Keukengeheimen

Hoe maak je een wafelijzer schoon en laat je hem er als nieuw uitzien?

429views

Hoe je een wafelijzer schoonmaakt en het er weer als nieuw laat uitzien

Er gaat niets boven een gigantisch bord wafels op je ontbijttafel op zondagochtend. Een groot weekend is zeker een traktatie, maar het schoonmaken daarna is misschien niet zo spannend. Namelijk het wafelijzer dat net was aangekoekt met olie en beslag. Je wilt je wafelijzer nooit achterlaten met korstige stukjes voedsel en als je goed voor je apparaat zorgt, gaat het nog jaren mee.

Bij het schoonmaken is timing essentieel, want een superheet wafelijzer afvegen is natuurlijk niet aan te raden of veilig, terwijl een ijzer dat te lang is afgekoeld het moeilijker maakt om vastzittend beslag en vuil te verwijderen. Om te beginnen haal je de stekker uit het stopcontact als je klaar bent, wacht je een paar minuten en veeg je de roosterplaten schoon met een vochtig papieren doekje terwijl ze warm zijn, niet heet. Om je vingertoppen tegen de hitte te beschermen, leg je het papieren doekje in een tang en veeg je het weg. Tandenborstels kunnen ook van pas komen als er nog stukjes aangebakken beslag zijn die het papieren doekje mist, dus wees grondig en zorg ervoor dat je ook in de kleine groeven van de roosterplaat en langs de zijkanten komt. Laat het wafelijzer volledig afkoelen, veeg het hele apparaat dan af met een zeepsopje en dep het droog.

Natuurlijk kan aangebrand wafelbeslag hardnekkig genoeg zijn. Wat kun je doen als je een grondiger schoonmaakbeurt nodig hebt?

Hoe je wafelijzer diep reinigen

Als je wafelijzer nog steeds vastzittend voedsel of olievlekken bevat die maar niet weggaan, dan kan het zijn dat je wat extra ellebogenvet nodig hebt. Maak na bovenstaande stappen een pasta van zuiveringszout en waterstofperoxide. Schep de pasta voorzichtig in het wafelijzer en laat het een paar uur zitten. Uiteindelijk zal de witte pasta de kleur van het vuil aannemen en kun je het wegvegen met een vochtige doek. De pasta zou alle etensresten en olie moeten absorberen, maar pak de tandenborstel om de achtergebleven smurrie weg te schrapen. Sluit de dieptereiniging af met nog een veeg met een zeepsponsje en dep hem droog.

Sommige wafelijzers hebben roosterplaten die verwijderbaar zijn. Als dit het geval is, kun je de platen in warm water laten weken (let op dat je geen zeep gebruikt als je te maken hebt met antiaanbakmaterialen). Zorg ervoor dat de platen volledig droog zijn voordat je ze terugplaatst in het wafelijzer.

Tips voor het verzorgen en schoonmaken van je wafelijzer

Het is aan te raden om je wafelijzer na elk gebruik schoon te maken, en het zal een makkie zijn om schoon te maken zolang je goed voor het apparaat zorgt. Om te beginnen, dompel een wafelijzer nooit onder in water. Ze zijn niet bedoeld om in de gootsteen te weken, omdat het water het apparaat permanent kan beschadigen, dus veeg het gewoon af met een vochtig papieren doekje en een zeepsponsje.

Hoewel het gemak van anti-aerosol kookspray verleidelijk is, zal het de roosterplaten bedekken en de anti-aanbaklaag aantasten. Om de coating in topvorm te houden, kunt u in plaats daarvan een gebaksborstel gebruiken. Doop de borstel in de olie en bestrijk de platen voorzichtig voordat je het beslag toevoegt. Dit zorgt ervoor dat de wafels er intact uitkomen terwijl de roosterplaten ongeschonden blijven. Een andere manier om de antiaanbaklaag onbeschadigd te houden, is het gebruik van metalen keukengerei zoals spatels en messen en sponzen van staalwol te vermijden. Deze schrapen de afwerking af. Een betere optie is om zachte sponzen en siliconen of houten keukengerei te gebruiken. Als je deze stappen volgt en je wafelijzer schoon houdt, zal het nog vele ontbijtjes lang probleemloos werken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.