Nagerecht

Toscaanse vastenkoekjes: oorsprong, geschiedenis en recept

178views

We zullen nu de geschiedenis en oorsprong van de vastenkoekjes onderzoeken, waarom ze zo belangrijk zijn in de Toscaanse cultuur, en geven ook een recept om deze heerlijke koekjes thuis te maken.

Hun oorsprong gaat vermoedelijk terug tot de Middeleeuwen, toen de katholieke kerk vasten en onthouding begon voor te schrijven tijdens de vastentijd, de 40-daagse periode voor Pasen. Tijdens deze periode moesten de gelovigen een vastenperiode volgen, maar kleine zondes van gulzigheid zoals vastenkoekjes waren toegestaan.

In Toscane hebben vastenkoekjes een lange traditie en worden ze al eeuwen gemaakt. Er wordt gezegd dat het , dat zich daarna over de hele regio verspreidde.

Volgens een andere legende zouden ze zijn ontstaan tussen Prato en Florence, maar zeker is dat het nonnen waren die deze . Hun idee was om een cake te maken die geen dierlijk vet bevatte, zodat het gegeten kon worden door de gelovigen tijdens de vastentijd.

Daarom probeerden ze een recept uit waaruit later de huidige Toscaanse vastenkoekjes zijn ontstaan. Bovendien waren zij het die deze snoepjes een speciaal kenmerk gaven dat vandaag de dag nog steeds fundamenteel is: de vorm van de letters van het alfabet om de woorden van de Heilige Schrift te eren.

Om te respecteren wat Jezus observeerde in de woestijn, zijn er bepaalde regels die de gelovigen moeten naleven tijdens de. Een daarvan is het vermijden van dierlijke vetten, en deze koekjes voldoen perfect aan deze regel. Ze bevatten geen boter of olijfolie.

I die oude wortels heeft in de Italiaanse culinaire cultuur. Deze koekjes zijn gemaakt om te voldoen aan de voorschriften van de vastentijd, maar hun eenvoudige smaak en lage caloriegehalte maken ze geschikt voor elk moment van het jaar. Als je dit doe-het-zelf dessert bereidt, kun je de authentieke smaak van Toscaanse koekjes ten volle waarderen.

Toscaanse vastenkoekjes

Quaresimali zijn een traditioneel Toscaans vastendessert

Ingrediënten

 • 200 g griessuiker
 • 200 g 00 bloem
 • 50 g gehakte hazelnoot- of amandelpasta
 • 3 eiwitten
 • 5 g kaneel
 • 50 g bittere cacao
 • 1 envelop vanilline
 • 1/2 zakje bakpoeder

Instructies

 • klop de eiwitten stijf en voeg de hazelnootpasta toe

 • meng in een aparte kom de bloem met cacao, vanilline, kaneel en bakpoeder

 • voeg de eerder bereide hazelnootpasta en het eiwitmengsel toe

 • vorm de koekjes met vormpjes of een spuitzak in de vorm van de klassieke letters van het alfabet en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier of beboterd om te voorkomen dat ze plakken. Leg ze ver uit elkaar, want ze zwellen op tijdens het bakken.

 • Laat de koekjes 2 uur rusten en bak ze dan ongeveer 10/15 minuten in de oven op 140 graden.

 • na het bakken laten we de koekjes afkoelen en serveren we ze aan onze gasten

Opmerkingen

Het recept voor Toscaanse linzen kan variaties hebben zoals, in plaats van kaneel, geraspte sinaasappelschil gebruiken als smaakmaker. Ze kunnen een paar dagen bewaard worden in een koekblik!

Afgezien van het religieuze aspect, kan men zeggen dat ze dat ook zijn. Het gebruik van olijfolie in plaats van boter of margarine maakt vastenkoekjes minder vet en gezonder. De aanwezigheid van amandel- of hazelnootpasta maakt ze eiwit- en vitaminerijk.

Waarmee kun je vastenkoekjes combineren

Bij vastenkoekjes hoort een goede, alcoholvrije thee of een kopje Italiaanse koffie!

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.