Keukengeheimen

Is het waar dat je eieren moet wassen voordat je ze kookt? Dilemma opgelost

420views

Het kan gebeuren dat we kippenveren of uitwerpselen in onze handen hebben. Het eerste wat we instinctief doen is het schoonmaken met water. Maar is dit wel de beste oplossing? Volgens wat onze grootmoeders ons hebben geleerd, moeten eieren altijd worden gewassen voordat je ze in de keuken gebruikt.

Deze gewoonte bestaat niet alleen voor eieren. Veel mensen gebruiken dezelfde procedure voor vlees en vis, maar ook voor pasta, rijst en peulvruchten, salades in zakjes en zelfs – in theorie tenminste – salades die al gewassen zijn voordat ze verpakt worden. Is dit een stap die we kunnen vermijden?

Zo ja, dan besparen we water. Het is iets dat – in ieder geval aan de oppervlakte – goed is voor onze gezondheid. Bij bepaalde voedingsmiddelen kan dit proces echter zelfs schadelijk zijn.

Moeten eieren worden gewassen voordat je ze kookt? De mening van de expert

Is het waar dat het moet? De meeste mensen zouden hierop bevestigend antwoorden. Over eieren zijn er echter veel onwaarheden. Ten eerste, waar leg je de eieren als je terugkomt van boodschappen doen? We zijn gewend om ze in de supermarkt buiten de toonbank van de koelkast te zien staan.

Thuis horen ze echter helemaal niet buiten de koelkast te staan. De reden hiervoor heeft te maken met de poreusheid van het omhulsel: als ze tijdens het transport buiten zouden liggen, zouden ze een drastische temperatuursverandering ondergaan die ten koste zou gaan van hun goede smaak en zoutheid. Er zou een laag bacteriën aan de buitenkant ontstaan. Daarom worden ze in de supermarkt niet gekoeld.

Veel mensen halen ze bij het bewaren in de koelkast uit de plastic of kartonnen verpakking en leggen ze dan in het speciale vak in de koelkast. Dat is niet verkeerd. De eieren mogen echter niet in contact komen met andere voedingsmiddelen en mogen niet gewassen worden voordat ze in het compartiment worden gelegd.

Als we natte eieren in de koelkast leggen, vergroten we het risico op bacteriële besmetting. Eieren beschermen hen. Als we ze blootstellen aan het juiste water, wordt deze film vernietigd, waardoor het ei wordt blootgesteld aan allerlei soorten besmetting. Zoals we al hebben gezegd, heeft de schaal een zeer hoge porositeit. Bacteriën kunnen dus gemakkelijk binnendringen zonder de film.

Als het ei dat we uit de verpakking halen – zoals fecale resten of veren – heeft, is het raadzaam om het schoon te maken met een vochtige doek of klassiek wegwerpkeukenpapier, en het niet bloot te stellen aan een directe waterstraal.

Wel of niet wassen: dit is wat de Europese wetgeving zegt

Met betrekking tot het bewaren en koken van eieren is er een specificatie die het wassen van dit voor menselijke consumptie bestemde product, categorie A in jargon, categorisch verbiedt. De wetgeving brengt mucine in het spel, de beschermende laag waar we het eerder over hadden.

Als er voorzichtig mee wordt omgegaan, beschermt mucine de mens tegen alle risico’s van besmetting. Omdat dit kan gebeuren door :

  • Verticale besmetting: dit type besmetting treedt op wanneer de kip zelf een infectie heeft in haar eierstokken of eileider en deze vervolgens overdraagt op het ei.
  • Horizontale besmetting: bacteriën of virussen gaan in dit geval van buiten naar binnen doordat het slijmvlies om de een of andere reden beschadigd raakt. Dit gebeurt vaak tijdens het wassen.

Daarom moeten eieren volgens de voorschriften worden vermeden voordat ze in de keuken worden gebruikt. Veel mensen hebben deze gewoonte. Om besmetting te voorkomen, kun je dit echter het beste alleen doen voordat je ze direct gebruikt. Zo geef je bacteriën geen tijd en kans om de schaal binnen te dringen. Bacteriën verdwijnen trouwens niet door ze schoon te maken. Die verdwijnen namelijk alleen tijdens het koken. Wassen helpt alleen om de meest opvallende vuilresten te verwijderen.

De 5 voedingsmiddelen die je nooit moet wassen voor het koken

Niet alleen eieren staan op de lijst van voedingsmiddelen die we niet moeten wassen. Als je alles zou willen weten over mogelijke besmetting, zou je een cursus moeten volgen (waarin alle procedures voor voedselhygiëne aan bod komen). Stromend water kan ons voedsel soms meer kwaad dan goed doen.

Het kan, indirect, de bacteriële belasting in de gootsteen en op andere oppervlakken verhogen: op de verschillende keukenoppervlakken, op keukengerei. Alleen al het feit dat we alle bacteriën kunnen elimineren. Het feit dat we ze niet zien, laat ons denken dat de keuken schoon is.

In werkelijkheid komt het heel vaak voor, zelfs als we een goede dagelijkse hygiëne hebben, dat een wattenstaafje de aanwezigheid van een bacterie registreert en ons ervan weerhoudt om te koken terwijl we dit weten, dus misschien is het – gedeeltelijk – beter om onwetend te blijven. Wat we wel kunnen vermijden, is dat we – zoals in het geval van eieren – de keuken en het voedsel zelf niet blootstellen aan andere bacteriën. Hoe? Door te vermijden dat we vlees en vis wassen, bijvoorbeeld.

Als we er gewoon vanaf willen, moeten we de gootsteen onmiddellijk na gebruik zorgvuldig desinfecteren en ten slotte het voedsel drogen. Als vlees of vis nat blijft, zal het vocht tijdens het koken toenemen en dit kan ze minder stevig en smakelijk maken. Dezelfde fout wordt gemaakt met paddenstoelen.

Wassen moet echter worden vermeden, ze hebben een en kunnen tijdens het koken rubberachtig worden. Veel mensen hebben de gewoonte om ‘het zetmeel uit pasta te halen’ door het af te spoelen nadat het is uitgelekt. Niets is echter zo verkeerd. De pasta verliest zijn smaak en geur. Als er op het etiket duidelijk en expliciet ‘al gewassen’ staat, dan moet je ze niet wassen.

We moeten in gedachten houden dat dit al goed gewassen producten zijn. Ze wassen is gewoon verspilling van water en bovendien, als we het doen in een gootsteen die besmet is met bacteriën van eerder gewassen eieren of vlees – stellen we ze alleen maar bloot aan een bijna zekere besmetting. Aangezien we sommige producten niet koken, is dit iets wat we beter helemaal kunnen vermijden.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.