weerstaan. Extra scherpe cheddar, scherpe witte cheddar, gerookte gouda, gruyère, Zwitserse kaas of provolone zijn allemaal geschikt. Voor een gelijkmatige smelt kies je geraspte kaas of rasp je de kaas van het blok en gebruik je een kaas die goed smelt (dus geen oude of harde soorten zoals parmezaan of pecorino). Gebruik elleboog pasta om de mac vibes sterk te houden, maar kurkentrekker cavatappi pasta zou ook superleuk zijn voor dit verhoogde gerecht.

Vertrouwd ontmoet dimensionaal

Het gebruik van verschillende soorten paprika kan de smaak van je gerecht aanzienlijk veranderen en afhankelijk van je smaakvoorkeur wil je misschien dat het paprikapoeder een sterke bijrol speelt of de ster van de show is. Paprika wordt gemaakt van een mengsel van verschillende gedroogde pepers in de Capsicum annuum familie, variërend van zoet tot heet. Het “gewone” paprikapoeder dat je in de supermarkt vindt is zoet en mild, perfect om net dat beetje extra aan je favoriete mac recept toe te voegen. Hongaars paprikapoeder is nog steeds zoet, maar een beetje scherper. Spaans paprikapoeder is de meest gedurfde variant, vooral de rokerige pimentón paprikapoeder, die direct donkerheid en diepte creëert in je romige mac and cheese. Met deze variëteiten in gedachten, zal de hoeveelheid paprikapoeder die je toevoegt aan je mac afhangen van welk type je gebruikt. Vertrouw op je smaakpapillen!

Als je je bijzonder avontuurlijk voelt, kan paprikapoeder slechts het begin zijn van je smaakvolle mac and cheese mix-ins. Gehakte uitjes, zwarte sesamzaadjes of gepureerde butternutpompoen zijn allemaal heerlijke toevoegingen. Voor een beetje knapperigheid kun je elke kom afwerken met knapperige gouden panko broodkruimels, vers geraspte paarse koolsla of pittige gefermenteerde kimchi. Wil je een grotere portie? Roer er dan wat verkoolde bloemkoolroosjes, in vloeibare rook gebakken broccoli, pulled pork, gemalen worst, spekjes of kreeft door. Je kunt zelfs een scheutje Worcestershiresaus aan je béchamel toevoegen voor een umami kick.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.