Keukengeheimen

Je hebt alleen zout en citroen nodig om kleine keukenvlekken te verwijderen

427views

Alles wat je nodig hebt is zout en citroen om kleine keukenvlekken te verwijderen

Als je het zat bent om chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken om je huis goed te steriliseren en vlekken te verwijderen, moet je eens naar je voorraadkast gaan voor wat inspiratie. Citroen en zout zijn effectieve middelen die geen schadelijke chemicaliën afgeven. Je kunt ze gebruiken om veel oppervlakken in je keuken schoon te maken, inclusief de hotspots met voedselvlekken zoals je slagersblok en aanrechtblad, omdat ze dagelijks in contact komen met voedsel.

Waarom werken zout en citroen zo goed om je keuken schoon te maken? “[Salt’s] structuur maakt het mild schurend, dus het is goed voor het schoonmaken van vastzittende rommel. Het is ook absorberend, dus het is geweldig voor het opzuigen van gemorste vloeistoffen en het verwijderen van vlekken,” zo staat te lezen. Omdat citroensap zuur is, produceert het een lading die de moleculen van een vlek omhoog trekt, waardoor deze makkelijker te verwijderen is. Een combinatie van citroen en zout biedt niet alleen uitkomst bij verschillende schoonmaaktaken in de keuken, maar laat ook een lekkere citroengeur achter.

Zo maak je aanrechtbladen van butcherblok schoon met zout en citroen

Om voedselvlekken van je aanrecht te verwijderen, moet je een kopje vers citroensap mengen met een half kopje zout. Meng het goed zodat het een pasta vormt en wrijf de pasta dan in de vlekken. Om het mengsel te laten werken, laat je het een nachtje zitten terwijl je je schoonheidsslaapje inhaalt. De volgende dag verwijder je het mengsel gewoon met een vochtige doek.

Je kunt ook een andere methode gebruiken voor het schoonmaken van slagersblokken en houten snijplanken. Nadat je zout op de plank hebt gestrooid, snijd je een citroen doormidden en gebruik je deze om het zout in te schrobben. Laat het zout en de citroen een paar minuten hun werk doen, was de plank dan met een sopje en droog hem goed af voordat je hem opbergt.

Het is de moeite waard om op te merken dat citroen en zout effectief zijn bij het verwijderen van milde vlekken. Als je echter te maken hebt met een meer hardnekkige vlek, zoals tomatensaus of rode wijn die de tijd heeft gehad om uit te harden, moet je proberen deze te verwijderen met krachtigere ingrediënten, zoals waterstofperoxide.

Andere manieren om de keuken schoon te maken met citroen en zout

Er zijn ook andere dingen in je keuken die baat kunnen hebben bij deze oude zout en citroen hack. Als je vette pannen hebt, doe er dan zout op en knijp er dan een citroen over uit. Schrob het vet en laat de ingrediënten een paar minuten inwerken voordat je ze afspoelt. Het zuur van de citroen verwijdert het vet en het zout zorgt voor de schrobwerking – dit is waarom het aanbevolen wordt om halfgrof zout te gebruiken. Je kunt dezelfde methode ook gebruiken om verkleuring van je roestvrijstalen gootsteen te verwijderen, dus het is echt veelzijdig. Ook voor glanzende, schone houten aanrechten kun je dezelfde methode gebruiken. Je kunt deze methode echter beter vermijden als je keukenoppervlakken van marmer of graniet hebt, omdat zure ingrediënten deze kunnen beschadigen.

En, als je oven een snelle schoonmaakbeurt nodig heeft, strooi dan zout op alle spetters voedsel die tijdens het kookproces ontstaan en gebruik vervolgens citroen en water om ze te verwijderen. Je moet een pan vullen met water en citroensap en het dan in de oven laten koken zodat de stoom het vuil naar boven trekt en wegveegt. Met deze schoonmaakmethode voorkom je dat je chemicaliën nodig hebt, wat goed is vanwege de giftige ingrediënten. Of je ze nu samen mengt in een scrub of rechtstreeks aanbrengt op vuile oppervlakken, citroen en zout kunnen je keuken van boven tot onder laten schitteren.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.