Keukengeheimen

Hoe je kipfilet marineert voordat je het grilt of barbecuet

426views

Marineren is een zeer nuttige en effectieve culinaire praktijk waarmee je je vlees-, vis- en groentegerechten uniek en van hoge kwaliteit kunt maken. Het stelt je in staat om het smaakpotentieel van de ingrediënten optimaal te benutten, terwijl je tegelijkertijd je eigen persoonlijke creativiteit in de bereiding van gerechten kunt leggen.

Waarom voedsel marineren

Marineren is het proces van het weken van vlees, vis of groenten in een marinade voor een bepaalde tijd, meestal tussen een paar uur en 24 uur.

Marineren heeft een dubbele functie: enerzijds dringen de vloeistoffen in het mengsel in het vlees; anderzijds heeft marineren ook een conserverende functie, waardoor het vlees zacht en vochtig blijft tijdens het koken.

afhankelijk van lokale smaken en culinaire tradities. Over het algemeen zijn dit zuren, zoals citroen of azijn, die helpen om de vezels van het vlees zacht te maken, maar ook witte of rode wijn, bier, kippenbouillon, vruchtensap,

De keuze van de marinade hangt af van het soort vlees of vis dat gemarineerd moet worden en het uiteindelijke doel van het gerecht. Bijvoorbeeld, een en typische aroma’s zoals rozemarijn en salie, terwijl een marinade op basis van

De duur van de marinade kan ook variëren afhankelijk van het soort vlees of vis en het recept. Voor rood vlees kan de marinade bijvoorbeeld tot 24 uur duren.

Marineren leent zich ook goed voor de bereiding van vegetarische gerechten. Bijvoorbeeld om de smaken van de gebruikte aroma’s op te nemen en zo aangenaam smakelijk te worden, of om te gebruiken als bijgerecht bij gemarineerd vlees en gemarineerde vis.

Saus voor het marineren van kipfilet

Marineren is niet alleen een nuttig culinair gebruik, maar met marineren kun je unieke en speciale smaken creëren die de smaak van het gerecht veranderen, waardoor het een compleet nieuwe smaakervaring wordt.

We zien dat ze worden gegrild, zodat ze van binnen droog blijven en heel sappig zijn.

Saus voor het marineren van kippenborsten

Trefwoord kipfilet marineren

Ingrediënten

 • q.b. Kip- of kalkoenfilet
 • naar smaak peterselie en koriander
 • naar smaak knoflook
 • q.b. evo-olie
 • q.b. zout
 • naar smaak. versgemalen zwarte peper
 • 1/2 eetlepel oregano

Instructies

 • Laten we eens kijken hoe je kipfilets die gegrild gaan worden kunt marineren zodat ze droog blijven van binnen en heel sappig zijn.

 • Doe de kip- of kalkoenborstfilets in een grote kom en giet ondertussen de peterselie in een blenderglas samen met 4 teentjes knoflook, olijfolie naar smaak en zwarte peper samen met een halve eetlepel oregano.

 • In een grote kom doen we de kip- of kalkoenborstfilets en ondertussen gieten we de peterselie in het glas van de blender samen met 4 teentjes knoflook, olijfolie naar smaak en zwarte peper samen met een halve eetlepel oregano.

 • Dan dekken we de kom met de borsten en de saus af met huishoudfolie en laten ze minstens 2 uur in de koelkast staan.

 • Na 2 uur zijn we klaar om de borsten te grillen of te roosteren.

 • Om ze te paneren hoef je geen olie meer toe te voegen, want die zit al in de saus, dus ze bakken maar een minuutje aan één kant voordat je de kippenborsten omdraait, die uiteindelijk sappig van binnen zullen zijn.

Wijnen om te serveren bij gemarineerde kippenborsten

Je kunt verschillende soorten wijn combineren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Een droge witte wijn zoals a kan een ideale keuze zijn, net als een lichte, fruitige rosé zoals a

Als de voorkeur wordt gegeven aan een rode wijn, zijn dit geldige evaluaties, waarbij de eerste wijn een delicate smaak heeft die de smaak van de kip niet overheerst, en de tweede wijn de .

In het algemeen wordt voor dit type gerecht de voorkeur gegeven aan wijnen die de smaken van de marinade in balans kunnen brengen zonder ze te overheersen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.