Keukengeheimen

Het teken dat jouw molcajete echt is

431views

Het verklikkerlicht dat je molcajete een echte aanrader is

De molcajete – een traditionele Mexicaan die gebruikt wordt om ingrediënten te vermalen – is veel belangrijker voor de culinaire wereld dan alleen een middel om . Het oude keukengereedschap heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, toen het voor het eerst werd gebruikt door de Azteken en Maya’s om kruiden, chilipepers en maïs te malen. De molcajete is geëvolueerd van een eerdere rechthoekige versie, de metate, en is nog steeds populair in moderne Mexicaanse keukens en restaurants. Hij wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven als familiestuk, samen met culinaire geheimen en dierbare verhalen over familiemaaltijden uit het verleden. Bovendien is de molcajete, door de uitbreiding van het gebruik in een breed scala aan sauzen en pesto’s, ook een uitstekend alternatief voor de moderne molcajete en – als hij goed is uitgehard – helpt hij smaak toe te voegen aan het voedsel dat erin wordt bereid.

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle molcajetes hetzelfde zijn, en sommige molcajetes die te koop zijn, zijn lang niet zo authentiek als ze lijken. Gelukkig zijn er een aantal methoden om de authenticiteit van je molcajete te bepalen en te bepalen of je het echte artikel in je keuken hebt of gewoon een imitatie.

Hoe je kunt zien of je molcajete echt is

Een authentieke molcajete is gemaakt van een stuk vulkanisch gesteente dat door de handen van meester-ambachtslieden is gevormd en gebeiteld tot een driepotige kom. Maar hoewel het vakmanschap indrukwekkend is, zal een authentieke molcajete, zoals de meeste handgemaakte dingen, kleine onvolkomenheden vertonen. De eerste en makkelijkste manier om te zien of je molcajete echt is, is door het oppervlak te onderzoeken. Een echte molcajete zal oneffen en niet helemaal symmetrisch zijn, en je zult gebreken zien in de kom en de poten en ongelijke poriën op het oppervlak. Als de poriën van je stuk gelijkmatig zijn, is het waarschijnlijk een stuk van cement. Je kunt de echtheid ook testen door wat water in de kom te laten staan. Een authentieke molcajete houdt het water vast dat je erin hebt laten staan.. Omgekeerd zal een stuk cement het water absorberen, net zoals gemalen cement doet als het doordrenkt is. Dus als je een beetje water in je molcajete giet en het verdwijnt na een paar minuten, heb je een bedrieger in handen.

Je kunt de echtheid van je molcajete ook testen door erin te krassen. Als je er met een mes in krast en het laat een diepe afdruk achter, dan is het waarschijnlijk cement of een combinatie van cement en steen. En als je het nog steeds niet zeker weet, ruik er dan aan. Cement heeft een kenmerkende geur, dus je weet vrij snel of je molcajete nep is.

Hoe je je molcajete gebruikt

Voordat je je authentieke molcajete gebruikt, is het belangrijk om hem voor te bereiden, en het uitharden is de eerste cruciale stap. Om te beginnen moet je wat steenzout of droge rijst in de kom fijnmalen om steenresten te verwijderen en dit proces herhalen tot het zout of de rijst niet langer verkleurd is. Spoel je molcajete vervolgens af met alleen water (gebruik nooit zeep, want de steen is poreus en je wilt niet dat je salsa’s en dips een zeepachtige smaak krijgen) en laat hem aan de lucht drogen.

Je wilt dan wat knoflooktenen, ui, rijst en zelfs koriander of komijnzaad fijnmalen om de molcajete op smaak te brengen. Smeer de pasta aan de binnenkant van de vijzel en laat het een nachtje zitten – dan ben je klaar om het weg te spoelen en te gaan gebruiken. Je kunt je molcajete – met de pasta erin – ook ongeveer 30 minuten “bakken” op 300 graden Fahrenheit, zodat hij de smaken volledig kan absorberen – net als de erfstukken die in de loop der tijd goed zijn gebruikt – en dan afspoelen als hij is afgekoeld. Zodra je molcajete is uitgehard en gekruid, ben je klaar om te beginnen aan de verrukkelijke werelden van guacamole, salsa, sauzen en pesto.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.