Dranken

Hoe lang blijft Vermouth goed als hij eenmaal geopend is?

432views

Vermout is een zeer veelzijdige versterkte wijn. Vermout wordt niet alleen vaak gebruikt als smaakvolle en aromatische infusie in cocktails, je kunt het ook gebruiken om smaak toe te voegen aan allerlei soorten voedsel. Je kunt zoete vermout in clam chowder doen om het gerecht zoeter te maken, je kip smoren in vermout of zoete rode vermout gebruiken als vloeibaar ingrediënt in een ijscoupe om een volwassen versie van het dessert te maken. Hoewel je de vermout die in je keuken ligt opgeslagen voor verschillende doeleinden kunt gebruiken, moet je dat wel binnen een bepaalde tijd doen zodra je de fles hebt geopend. Na de eerste keer dat je de schroefdop of kurk van je vermout hebt gekraakt, gebruik je het binnen drie maanden omdat het zo lang meegaat voordat het bederft.

Binnen een maand na openingzal vermout zijn optimale smaak en geur behouden, en na de volgende twee maanden zal het een acceptabele smaak en geur hebben als het goed wordt bewaard. Een geopende fles vermout die langer dan drie maanden wordt bewaard, begint zijn aroma en smaak te verliezen door oxidatie omdat hij aan de lucht is blootgesteld. Daarom is het essentieel om de beste bewaarmethode te gebruiken nadat je vermoutfles is geopend om ervoor te zorgen dat de versterkte wijn de volheid van zijn smaak en aroma behoudt.

Bewaar vermout na opening in de koelkast

Vermout is in wezen wijn, dus als je het na het openen van de fles op kamertemperatuur op je bar of tafel thuis laat staan, zal het onmiddellijk beginnen te oxideren en een onaangename smaak ontwikkelen die de algehele smaak van elke cocktail of gerecht waar je het in mengt zal verslechteren. Als je vermout in een kast of voorraadkast bewaart, zal het na een maand ook zijn aroma en smaak verliezen. Om de geweldige smaak en aangename geur van vermout te behouden, moet je het in de koelkast bewaren. Dit is een van de tips die elke thuisbartender zou moeten weten.

De koele temperaturen van je koelkast kunnen het oxidatieproces in je vermout vertragen, zodat het de kracht van zijn smaak en aroma voor een langere periode behoudt. Fabio Raffaelli, merkambassadeur voor Martini & Rossi, legde aan The Spruce Eats uit: “Als vermout na opening in de koelkast wordt bewaard, blijft hij ongeveer acht weken vers, en daarna is hij nog ongeveer twee maanden goed – hoewel misschien niet meer zo vers.”

Nu weet je hoe je vermout het beste kunt bewaren om er het meeste uit te halen. Maar wat gebeurt er als je oude, geopende vermout drinkt of gebruikt in je cocktails of maaltijden?

Oude vermout smaakt vreselijk en je kunt er ziek van worden

Omdat vermout een versterkte wijn is, zal de vloeistof, zodra hij voldoende in contact is geweest met lucht en warmte, uiteindelijk veranderen in azijn. Dit heeft tot gevolg dat de vermout na verloop van tijd een zure, scherpe en bittere smaak ontwikkelt met een sterke geur. Als je oude vermout in je cocktails gebruikt, geeft dat een negatieve smaak aan je drankje. “De magie van klassieke cocktails zoals de martini of negroni komt van de delicate balans van smaken en aroma’s, die gemakkelijk kan worden verstoord door oude vermout,” vertelde Fabio Raffaelli aan The Spruce Eats.

Het is ook mogelijk dat oude vermout je ziek kan maken. Na lange tijd verdampt de alcohol in vermout en blijft er alleen suiker over dat bacteriën en gisten kunnen fermenteren. Als je oude vermout drinkt, kan al die gefermenteerde suiker je buikpijn geven of leiden tot een opgeblazen gevoel en diarree. Als je thuis nog een oude fles vermout hebt staan maar een cocktail wilt maken, gooi die fles dan weg en probeer de vermouthswap om je volgende martini te versterken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.