Keukengeheimen

Stoom kreeftenstaarten in bier voor meer smaak

440views

Stoom kreeftenstaarten in bier voor meer smaak

Koken met drank is niets nieuws, met talloze recepten met wijn, bourbon, bier en alles daartussenin. Zeevruchten krijgen hun deel van de alcohol infusies, waaronder , (die absint gebruikt), en (die witte wijn gebruikt). Hoewel veel thuiskoks kreeft met fluwelen handschoenen aanpakken, vaak vanwege beperkte ervaring en hoge kosten, is er geen reden om kreeft niet in je favoriete drank te bereiden. Dat geldt vooral als het bier is.

Het stomen van kreeftenstaarten in bier voegt vocht toe aan het vlees terwijl het ook de smaak verhoogt met moutige, aardse tonen. Het is een van de makkelijkste manieren om een gewone kreeftenstaart om te toveren in een heerlijke kant-en-klare gastronomische maaltijd. Je hoeft niet meer te gissen naar kruiden, rubs en marinades en je hoeft ook niet meer te bepalen hoeveel te veel of te weinig is. De inherente smaken die je al lekker vindt in je favoriete pils, ale of pilsner zullen deze zeedieren doordringen – zelfs nog beter als je je maaltijd aanvult met hetzelfde koude brouwsel.

Naast de rijke smaakinfusie en vochtige textuur omzeil je met het stomen van kreeftenstaarten de angst voor te veel bakken in een hete oven of te veel aanbraden op een buitengrill. Kreeftenstaarten uit de supermarkt of vismarkt worden meestal rauw of bevroren verkocht. Door ontdooide staarten te stomen is de hele klus geklaard in ongeveer 15 minuten met weinig inspanning van jouw kant.

Stomen en bier bij kreeft

De voorbereidingstijd voor het maken van twee met bier gestoomde kreeftenstaarten is meestal vijf minuten of minder, inclusief het aan de kook brengen van het bier in een pan op het fornuis. Er is maar een paar centimeter bier op de bodem van de pan nodig om de stroom te creëren, zonder dat het op de kreeft spat. Plaats een roestvrij stalen stoommandje boven het borrelende brouwsel, leg de staarten in het mandje, zet het vuur laag en dek af. Je kunt zowel ongeschilde als geschilde kreeften gebruiken. Je kunt stukken kreeft zonder schaal gebruiken of kreeftenstaarten met schaal, bij voorkeur in de lengte doorgesneden zodat je er gemakkelijk bij kunt als je ze eet. De snede hoeft alleen door de blootliggende buitenste schaal te gaan, niet door het vlees zelf.

Dat is het wel zo’n beetje; laat de staarten ongeveer 10 minuten stomen, meer of minder afhankelijk van de grootte. Controleer eerder of je het kreeftenvlees uit de schaal hebt gehaald voor het stomen. Voeg gerust boter of smaakmakers toe aan het bier, zoals een laurierblaadje of knoflookteentje. Om te voorkomen dat de kreeftenstaarten te veel krullen terwijl ze stomen, steek je een satéprikker door elke staart.

Elk bier is geschikt om te stomen, maar het helpt om bier te gebruiken dat goed bij kreeft past, meestal bier met een milde tot gemiddelde smaak. Lichte, fruitige cream ales zijn een goede keuze, net als gepeperde Belgische tripels, citrusbleke ales en enkele IPA’s of tarwebieren. Zoals bij elke combinatie van eten en alcohol, is het beste bier voor het stomen van kreeft uiteindelijk het bier dat je lekker vindt.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.