Keukengeheimen

Vuurvaste steen: hoe te gebruiken

403views

De vuurvaste steen is beroemd om de smaak die hij aan pizza kan geven. Het is in feite dezelfde smaak die men zou krijgen als men het voedsel in een houtoven zou leggen, en iedereen weet dat het een speciale smaak is die heel anders is dan die verkregen in een traditionele oven. Maar het is noodzakelijk om te weten, als we het al hebben gekocht, hoe we het kunnen gebruiken, met welke voorzorgsmaatregelen we rekening moeten houden en of er iets is dat we moeten weten.

Baksteen: een gids voor het gebruik

Laten we beginnen met te zeggen dat vuurvaste steen meestal gemaakt wordt van twee soorten materialen: . Het eindresultaat voor het bakken van deeg zoals pizza en brood is homogeen en smakelijk voedsel.

Het enige verschil zit hem in de tijd die het kost om de juiste temperatuur te bereiken, die in het geval van cordieriet langer is, maar het is ook waar dat het de warmte langer vasthoudt dan natuurlijke klei, dat heel snel opwarmt maar altijd in korte tijd warmte verliest.

Vuurvaste steen

Laten we nu eens kijken naar een aantal nuttige tips over hoe je de vuurvaste steen het beste kunt gebruiken en hoe je kunt voorkomen dat hij breekt.

  • Zodra je de , die in contact komt met voedsel hebt gekocht, zonder dat deze op zijn minst licht is gereinigd. Zodra dit is gebeurd, kunnen we beginnen met onze voorbereidingen.
  • De : als we de , bereiden is het advies om de steen op de hoge plank te leggen. Als we daarentegen koekjes of ander voedsel bereiden, zijn lage of middelste planken ook prima, omdat ze minder warmte absorberen en verspreiden.
  • . We mogen de vuurvaste steen absoluut niet in een oven leggen die al kookt, anders lopen we het risico dat we hem blootstellen aan een zware thermische schok die hem kan breken. Het enige gebrek van deze producten is juist hun breekbaarheid, want ze zijn absoluut natuurlijk en daarom moeten we er voorzichtig mee omgaan en altijd op de temperatuur letten. Op dezelfde manier leggen we de pizza die we net uit de vriezer hebben gehaald niet op de vuurvaste steen, om dezelfde situatie te voorkomen. In dit geval laten we de pizza op kamertemperatuur ontdooien voordat we hem op de steen leggen. We beginnen, indien nodig en als we het nodig achten, met . Op deze manier zal de verwarming geleidelijk plaatsvinden.
  • en doen er eventueel wat rijstmeel in (goed om te voorkomen dat het aan het pizzadeeg gaat plakken). Daarna laten we het in de oven staan totdat we merken dat de baksteen geleidelijk de warmte afvoert en weer koeler wordt.

Welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen bij het gebruik van de vuursteen

Vuurvaste steen voor pizza

Vuurvaste steen, die ook wordt verkocht door grote winkels en commerciële ketens, heeft altijd het gebrek dat het breekbaar is. Zoals we al zeiden, moet daar rekening mee worden gehouden. Een vuurvaste steen in een zeer hete oven leggen, of er een extreem koude diepvriespizza op leggen, is een goede manier om hem meteen te breken, zelfs als hij nieuw is en net is gekocht.

Juist vanwege de breekbaarheid van dit product moeten ze niet tegen een oppervlak stoten en voorzichtig zijn: als dit gebeurt, is de kans groot dat ze niet meer bruikbaar is. Als we het willen schoonmaken, geen bijzonder agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken die het oppervlak te veel ‘krassen’, noch schoonmaakmiddelen die de vuurvaste steen kunnen aantasten. Door deze voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, voorkomen we ernstige problemen met de vuurvaste steen, die permanent zou kunnen afbreken, niet meer bruikbaar zou zijn of een groot deel van zijn functie zou kunnen verliezen.

Zo kunnen we de steen lange tijd gebruiken voor het maken van onze

Andere kookmethodes

Als je geïnteresseerd bent in anderen, kun je ook het volgende lezen

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.