Keukengeheimen

Waarom begeleiders vlees en wijn kunnen maken of breken, volgens een expert

420views

Waarom begeleidende ingrediënten vleeswaren en wijn kunnen maken of breken, volgens een expert

Als je vleeswaren toevoegt, kan het vinden van het perfecte wijnarrangement een stuk uitdagender worden. Terwijl vleeswaren en kazen standaard zijn, kunnen augurken, gerookte vis en zelfs jam hun opwachting maken, wat de zoektocht naar de perfecte wijn voor bij je smakelijke lekkernijen bemoeilijkt. Om meer inzicht te krijgen in deze vlezige vraag, wendde Daily Meal zich tot Scott Mattson, mede-eigenaar van Denver’s , een geliefde jazz- en dinerclub met een menu vol heerlijk eten en een uitgebreide wijnkaart. Mattson is ook een gecertificeerd sommelier, wat betekent dat hij de persoon is om te vragen als het gaat om de beste wijn en spijs combinaties.

Mattson pleit ervoor om de wijnselectie aan te passen aan de ingrediënten van de vleeswaren. Als het gaat om bijvoorbeeld cornichons, kleine, subtiel zoete augurken, adviseert Mattson om geen rode wijn te drinken. Hij zegt: “Augurken zijn lekker, maar ze dansen vreemd met de tannine van rode wijn, dus als er veel augurken in het accouterment zitten, zou ik kiezen voor een rijkere, wasachtige witte wijn zoals Roussanne of Marsanne.”

Mosterd is een andere zaak

Pickles en mosterd zijn een geweldige combinatie en vragen om een even geweldig wijnarrangement wanneer deze twee hartige hapjes op je vleesplank verschijnen. Zoals Mattson zegt, zijn rijke, eiken wijnen de perfecte combinatie voor deze smaakmaker. Hij stelt Meursault voor, een type Chardonnay, en zegt: “Vanille en mosterd – yum.” Meursault is erg geliefd om zijn nootachtige smaken, die worden afgerond met vleugjes boter en citrusfruit.

Het helpt om te onthouden dat er verschillende soorten mosterd in je vleeswarenplankje kunnen worden verwerkt. Bovendien heeft elk type mosterd zijn eigen unieke smaakprofiel. Volkorenmosterd heeft bijvoorbeeld een veel sterkere smaak dan gele mosterd, terwijl pittige mierikswortelmosterd een gedurfde indruk maakt op je gehemelte. Er is ook honingmosterd, die de pittige smaak tempert met een vleugje zoetigheid. Het kan dus nodig zijn om je wijnkeuzes aan te passen op basis van het type mosterd dat je naast de andere ingrediënten serveert.

Wat te doen met zoete ingrediënten op je vleeswarenplank

Als het vinden van hartige combinaties nog niet moeilijk genoeg was, kun je er ook voor kiezen om fruit of frambozenjam op je vleeswarenplankje te zetten. In dit geval raadt Mattson Dolcetto aan, een evenwichtige Italiaanse rode wijn die ook . Deze wijn combineert het samentrekkende karakter van tannines met heerlijke fruitige smaken, waardoor het de perfecte partner is voor jam op een vleeswarenplank.

Naast deze aangename Italiaanse wijn zijn er ook Franse selecties die net zo goed werken. Mattson raadt “een fruitigere Cru Beaujolais aan, zoals Brouilly of Julienas,” verwijzend naar wijnen uit de Bourgogne, een iconische wijnstreek in Frankrijk. Brouilly heeft fruitige geuren en minerale, peperige smaken die de zoetheid van jam aanvullen. Wat Julienas betreft, deze wijn is een mix van bloemen en fruit, met precies het juiste vleugje kaneel. Met deze uitgebreide aanbevelingen van een goed geïnformeerde sommelier kun je gerust verschillende ingrediënten toevoegen aan je volgende vleesplank.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.