Keukengeheimen

Hoe de botten uit kippendijen verwijderen

423views

Hoe verwijder je de botten uit kippendijen?

Als je zin hebt in een smaakvol stuk kip, dump dan de droge, overgare borsten en neem kippendijen met bot. Hun donkere vlees heeft meer dan wit vlees, waardoor ze malser en sappiger zijn. In tegenstelling tot borsten hoef je je ook geen zorgen te maken dat dijen uitdrogen en draderig worden. Terwijl borstvlees in leer verandert als je het één graad boven 165 graden F laat komen, zijn kippendijen moeilijk te gaar te krijgen, tot wel 195 graden F.

Je hebt vast wel eens een pak kippendijen zonder bot en vel gepakt in de supermarkt. Ze zijn makkelijk te vinden, superhandig en snel gaar. Maar als je je kippenkwaliteit wilt verbeteren, koop dan de volgende keer dat je in de winkel bent dijen, kwarten of een hele kip met bot.

Waarom? Om te beginnen bespaar je geld. Als je ontbeend koopt, betaal je extra voor het gemak dat iemand anders het voor je bewerkt. Hoe minder werk de slager moet doen, hoe minder het je per pond kost. Gemiddeld kosten hele kippen en pootkwarten een dollar minder per pond in vergelijking met ontbeende, huidloze dijen. Je kunt geld besparen door al dat werk, of een deel ervan, zelf te doen. Plus, je kunt koken met meer smaakvolle, moeilijker te vinden stukken, zoals een dij zonder bot met de huid eraan. Klaar om je mesvaardigheden te verbeteren? Hier lees je hoe je stap voor stap de botjes van kippendijen verwijdert.

Uitbenen van hele kip vs kwarten vs kippendijen met bot

Overweeg vervolgens of je wilt beginnen met een hele, ongesneden kip, gedeeltelijk uitgesneden pootkwarten of dijen met bot. Een hele kip is de goedkoopste optie per pond, maar je zult eerst jezelf moeten wassen. Afhankelijk van je vaardigheidsniveau kan dit een tijdrovender klus zijn dan je wilt, maar je houdt wel een heel karkas over voor bouillon.

Aan de andere kant, als je voor een grote groep mensen kookt en een heleboel dijen nodig hebt, is het misschien zinvoller om tijd te besparen door gedeeltelijk geslachte pootkwartjes te kopen. Het is immers makkelijk om veel drumsticks te bewaren en te gebruiken, maar je kunt snel met meer borsten zitten dan je wilt als je meerdere hele kippen slacht. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor dijen met bot en jezelf de extra tijd en moeite besparen die het kost om grotere kippendelen uit elkaar te halen. Het is absoluut geen schande om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, vooral als je haast hebt.

Het gereedschap dat je nodig hebt voor het uitbenen van kippendijen

Om zoveel mogelijk vlees uit je kippendijen met bot te halen, wil je beginnen met een scherp . Uitbeenmessen zijn, zoals hun naam al zegt, bedoeld om botten uit vlees te halen en je zult geen beter mes vinden voor deze klus. Ze zijn lang, slank en een beetje flexibel, waardoor ze perfect zijn om zo dicht mogelijk bij het bot te komen en het vlees te verwijderen.

Als je geen speciaal uitbeenmes hebt, is dat niet erg! Een schilmesje, hobbymesje of een ander slank, niet-gekarteld mesje werkt prima om de botjes van de kippendij te verwijderen. Maar gebruik geen grote koksmessen, hakmessen of santoku messen, want die zijn te zwaar en onhandelbaar voor dit delicate klusje. Welke stijl je ook kiest, zorg ervoor dat je van tevoren goed snijdt. Dit resulteert in netjesere sneden die je helpen het bot zo schoon mogelijk te krijgen, waardoor je meer heerlijk dijvlees behoudt.

Een ander hulpmiddel dat je nodig hebt voor het slachten van kippendijen is een niet-poreuze snijplank, zoals een van plastic of composietmateriaal. Je kunt een houten snijplank gebruiken, maar het kost aanzienlijk meer aandacht om die schoon te maken dan materialen die minder bacteriën vasthouden. Overweeg ook een paar latexvrije wegwerphandschoenen, een apart bord of dienblad om de stukken vlees op te leggen en een aparte pot voor de botten.

Hoe lang duurt het om de botten uit kippendijen te halen?

Het verwijderen van de botten uit kippendijen duurt iets langer dan het kopen van ontbeende, huidloze dijen in de supermarkt, maar het is de moeite waard. Afhankelijk van je mesvaardigheden kan het uitbenen van je eerste dij wel vijf minuten duren, maar als je eenmaal vertrouwd bent met de bewegingen, zul je snel efficiënter worden in het proces en al snel in staat zijn om de botten uit kippendijen te verwijderen in ongeveer een minuut per dij.

Op dezelfde manier kan het vinden van de juiste plek om het gewricht door te snijden en het verwijderen van de oesters uit de kwartieren van kippenpoten de eerste keer een paar minuten duren, maar het zou minder dan een minuut per poot moeten kosten als je het eenmaal onder de knie hebt. (En als je denkt aan de tijd die het kost, bedenk dan dat elke snede dubbel werk doet, zodat je dijen en drumsticks met bot krijgt).

