Keukengeheimen

Je vergeet waarschijnlijk de spoelen van je koelkast schoon te maken

418views

Je vergeet waarschijnlijk de spoelen van je koelkast schoon te maken

Keukenoppervlakken worden over het algemeen vrij vaak schoongemaakt in de loop van een dag of een week. Terwijl het gezin zijn dag doorneemt, wordt de vaat afgewassen, het aanrecht geveegd en gemorst – maar verborgen spleten en hoekjes worden vaak vergeten of met de belofte om het een andere keer te doen. Een van die verwaarloosde delen van de keuken is de achterkant van de koelkast, die mysterieuze donkere plek waar weinigen zich durven te wagen.

De structuur van de koelkast is zo dat hij van de muur af moet staan zodat de condenserspiralen de ruimte hebben om effectief te werken. Helaas betekent dit dat het heel gemakkelijk is voor stof om vast te komen zitten tussen de spoelen in de ruimte tussen de koelkast en de muur. De onhandige plaatsing maakt het moeilijk om regelmatig schoon te maken.

Er is echter goed nieuws. Hoewel het misschien omslachtig is, is het eigenlijk niet zo’n ingewikkelde klus. Je hoeft alleen maar het juiste schoonmaakmateriaal bij elkaar te zoeken, de stekker van de koelkast uit het stopcontact te halen en hulp te vragen om de koelkast van de muur af te halen, zodat je beter bij de achterkant kunt. Zodra de spoelen van de koelkast, de keukenvloer en de omringende muren zijn schoongemaakt, zet je de koelkast weer terug op zijn plek, sluit je hem weer aan en word je beloond met een efficiëntere koelkast.

De spoelen van de koelkast schoonmaken

Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt is een lange, flexibele borstel, zoals een grote pijpenrager of flessenborstel. Verder heb je een vochtige doek of spons nodig, plus een microvezeldoek. Vergeet niet om een gezichtsmasker te dragen om jezelf te beschermen tegen het inademen van stof.

Zodra de koelkast veilig is losgekoppeld en van de muur is verwijderd, laat je hem minstens tien minuten rusten. In het geval dat de condenserspiralen heet zijn, geeft dit ze de tijd om een beetje af te koelen, zodat je jezelf niet per ongeluk verwondt. Verwijder vervolgens zoveel mogelijk van het stof dat tussen de spoelen zit met de flexibele borstel. Als al het stof is verwijderd, veeg je de bladen van de condensorventilator schoon met een vochtige doek of spons. Gebruik de microvezeldoek om alles droog te vegen. Gebruik voor deze taak geen vloeibare reinigingsmiddelen, want die kunnen het metaal na verloop van tijd aantasten.

Maar laat het daar niet bij. Omdat de koelkast al niet meer aan de muur hangt, maak je van de gelegenheid gebruik om de nu blootgestelde vloeren en muren af te stoffen en schoon te vegen. Zorg ervoor dat alle oppervlakken droog zijn voordat je de koelkast weer op zijn plek zet, en sluit hem dan weer aan om hem van stroom te voorzien.

Waarom het reinigen van koelkastspiralen belangrijk is

De spoelen maken deel uit van de compressor van de koelkast, die het koelmiddel circuleert dat de temperatuur van het apparaat regelt (ook wel het “koelmiddel” genoemd). Dit koelproces geeft warmte af via de condenserspoelen. Wanneer deze spoelen de warmte niet effectief kunnen afvoeren, verbruikt de compressor meer energie om ervoor te zorgen dat de koelkast koel blijft. Dit alles draagt bij aan een hoger energieverbruik, waardoor je elektriciteitsrekening hoger uitvalt.

Als de koelkast geen koele temperatuur kan handhaven, zal het voedsel dat erin is opgeslagen veel sneller bederven, wat leidt tot voedselvergiftiging en voedselverspilling. Probeer de spoelen en ventilator ongeveer twee keer per jaar schoon te maken voor maximale efficiëntie en een langere levensduur van je koelkast.

Als je een dieptereiniging achter je koelkast uitvoert, denk er dan ook aan om de vriezer te reinigen. Plan deze schoonmaaksessies op het moment dat je bijna geen bederfelijke waren meer hebt, of vraag een buurman of je wat spullen een halve dag in zijn koelkast mag zetten. Terwijl de stekker van de koelkast uit het stopcontact is, kun je de koelkast en de vriezer volledig leegmaken. Verwijder de schappen en andere losse onderdelen en geef alles een goede schrob- en veegbeurt.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.