Dranken

Je hebt geen dure spullen nodig om de beste koude brouwsels te maken

430views

Van budgetvriendelijke gadgets tot fancy machines die meer dan $100 kosten, er zijn veel spullen op de markt die gemaakt zijn om zelf te maken. En hoewel deze cold brew makers het proces zeker handiger kunnen maken, is de waarheid dat er niet veel meer uit te halen valt dan het gemak. Koud brouwen is niet zoals het overgieten van koffie, waar de kleinste variatie een subtiel verschil in de koffie kan veroorzaken – alles wat je echt nodig hebt is een vat dat groot genoeg is voor het koude brouwsel en een filter dat fijn genoeg is om het door te zeven.

Dit komt vooral door de manier waarop cold brew koffie uit koffiemalen haalt. Wat wij als koffie beschouwen bestaat uit in water oplosbare deeltjes in de bonen die eruit gewassen worden door hitte en kracht of door tijd en osmose. Overgietkoffie – het hitte- en krachtgedeelte van de vergelijking – heeft een heel kort venster om de koffiedeeltjes op een optimale manier te extraheren, waardoor elke variabele telt.

Bij cold brew hoef je je echter geen zorgen te maken over schenktechniek of precieze watertemperatuur, omdat de koffiedeeltjes in de loop van de tijd worden geëxtraheerd door osmose. Als de koffie meer dan 24 uur in het water blijft zitten, kun je je voorstellen waarom de specifieke vorm of configuratie van de cold brew houder er niet zoveel toe doet.

Dus wat heb je eigenlijk nodig om goede cold brew koffie te zetten?

Als je steeds teleurgesteld bent over de resultaten van je cold brew pogingen, dan is het antwoord niet om een of andere fancy gadget aan te schaffen. Waarschijnlijk val je gewoon in een van de . De enige nieuwe aankoop die je waarschijnlijk zou moeten doen, is een wortelmolen kopen als je er nog geen hebt. Een inconsistente maalgraad is een van de grootste boosdoeners achter middelmatige koude brouwkoffie, en messenmolens geven je niet veel controle over de maalgraad.

Iets anders wat je misschien verkeerd doet – waarvan je misschien denkt dat je er een cold brew maker voor nodig hebt – is het niet vinden van de juiste timing om de koffiemalen uit je cold brew te halen. Hoewel automatische timers op koud brouwmachines de dingen makkelijker kunnen maken, is de waarheid dat er niet één maat is die voor iedereen past.

Als je elke keer een uitstekend kopje cold brew wilt, moet je een beetje experimenteren om te zien wat voor jou de best smakende koffie oplevert. Wees niet bang om te spelen met zetmomenten, de water-koffieverhouding en de grootte van de maling om de perfecte formule te vinden.

Hoe zit het met cold drip koffietorens?

Terwijl de meeste cold brew gadgets vooral voor het gemak zijn en niet zozeer voor de echte kwaliteit, zijn cold drip brew towers een ander verhaal. Deze – meestal vrij dure – apparaten worden eigenlijk gebruikt voor een heel andere manier van koffiezetten die nauwelijks iets te maken heeft met cold brew.

Waar koud brouwen een volledige dompelbrouwmethode is, is koud druppelen gewoon een zeer langzame overgietmethode die naar verluidt het beste van twee werelden combineert. Het is sneller dan het maken van cold brew en produceert een helderdere koffie. Het heeft ook geen extra bezinksel terwijl het nog steeds dat rijke en minder zure smaakprofiel heeft dat mensen aantrekt tot cold brew koffie.

Maar waar cold brew in een grote batch kan worden gezet en dan kan worden weggezet voor later, vereist cold drip koffie een speciale ruimte op je aanrecht die voor veel mensen wel of niet praktisch is. De meeste zijn visueel aantrekkelijk en een geweldige gespreksstarter, maar tenzij je een ongelofelijke liefhebber van koude koffie bent die van plan is om regelmatig koud gezet koffie te drinken, kun je deze onhandelbare torens waarschijnlijk beter laten staan.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.