Dranken

Waar werd de eerste Moka geboren? De geschiedenis van het meest geliefde koffiezetapparaat van Italië

419views

De geschiedenis van de verspreiding en teelt van koffie over de hele wereld is een van de meest fascinerende en romantische die je je kunt voorstellen. Het verhaal vindt zijn oorsprong in waar de koffieplant zou zijn ontstaan in de provincie

Er bestaan verschillende fantasierijke maar onwaarschijnlijke verhalen over de ontdekking van gebrande koffiebonen. Een ervan vertelt over een Ethiopische herder die verbaasd was over het levendige gedrag van zijn geiten na het eten .

Wat met meer zekerheid bekend is, is dat slaven uit het heden via de grote havenstad Moca, nu synoniem met koffie, naar Jemen en Arabië werden gebracht en koffie aten. Het is zeker dat daar koffie werd verbouwd en waarschijnlijk zelfs al eerder.

De Jemenitische autoriteiten promootten aanvankelijk sterk de , omdat de effecten ervan minder sterk werden geacht en te verkiezen waren boven de , een struik waarvan de bladeren en knoppen werden gekauwd als stimulerend middel. I

eerste koffiehuizen werden geopend in en kregen de naam . Deze plaatsen verspreidden zich snel over de Arabische wereld en werden populair als ontmoetingsplaatsen om te schaken, roddels uit te wisselen en te genieten van muziek en dans.

De etablissementen waren luxueus ingericht en hadden elk hun eigen unieke karakter. Vóór de cafetaria was er nooit een plek geweest waar men in een comfortabele omgeving kon zitten, waar iedereen kon deelnemen door alleen de prijs van een cafetaria te betalen.

Uitvinding van de koffiepot

Deze wordt toegeschreven aan François Antoine Henri Descroizilles, wiens apparaat bestond uit twee vaten met een geperforeerde zeef in het midden en gemalen koffie erin, waar de koffie overheen werd gegoten en vervolgens door de zeef ertussen werd gefilterd. Sommigen schrijven de uitvinding van deze koffiekan echter toe aan de Parijse aartsbisschop

De , werd rond , uitgevonden door , en bestond uit twee glazen containers die met elkaar verbonden waren door een buis. Er werd koffie in de bovenste pot gedaan en water in de onderste. Als het water kookte, werd de koffie uit de bovenste pot gehaald. Eerder had een Engels-Amerikaanse natuurkundige en uitvinder al een koffiekan gemaakt met het druppelsysteem, dat al veel eerder werd gebruikt door soldaten in het Beierse leger.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.