Nagerecht

Hoe maak je tiramisu: recept en wijnarrangementen

129views

Tiramisu is een van de meest geliefde en populaire desserts. Over de oorsprong wordt nog steeds getwist tussen Franse en Italiaanse banketbakkers, maar men denkt dat het meer in de richting van de laatste komt. Het is gemakkelijk te bereiden, erg lekker en mooi om naar te kijken, uitstekend in elk seizoen, ook al wordt het vaak meer gegeten in het warme seizoen.

Hoe tiramisu bereiden

 • 500 g mascarpone
 • 250 g lieveheersbeestjes
 • 150 g suiker
 • 6 eieren
 • 4-5 kopjes koffie
 • Bittere cacao naar smaak
 • Amaretto q.b.

 1. Begin met het bereiden van 4-5 kopjes koffie die je later zult gebruiken om de ladyfingers te bevochtigen. Doe het in een kom en laat het afkoelen.
 2. Neem twee bakjes en breek de eieren open, waarbij je het eiwit van het eigeel scheidt. Doe ze in hun respectieve kommen. Het eiwit kun je al opkloppen zonder iets toe te voegen. Voor de dooiers voeg je de suiker en de twee pakjes mascarpone toe (500g in totaal). Meng voorzichtig van onder naar boven, anders wordt de mascarponeroom te gek en blijft hij vloeibaar.
 3. Voeg nu het eiwit toe aan de mascarponeroom en roer. Zodra je koffie en room hebt, ben je klaar om de ladyfingers nat te maken en de tiramisu vorm te geven.
 4. Neem een bakblik of pyrexschaal die groot genoeg is voor de tiramisu. Voeg een beetje amaretto en suiker toe aan de koffie en begin de ladyfingers nat te maken en schik ze horizontaal of verticaal in de ovenschaal. Denk eraan dat je ze niet te nat moet maken, maar ze gewoon 2 seconden moet vasthouden.
 5. Zodra je de eerste laag ladyfingers hebt gemaakt, kun je de room toevoegen en deze voorzichtig uitsmeren. Op deze manier moet je een laagje ladyfingers afwisselen met een laagje room.
 6. Als je klaar bent met de room, begin dan opnieuw met de ladyfingers. Leg ze niet op dezelfde plek als eerst, maar leg ze in de tegenovergestelde richting. Bijvoorbeeld, als je ze eerder verticaal hebt geplaatst, moet je ze nu horizontaal plaatsen. Dit dient om de tiramisu te ‘vullen’.
 7. Zodra je klaar bent met de tweede laag, ga je verder met het smeren van de room zoals je eerder hebt gedaan.
 8. De tiramisu is bijna klaar, meestal zijn in het klassieke recept 2 laagjes ladyfingers en 2 laagjes room genoeg. Leg wat zilverpapier bovenop de tiramisu en laat het een paar uur rusten in de koelkast. Maak je geen zorgen als het een beetje papperig lijkt, het wordt vanzelf harder.
 9. Strooi voor het opdienen een flinke toef ongezoete cacao over alle room.

Wijn naar smaak bij tiramisu

Bij tiramisu past een zoete mousserende wijn zoals de , de , de . Een andere combinatie is met de likeurwijn die vaak gebruikt wordt bij de bereiding van tiramisu zelf.

[amazon_link asins=’B0191BYUO0,B00CEQ5WVA,B00UZ2VLOW’ template=’ProductCarousel’ store=’wineandfoodtour-21′ marketplace=’IT’ link_id=’cc6361e8-196f-4616-9018-19b36cfedd25′]

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.