Keukengeheimen

Hoe je verse krabbenpoten goed schoonmaakt

430views

Hoe je verse krabbenpoten goed schoonmaakt

Krabbenpoten zijn een zeldzame traktatie. Er zijn maar weinig soorten zeevruchten die zo lekker zijn als een groot bord krabbenpoten, en dat is deels de reden waarom ze geen alledaagse maaltijd zijn. Het andere deel is dat, hoewel ze de moeite waard zijn, krabbenpoten niet zonder uitdagingen zijn bij de bereiding, vooral als je ze niet gewoon aan tafel wilt proberen te kraken. Dus hoe maak je krabbenpoten schoon en klaar? Het is een proces in meerdere stappen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat er verschillende soorten krabbenpoten zijn (Dungeness krab, Alaska king krab, sneeuwkrab, stenen krab, etc.). En hoewel je met allemaal hetzelfde algemene proces toepast, is het niet helemaal universeel. Een Dungeness krab of een stenen krab is bijvoorbeeld zo klein dat de poten meestal aan de krab zelf worden gekookt – er zijn dus extra stappen die hier niet worden behandeld, zoals het verwijderen van de poten van de rest van de schaal. Maar zolang de poten al uit de schaal zijn, kun je ze op deze manier bereiden.

Ontdooien en koken van de krabpoten

Tenzij je in een aantal zeer specifieke gebieden in de buurt van de oceaan woont, is de kans groot dat je krabpoten die dag niet gevangen zijn, dus de kans is groot dat je thuis met bevroren krabpoten werkt. (Dat is volkomen acceptabel; net als het verse spul).

Zoals met elk eiwit zijn er een paar verschillende manieren om krabbenpoten te ontdooien. Een nachtje in de koelkast is meestal voldoende, maar als je haast hebt is onderdompelen in water de beste manier. Hierbij doe je de poten in een luchtdichte bak, zoals een plastic zak, en dompel je deze onder in water; op deze manier ontdooi je ze meestal in ongeveer een half uur. Eén waarschuwing: gebruik koud water en laat het in de koelkast staan, want warmer water of een hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de krabpoten voorgekookt worden en dat wil je niet.

Vanaf daar kook je ze gewoon in de schaal zoals je normaal zou doen met elk schelpdier met een harde schaal, zoals krab of kreeft (hetzelfde proces is niet helemaal van toepassing op wezens met een zachtere schaal, daarom kun je ze eerst koken). Verwijder ze daarna met een tang en laat ze volledig afkoelen voordat je ze kraakt. Je wilt niet proberen de schaal te verwijderen van een schaaldier dat nog gloeiend heet is.

Krabpoten kraken, schoonmaken en afspoelen

Nu komt het kraken van de krab. Na het kraken bij de knokkels met je handen, kan het werken om de poten er gewoon uit te schuiven. Als dat niet werkt, kun je een krabbenkraker gebruiken, maar er is een nog betere methode, die veel gemakkelijker is om mee om te gaan. Gebruik een keukenschaar waarvan je de punt in het uiteinde van de schelp steekt en gewoon van de ene kant naar de andere knipt. Zo is de schelp veel gemakkelijker te verwijderen.

Vanaf daar is er nog een laatste stap: het spoelen van het vlees. Hoewel je uiteindelijk alleen maar campylobacter en salmonella overal naartoe spuit, zijn krabpoten (en zeevruchten in het algemeen) anders. Er zullen geen bacteriën aan de buitenkant van vers bereide krabpoten zitten zoals bij een kipfilet – maar er kunnen wel kleine stukjes schelpafval zitten die je niet goed ziet. Zorg er wel voor dat je koud stromend water gebruikt; net als bij dompelen kan heet water het vlees overkoken. Maar in dit geval is het nog gevoeliger, omdat het al gekookt is.

Zolang je deze eenvoudige stappen volgt, heb je in een mum van tijd krabpoten van restaurantkwaliteit. Neem het proces serieus en het diner zal een groot succes worden.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.