Dranken

Geschiedenis en recept van Mirto di Sardegna likeur

420views

Mirte van Sardinië: oorsprong

Deze produceert een vrucht die erg lijkt op de bosbes, maar verschilt in smaak en manier van gebruik. De Sardijnse mirte is afkomstig van een plant die eerst vocaal werd overgeleverd en vervolgens tot bij ons kwam.

Er zijn verschillende bereidingen en verschillende ingrediënten, sommige in feite gebruiken, maar in sommige recepten vinden we ook de bladeren van de plant zelf. Maar we vragen ons af hoe het op Sardinië is gekomen?

Er zijn veel verhalen en legendes achter deze plant, van de oude Egyptenaren tot de Romeinen, maar hij lijkt zijn oorsprong te hebben in Griekenland. Blijkbaar wordt de oorsprong toegeschreven aan Sardijnse bandieten die zaken deden met Corsica. Ze konden de heerlijkheid van de bessen niet weerstaan en namen de plant mee. Dit was het begin van de verschillende bereidingen van deze oude drank, die nu wereldwijd bekend is en erkend wordt als een typisch product van de regio.

Eigenschappen en gebruik van mirte

Mirte staat ook bekend om zijn vele heilzame eigenschappen. Van zowel de bessen als de bladeren wordt gezegd dat ze helpen bij de spijsvertering en daarom wordt het gebruikt als een after-meal. Maar het schijnt ook uitstekende ontstekingsremmende en adstringerende eigenschappen te hebben. Hierdoor worden zowel de bessen als de bladeren veel gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Het wordt ook veel gebruikt in de keuken voor verschillende dingen, van voorgerechten tot hoofdgerechten en verder tot heerlijke desserts en digestieven zoals de beroemde “”. Mirte wordt echter zeer gewaardeerd, niet alleen om zijn , maar ook om zijn , in feite wordt het veel gebruikt als ornament om huizen te versieren.

Mirto di Sardegna recept

Scope digestief, Dranken, likeuren

Uitrusting

 • Luchtdichte verpakking

 • Hooggerande steelpan

 • Donkere fles

Ingrediënten

 • 500 ml Alcohol 90°
 • 500 ml Water
 • 300 gr Mirte bessen je kunt ook de bladeren toevoegen
 • 300 gr Suiker

Instructies

 • Was en droog de bladeren grondig en laat ze in een luchtdichte bak drogen.

 • Eenmaal gedroogd, voeg je de alcohol toe en laat je het 40 dagen in het donker macereren in een gesloten container. Roer af en toe zodat alles goed op smaak komt.

 • Na 40 dagen wordt de siroop bereid en gemengd met de alcohol. De siroop wordt verkregen door water en suiker in een steelpan te doen en het mengsel aan de kook te brengen, onder af en toe roeren. Als het eenmaal kookt, wordt het uitgezet en laat men het afkoelen.

 • Filter de alcohol die a is geweest met behulp van een zeef en een doek om eventuele resten te verwijderen.

 • Combineer nu de siroop met de alcohol om de likeur te verkrijgen.

 • Giet in een fles, bij voorkeur een donkere, en laat minstens een paar maanden rusten.

Opmerkingen

Het wordt aanbevolen om mirte koud te drinken, het beste geserveerd in glazen die je in de vriezer laat rusten.

Accompanimenten

Het is uitstekend als bijgerecht bij pistache-ijs, ook afkomstig van het eiland, of andere producten zoals taarten. Als men daarentegen de intense en volle smaak ten volle wil waarderen, is het aanbevolen om het te gebruiken als .

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.