Het afbreken van een hele rauwe kip kost de meeste tijd, maar geeft je het meeste waar voor je geld. De eerste keer dat je een kip slacht, kan het wel 10 minuten duren, maar als je eenmaal weet wat je doet, kun je het in vijf minuten of minder doen.

Wat je moet weten voordat je begint

Een vaak over het hoofd gezien ding dat je moet weten voordat je gaat slachten is dat het mogelijk is om messen te scherp te hebben. Je wilt dat je messen scherp zijn, maar niet zo scherp dat ze door het vlees heen scheuren, de snijplank raken en in een andere richting terugslaan. Een overslaand mes kan gevaarlijk zijn. Het kan ook leiden tot schilfers of knobbels in het lemmet, waardoor de kwaliteit van je gereedschap afneemt.

Een andere overweging voor het uitbenen van vlees is het potentieel voor het verspreiden van bacteriën. Hoewel het een controversieel onderwerp is, wordt het niet aanbevolen, omdat dit onbedoeld bacteriën kan verspreiden. Als je er toch op staat om dit te doen, houd dan rekening met de druk en hoogte van de kraan. Omdat besmetting altijd mogelijk is bij het snijden van rauw vlees, moet je op de hoogte zijn van de juiste methoden voor het opruimen na het snijden van rauw vlees. Zorg ervoor dat je een aparte kant van de gootsteen gebruikt om je gereedschap schoon te maken (indien mogelijk). Het water dat je gebruikt om schoon te maken moet een temperatuur van 150 graden F hebben en je gereedschap moet er vijf minuten aan worden blootgesteld om schadelijke bacteriën te neutraliseren.

Een laatste overweging voordat je begint met het uitbenen van kippendijen is om altijd het karkas en de botten te bewaren. Ze kunnen de basis vormen voor bouillon, demiglaces en sauzen. Als je kwarten van poten snijdt of alleen de dijen uitbeent, vries ze dan in tot je een hoeveelheid hebt die groot genoeg is om mee te werken. Als je ze weggooit, gooi je ook geld in de vuilnisbak.

Scheid de dij van de drumstick

Om dijen met bot te krijgen van beenkwartieren, begin je met het scheiden van de dij van de trommelstok bij het gewricht. Om dit te doen, vouw je de trommel naar de dij met het gewricht naar boven (alsof je je knie buigt of in zo’n ouderwetse handgymnastiek knijpt) en zoek je naar een lichte inkeping in het gewricht. Maak met je mes een kleine insnijding door het vlees in deze inzinking om het gewricht te openen. Klap dan de poot uit (alsof je hem uitstrekt), zet het mes in de insnijding die je net hebt gemaakt en schuif het mes helemaal door het gewricht om de dij van de trommel te scheiden.

Je kunt de drumsticks toevoegen aan je dij recept voor een door kinderen goedgekeurde diner variatie of bewaar ze voor later. Als je ze wilt bewaren, verpak de drumsticks dan in een diepvrieszak met ritssluiting en leg ze in de vriezer tot je klaar bent om ze te gebruiken. Als je genoeg hebt bewaard, bak, grill of bak ze dan en serveer ze als .

Gebruik de punt van je uitbeenmes om het vlees van het bot te scheiden

Of je nu begonnen bent met een hele vogel of een gedeeltelijk afgeslachte poot, als je een dij hebt met bot en vel, ben je klaar om het bot van de kippendijen te verwijderen. Dep het dijvlees en de huid droog met een papieren handdoek. Dit maakt het makkelijker om vast te houden, waardoor je minder risico loopt om uit te glijden en jezelf per ongeluk te snijden. Draai de dijen dan om zodat de huid op de snijplank ligt en het bot naar je toe wijst.

Spreid vervolgens de dij open met je vingers en zoek het bot onder het vlees. Gebruik de punt van het mes om in het vlees langs het bot te prikken en maak een rechte lijn van ondiepe sneden totdat je het bot onthult. Begin aan de bovenkant van de dij en werk naar de onderkant toe, haal voorzichtig het vlees weg door met een prikbeweging ondiepe sneden dicht bij het bot te maken. Probeer niet te diep te snijden – denk erover na om beetje bij beetje dunne laagjes vlees van het bot weg te snijden. Zo krijg je meer vlees van het bot dan met een lange snijbeweging.

Volg de kromming van het bot

Ga door met het maken van korte, ondiepe insnijdingen, waarbij je je een weg baant rond de kromming van het bot om zoveel mogelijk vlees te krijgen. Wanneer je bij de onderkant van het bot komt, pas dan op dat je niet helemaal door de dij snijdt tot aan de snijplank – je wilt niet de hele dij doormidden snijden! Volg in plaats daarvan de kromming van het bot en gebruik de punt van je mes om het vlees van de onderkant te halen.

