Dranken

Hoe gevaarlijk is een vlammende cocktail eigenlijk?

428views

Weinig mensen zullen beweren dat drank goed voor je is. Sterker nog, een fles wijn heeft dezelfde kankerverwekkende effecten als een half pakje sigaretten. Maar onder bepaalde omstandigheden is de tol die het drinken van alcohol inwendig van je lichaam eist verre van je grootste zorg. Hoewel overmatig alcoholgebruik natuurlijk af te raden is, kunnen bepaalde cocktails je al ernstige lichamelijke schade toebrengen voordat je ook maar een slokje hebt genomen.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom de nabijheid van bedwelmende middelen bij een open vlam een enorm veiligheidsrisico is; de vlam zelf kan je verbranden. De vlam zelf kan je verbranden. Bovendien kan de oververhitting van de glazen houder van je brandende cocktail ook ernstige huidschade aan je hand en mond veroorzaken. Alsof dit nog niet genoeg is, kan het verhitten van glaswerk het glas doen versplinteren, waardoor je het risico loopt om je te snijden. Het belangrijkste is misschien wel dat vuur wispelturig is en moeilijk onder controle te houden kan zijn omdat de vlammen zich ongecontroleerd kunnen verspreiden.

De echte risico’s van een brandende cocktail

De meesten van jullie begrijpen waarschijnlijk wel waarom het snel gevaarlijk kan worden om vuur mee te nemen naar een cocktailparty. Een veel voorkomend gevolg is onherstelbare littekens, maar als het incident heftig genoeg is, kan het zelfs de dood tot gevolg hebben. Als je tijdens een avondje drinken een brandende cocktail bestelt, kan de mixoloog die het drankje heeft aangestoken verantwoordelijk zijn, hoewel zijn rol in het ongeluk moeilijk te bewijzen kan zijn. Over het algemeen is het niet de schuld van de mixoloog als je je verbrandt nadat je de brandende drank hebt geserveerd en begint te nippen.

Een onderzoek naar de werkelijke verwondingen veroorzaakt door het spelen met vuur kan ongelooflijk verhelderend zijn. In 2017 liep een vrijgezellenfeest in Crave Mad for Chicken in Boston ernstige brandwonden op aan het bovenlichaam toen een brandende cocktail met vissenkom oncontroleerbaar in brand vloog. De zaak van het slachtoffer werd aanzienlijk versterkt toen de Massachusetts Alcoholic Beverages Control Commission bevestigde dat veel van de ingrediënten in de Crave on Fire cocktail niet op de goedgekeurde alcohollijst van het restaurant stonden. Factoren zoals vergunningen, locatie en de mate waarin het bedrijf en de barman nalatig zijn geweest, spelen allemaal een rol in een mogelijke rechtszaak rond een brandende cocktail.

Hoe steek je veilig je drankje in brand

De kans op ernstig letsel is altijd aanwezig als je een brandende cocktail maakt. Café Brulot Diabolique, een klassieke cocktail uit New Orleans, brengt zwarte koffie en brandy samen in een 8:1 verhouding. Om deze cocktail te maken (op eigen risico), voeg je wat suiker en kruiden toe aan de brandewijn, steek je die in brand en roer je de koffie erdoor terwijl de alcohol nog brandt.

Voordat je deze dronken truc probeert, is het belangrijk dat je weet hoe je het veilig kunt doen. Controleer eerst het alcoholpercentage van de drank die je kiest – drank met een alcoholpercentage van meer dan 151 zorgt voor te intense vlammen. Vervolgens moet je een aansteker met een lange hals gebruiken om je hand buiten de brandgevaarlijke zones te houden. Vlammen verhogen de temperatuur van je cocktailglas, dus je moet de drank laten rusten voordat je eraan nipt. Bovendien kan het risico verergerd worden door het vuur uit te blazen, wat een brandspuit kan veroorzaken, en door meer alcohol in de brandende cocktail te gieten – de vlam zou de stroom drank terug in de fles kunnen laten klimmen. Tot slot: drink je drankje pas als de vlammen volledig zijn gedoofd.

Het is raadzaam om voorzichtig te werk te gaan voordat je van een brandende cocktail geniet. Maar als je bereid bent om het risico te nemen, kan een beetje vuur in je avondje uit zorgen voor heerlijke drankjes die esthetischer zijn met een vurige gloed.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.