Keukengeheimen

Hoe maak je dat bevlekte aardewerk in je keuken effectief schoon?

443views

Hoe reinig je effectief dat bevlekte aardewerk in je keuken?

Steengoed schalen zijn een geweldig hulpmiddel in de keuken voor thuiskoks die een mooie korst willen krijgen of van alles willen bakken, van een brood tot een pizza of een braadpan. Maar omdat je stenen braadpan, dutch oven of pizzasteen waarschijnlijk een essentieel onderdeel is om je favoriete recepten te laten schitteren, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Als je steengoed gebruikt, is er niets belangrijker dan goed leren schoonmaken. Net als gietijzer kunnen en mogen veel voorwerpen van steengoed namelijk niet worden afgewassen met zeep of in de vaatwasser. Dus hoe maak je ze schoon en hoe verwijder je vlekken?

Nou, het blijkt dat de beste optie om lastige vlekken op steengoed te verwijderen, de combinatie van zuiveringszout en water is. Maar voordat je besluit om je kookgerei met een schrobber en zuiveringszoutpasta aan te pakken, moet je eerst uitzoeken of de vlekken echt moeten worden afgewassen. Net als gietijzeren kookgerei presteert steengoed vaak beter en geeft het een rijkere smaak wanneer het op smaak wordt gebracht. Sommige van die moeilijk schoon te krijgen vlekken kunnen dus heilzaam en heel normaal zijn. Maar als je een grote vlek hebt die het uiterlijk van het servies verpest, is het ook begrijpelijk dat je die wilt verwijderen.

Vlekken verwijderen uit ongeglazuurd steengoed

Voordat je je steengoed afwast, moet je eerst uitzoeken of je specifieke schaal geglazuurd of ongeglazuurd is. Geglazuurd steengoed heeft een lichte glazuurlaag over de steen en ziet er vaak glanzend en glad uit. Ongeglazuurd steengoed daarentegen heeft deze coating niet en voelt grof en ruw aan zoals natuursteen. Pizzastenen zijn vaak ongeglazuurd en vereisen speciale reinigingsmethoden om kruimels en resten te verwijderen. Je vindt ook bepaalde brood- en ovenschalen van ongeglazuurde steen.

Ongeglazuurd steengoed mag nooit worden afgewassen met zeep of wasmiddelen. Dit komt omdat de poreuze steen de zeep zal absorberen, die vervolgens zal uitlogen in toekomstige gerechten, wat de smaak zal beïnvloeden. In plaats daarvan kun je ongeglazuurd steengoed het beste regelmatig schoonmaken door aangebrande etensresten weg te schrapen met een nylon afwasborstel en wat water. Je kunt ook moeilijk schoon te krijgen vlekken behandelen door zuiveringszout en water te mengen en de pasta ongeveer 15 minuten op de steen te laten zitten voordat je het eraf schraapt en afspoelt.

De voor- en nadelen van geglazuurd steengoed in de vaatwasser

In tegenstelling tot ongeglazuurd steengoed is geglazuurd steengoed minder poreus door de glazuurlaag. Dit betekent dat je er zeep op kunt gebruiken tijdens het schoonmaken. Je kunt sommige geglazuurde voorwerpen zelfs in de vaatwasser doen. Hoewel het superhandig is om geglazuurd serviesgoed in de vaatwasser te wassen, is het toch beter om het niet in de vaatwasser te doen, zelfs als het wordt aangeprezen als vaatwasmachinebestendig. De hoge hitte van het water kan de glazuurlaag beschadigen en je steengoed na verloop van tijd ruïneren.

In plaats daarvan is de beste manier om geglazuurd steengoed af te wassen vaak met een nylon borstel en warm, zeepwater. Je moet echter altijd oppassen dat je geen zeep op basis van citrusvruchten gebruikt, omdat de natuurlijke zuurgraad van citrusvruchten het glazuur kan beschadigen. Als je niet zeker weet of je zeep citrusbestanddelen bevat, kun je deze het beste vermijden bij het wassen van het steengoed. Meestal volstaat het om je geglazuurde steengoed af te wassen met een nylon borstel en heet water. Het vermijden van zeep heeft als bijkomend voordeel dat het de kruiden die je op je pannen hebt aangebracht niet vernietigt.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.