Draai de snijplank vervolgens 180 graden zodat de bovenkant naar je toe wijst, en herhaal aan de andere kant. Deze keer, wanneer je het vlees van de onderkant van het bot snijdt, zul je uiteindelijk aansluiten op de insnijding die je aan de andere kant hebt gemaakt, en de hele lengte van het bot zou los moeten komen van het vlees. Als er nog wat vlees aan de uiteinden van het bot vastzit, gebruik dan dezelfde korte, ondiepe insnijdingen met de punt van je mes om het voor de rest te scheiden, zodat je een kippendij zonder bot overhoudt.

Herhaal dit met elke dij met bot. Verzamel de botten in een zip-top zak en bewaar ze in de vriezer om er later kippenbouillon van te maken.

Verwijder de oesters

Een van de vele voordelen van het slachten van je eigen kip is dat je kunt genieten van een gewild stukje vlees dat je nooit zult zien op in de winkel gekochte dijen zonder bot en vel – de oesters. Deze smakelijke kleine hapjes worden soms de “traktatie van de chef” genoemd omdat de chef ze vaak voor zichzelf houdt in de keuken in plaats van ze aan de gasten te serveren. De Fransen kennen de oesters als “sot-l’y-laisse”, wat zich laat vertalen als “een dwaas laat het daar liggen”, en jij bent geen dwaas, dus laat ze niet liggen!

Je hebt een beetje extra geduld nodig bij het slachten van je kip. Draai je vogel met de borst naar beneden en zoek naar twee ronde vleesklompen onder het vel bij het uiteinde van de ruggengraat. Wanneer je de huid en het vlees aan de lieskant van de dij opensnijdt, moet je langzamer gaan wanneer je de ruggengraat nadert en de punt van je mes onder dit knobbeltje steken. Schuif je mes dan rond de rand van de komvormige zak bot om het oestervlees eruit te scheppen, zoals .

Afhankelijk van de slager kun je ook oesters vinden op gedeeltelijk afgeslachte pootkwarten. Zoek naar een duidelijk stukje vlees dat vastzit aan de huid van de dij het verst van de drumstick. Als het er zit, snijd het dan snel los, kruid en saus het met de rest van de kip en steel het dan voor jezelf als het koken klaar is, voordat iemand anders het merkt.

Laat het vel erop

Sommige mensen houden van kippenhuid, terwijl andere er een hekel aan hebben. In welk kamp je ook valt, overweeg om de huid op je dijen te laten zitten tot na het koken. De huid helpt om het vocht in het vlees te houden terwijl het kookt, waardoor het onder het vlees uitleent.

Als je je dijen toch wilt villen voor het koken, zoek dan naar een losse huidflap rond de rand van de dij. Knijp met één hand in de huid, houd met de andere hand het vlees vast en trek om het los te maken. Gebruik de punt van je mes om eventuele hardnekkige stukjes weg te snijden.

Je kunt het vel ook verwijderen na het koken – het pelt er zo af – maar overweeg om het in plaats daarvan met het vel erop te serveren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het eten van kippenhuid met mate goed, omdat een deel van het vet dat erin zit onverzadigd is. Laat het er dus op zitten voor extra smaak en laat je gasten het eraf halen als ze dat willen.

Om kippendijen zonder vel te bereiden met het vel erop, til je het vel van het vlees af en doe je je sauzen en kruiden eronder. Op die manier verlies je niet al die smaak als je het vel na het koken verwijdert. Voeg een paar minuten toe aan de aanbevolen . Hoewel de huid niet verhindert dat de hitte het vlees bereikt, duurt het wel langer om knapperig te worden. Begin en eindig met de velkant naar boven zodat alle heerlijke vetten binnenin in het vlees kunnen smelten.

Tips en must-try recepten voor kippendijen zonder bot

De meeste recepten vragen om dijen met bot en vel of dijen zonder bot en vel, maar je kunt kippendijen zonder bot en vel gebruiken in elk recept dat kippendijen vraagt. Waarom zou je deze overstap willen maken? Om drie belangrijke redenen – om geld te besparen, tijd te besparen of smaak toe te voegen.

Als je bijvoorbeeld een recept bereidt dat vraagt om hele dijen, dan verwijder je misschien eerst de botten om tijd te besparen. Omdat ontbeende dijen plat kunnen liggen, hebben ze minder tijd nodig om een interne temperatuur van 165 graden F te bereiken. Ook kan het een uitdaging zijn om een balans te vinden tussen grondige garing en mals, sappig vlees als je kip bakt, maar ontbeende kip met vel is perfect voor, waar de dunheid de ontbeende dijen weer helpt om snel en gelijkmatig gaar te worden. Je kunt het zelfs al in 20 minuten maken.

Daarentegen zou je dijen met bot kunnen kopen als je werkt met een recept dat vraagt om kip zonder bot en vel. Dijen met bot zijn vaak goedkoper per pond, wat je geld bespaart, en koken met het bot of de huid voegt smaak en vocht toe aan het vlees, zelfs als je het verwijdert voor het serveren. Probeer het eens met deze op het Midden-Oosten geïnspireerde of deze . Als je eenmaal de botten uit kippendijen kunt halen, opent die kennis nog meer mogelijkheden voor culinaire creativiteit.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.