Keukengeheimen

Sla de magnetron over bij het opwarmen van restjes en sous-vide ze in plaats daarvan

430views

Sla de magnetron over bij het opwarmen van restjes en maak ze in plaats daarvan sous-vide

Je kent het wel: Je hebt je avond besteed aan het maken van een fantastisch diner. Het is heerlijk geworden, smaakvol, precies zoals jij het wilt – en nog beter, je hebt meer gemaakt dan je nodig hebt. Je hebt restjes voor de lunch de volgende dag. Maar als je gaat zitten om ze op te eten, komen ze overgaar, droog en minder lekker uit de magnetron dan de avond ervoor. Het voelt maar al te vaak als een noodzakelijk kwaad van het eten van restjes, dat ze lang niet zo lekker zullen zijn als de oorspronkelijke maaltijd. Het is echter een vermijdbaar gevaar als je .

die begint met voedsel in een luchtdichte verpakking (meestal een vacuüm gesealde zak). De bak met voedsel wordt ondergedompeld en gekookt in water dat op een constante temperatuur wordt gehouden en gecirculeerd door een sous vide machine. Het vacuüm verpakte voedsel wordt langzaam gaar en wordt niet warmer dan de temperatuur waarop je de machine hebt ingesteld, dus met de sous vide methode heb je meer controle over het kookproces en hoef je je geen zorgen te maken over ongelijke temperaturen of overkoken.

Daarom is sous vide vooral handig voor restjes, vooral eiwitten zoals kip, vis en biefstuk. Sous vide zorgt ervoor dat het voedsel weer op de juiste temperatuur komt, zonder dat het overkookt en zonder dat het ten koste gaat van de smaak, zoals de magnetron maar al te vaak doet.

Investeer de tijd om smaken te behouden

Wanneer je , het begint te hergaren en uit te drogen. Vooral vlees wordt taai en verliest zijn oorspronkelijke malsheid en smaak, terwijl groenten zacht en klef worden. Het enige wat sous vide echter doet, is restjes doorwarmen en weer op temperatuur brengen. Omdat de sous vide methode vereist dat het voedsel in een luchtdichte verpakking zit, zodat het niet boven op het water drijft, droogt het voedsel niet uit door extra lucht, wordt het geen slachtoffer van vochtverdamping en verliest het niet veel smaak – in plaats daarvan blijft het mals in de vacuümafdichting.

Magnetrons zijn een snelle en gemakkelijke zap van een paar minuten, maar sous vide vergt veel meer tijd. Je zult moeten beginnen met het vacuüm sealen van je eten, maar als je van plan bent om sous vide te gaan gebruiken, is het een goede manier om restjes in je koelkast te bewaren. Omdat de methode voedsel langzaam verhit om alles op een voorzichtige, consistente temperatuur te houden, kan het wel een paar uur duren om voedsel opnieuw op te warmen, zoals een dikke biefstuk. Vis kan 20-30 minuten duren en soep opwarmen duurt waarschijnlijk ongeveer 45 minuten. Hoewel het meer voorbereiding en tijd kost, is de wetenschap dat je eten er net zo smaakvol uitziet als wanneer je het vers kookt, het wachten meer dan waard.

Goed opwarmen

Bij het opnieuw opwarmen moet de sous vide temperatuur worden ingesteld op ongeveer of iets onder de oorspronkelijke kooktemperatuur. Als je de temperatuur hoger instelt, loop je het risico dat het eten te gaar wordt. Maar je wilt er zeker van zijn dat het wordt opgewarmd tot een veilige temperatuur – die voor elk type restjes 165 graden Fahrenheit is, volgens . Als je sous vide rond de oorspronkelijke kooktemperatuur instelt, zal de opwarmtijd waarschijnlijk ongeveer gelijk of iets korter zijn dan de oorspronkelijke kooktijd. De methode is echter vrij tolerant, dus als je het voedsel iets langer in het waterbad laat dan de bedoeling is (zelfs een uur), zal het waarschijnlijk prima gaan.

Dit maakt sous vide ook een geweldige praktische opwarmmethode. Je hoeft niet naast de magnetron te gaan staan om elke 45 seconden je vinger in de aardappelpuree te steken om te controleren of hij goed is doorgewarmd, en je hoeft je niet te haasten om ervoor te zorgen dat het eten er warm uit komt als het gezin klaar is om te gaan zitten. Met een beetje planning kun je je restjes in het sous vide waterbad bewaren om opnieuw op te warmen – en ze dan weer gebruiken als je klaar bent voor eten dat net zo lekker is als de eerste keer.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.