Keukengeheimen

Het geheim van onze grootmoeders om vlees meer dan een jaar uit de koelkast te houden

432views

Dit was voor de komst van de koelkast en de vriezer, maar hoe deden mensen het vroeger zonder ijs bij de hand?

Vlees in en uit de koelkast

dat op verschillende manieren gekookt kan worden. De conservering is echter een belangrijke factor om de voedingseigenschappen intact te houden en de verspreiding van bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken, te voorkomen.

Er zijn echter manieren om vlees te conserveren, zowel binnen als buiten de koelkast.

Om vlees in de koelkast te bewaren, moet je er eerst voor zorgen dat de temperatuur goed is om de groei van bacteriën te vertragen. Rauw vlees moet op de onderste plank van de koelkast worden gelegd om te voorkomen dat druppels vloeistof ander voedsel besmetten. Het kan ook worden bewaard in speciale plastic voedselzakken, waar het lang in kan worden bewaard zonder dat het zijn voedingswaarden verliest.

Er zijn ook methoden om vlees te conserveren waarbij geen gebruik wordt gemaakt van de koelkast. Eén methode is om het vlees te bedekken met een laag zout om bacteriegroei te voorkomen. Deze methode werd vroeger veel gebruikt voor het conserveren van vlees, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor

Een andere veelgebruikte methode is de In dit geval wordt het vlees verzegeld in speciale voedselzakken, ontdaan van lucht en vervolgens hermetisch afgesloten. Door deze conserveringsmethode blijven de voedingseigenschappen van het vlees langer intact dan bij traditionele opslag in de koelkast of vriezer.

Verlies van voedingswaarden bij het bewaren van voedsel

Over het algemeen kan overkoken van vlees de hoeveelheid vitaminen en eiwitten verminderen. Vacuüm bewaren leidt niet tot een significant verlies van de voedingswaarden van het vlees, omdat het vlees vers en zuurstofvrij blijft.

In ieder geval is het belangrijk om de juiste bewaarpraktijken te volgen en de juiste technieken te gebruiken om vlees vers en voedzaam te houden.

Vlees inblikken

Maar naast de zojuist genoemde methoden hebben onze grootmoeders, die worstelden met de noodzaak om niets te verspillen, er nog een bedacht, en het is een recept waarmee je het niet alleen 1 jaar kunt bewaren, maar tot een

Het recept komt uit Servië en er moeten verschillende stappen worden gevolgd om het te maken, laten we eens kijken welke.

Vlees bewaren

Trefwoord Vlees conservering
Totale tijd 2 uren 40 minuten

Ingrediënten

 • 1 kg varkenshaas
 • diverse kruiden

Instructies

 • Om 1 kg varkenslende te bewaren, moeten we het vlees eerst in stukken snijden zodat het in glazen potten past. Zo kunnen we ervoor kiezen om het vlees in kleinere stukken te snijden.

 • Maak vervolgens een kruidenmengsel met: 2 theelepels zout, peper naar smaak. , zoete gemalen peper, 2 theelepels droge kruiden, 1 theelepel droge knoflook.

 • Meng tot slot het vlees door de kruiden en voeg kruiden naar keuze toe.

 • Leg nu een doek op de bodem van de pan en plaats de potten, giet water tot de hoogte van het deksel, zet het vuur aan en wacht tot het water aan de kook is.

 • Als het water kookt, verlaag je de temperatuur en laat je het 2 uur koken.

 • Smelt vervolgens 0,5 kg varkensvet op een lagere temperatuur, het vet zal gesmolten zijn en het vlees zal 3 uur gaar zijn.

 • We zijn nu klaar om de potten te openen zodat we kunnen zien hoeveel van het vlees zijn vocht heeft afgegeven. Dan wordt het vet erbij gegoten tot het vlees bedekt is.

 • Het vet zal voorkomen dat het vlees bederft, dus giet het op dezelfde manier in alle potten en sluit ze goed af, want er mag geen lucht in komen na pasteurisatie!

 • Daarna zet je de pot op het fornuis en laat je hem 20 minuten koken. Als het pasteuriseren klaar is, haal je de potten uit de pan en laat je ze afkoelen.

 • Als de potten zijn afgekoeld, is het vet gestold en dat voorkomt dat het vlees bederft.

 • Op de bodem van de pot zit het sap van het vlees, bovenin zit het vet. Op dit punt kunnen we de potten op een koele, donkere plaats bewaren.

 • Om ze te gebruiken, los je het vet op in warm water en kun je het gebruiken om aardappelen en andere gerechten te kruiden. Je kunt ook eieren bakken in het vet en het vlees is lekker mals!

Concluderend: vlees conserveren is om de voedingseigenschappen te behouden en de groei van bacteriën te voorkomen die door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken.

Als je geen koelkast hebt of als je vlees langer wilt bewaren, kun je met deze methode, die vroeger door onze grootmoeders werd gebruikt

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.