Keukengeheimen

Groenten: deze mag je om geen enkele reden invriezen, de meest gemaakte fout

415views

We kopen vaak overtollige groenten. Om te voorkomen dat ze bederven, vriezen we ze in. Sommige mensen leggen zelfs een voorraad diepvriesproducten aan. We kunnen echter niet alles invriezen. Deze groenten moet je bijvoorbeeld in geen geval invriezen. Dit zijn de groenten die je altijd uit de vriezer moet houden.

Groenten zijn het voedsel dat we allemaal graag eten, ze gaan samen met vlees, vis, zuivelproducten en soms als ze goed gekruid zijn worden ze een . Het enige nadeel is de bereiding. Het bereiden van een groentebijgerecht kost tijd. Groenten moeten eerst zorgvuldig worden gewassen, dan in plakjes of stukjes gesneden (in de meeste gevallen) en dan gekookt.

Je hebt echter niet altijd zoveel tijd tot je beschikking. Dan kun je een grotere hoeveelheid klaarmaken en invriezen. Laten we eens kijken wat dat zijn en hoe je seizoensgroenten kunt invriezen.

Groenten: deze moet je niet invriezen: de fout die iedereen maakt

Voedsel invriezen terwijl het nog vers is, is een goede gewoonte. Deze manier van bewaren stelt ons in de eerste plaats in staat om . Hoe vaak kopen we niet meer dan nodig is of veranderen we gewoon van menu, en wat we gekocht hebben wordt niet geconsumeerd.

Met groenten kan dit veel gemakkelijker gebeuren, gezien de . Groenten hebben de neiging om snel te bederven, dus je kunt ze niet vele dagen in de koelkast bewaren: het beste is om ze in te vriezen. Maar om er zeker van te zijn dat ze allemaal goed blijven, moet je een paar dingen weten over hoe je ze op de juiste manier invriest.

Wat we nooit moeten negeren is het feit dat zelfs bevroren voedsel een houdbaarheidsdatum heeft, een soort houdbaarheidsdatum. Gekookt voedsel kan maximaal een jaar worden ingevroren. Zolang we ze kunnen bewaren. De belangrijkste fase, voor welk voedsel dan ook, is het ontdooien. Het is die fase die de smaak van het ontdooide voedsel negatief beïnvloedt en ook de voedingswaarde. Sommige groenten kun je beter niet invriezen.

Welke groenten kun je beter niet invriezen

N zijn geschikt voor dit soort conservering, vooral degene die rijk zijn aan water, omdat ze de neiging hebben dit te verliezen tijdens de vriestijd, waarna ze oneetbaar zouden zijn. Vooral tomaten en spinazie, die beide een hoog plantaardig watergehalte hebben. Deze zijn meer geschikt om in te vriezen.

Invriezen is een proces dat kan plaatsvinden omdat het voedsel aan een temperatuur wordt onderworpen. Hierdoor worden microkristallen gevormd, die de biologische structuur van het voedsel niet beschadigen.

Om ook achteraf altijd groenten als vers bereid te hebben, hoef je alleen maar een paar kleine voorzorgsmaatregelen te nemen. Allereerst . Verwijder vervolgens alle beschadigde delen en snijd ze gelijkmatig in stukken.

Als je gewend bent aan , zorg er dan voor dat je ze goed afsluit, zodat er geen luchtcirculatie binnenin is. Als je daarentegen besluit om groenten in bakken te doen, wees dan voorzichtig: ze zijn misschien niet bestand tegen de lage temperaturen. Een tip: laat altijd wat vrije ruimte in de laden, zodat het voedsel na het invriezen kan uitzetten.

Groenten die na het koken kunnen worden ingevroren

Andere groenten, die niet geschikt zijn om in te vriezen, zijn:. Ook rijk aan water. We vriezen meestal, vooral in de lente en zomer, een grote hoeveelheid aubergines, courgettes, paprika’s in: deze soorten groenten zijn ideaal om in te vriezen.

Dan zijn er nog groenten die bijvoorbeeld ome kunnen: nadat je ze grondig hebt gewassen en gedroogd, kunnen ze meteen de vriezer in.

Ze kunnen ook worden ingevroren. Hiervoor kun je de klassieke varianten gebruiken, zodat ze opgedeeld en klaar voor gebruik zijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.