Keukengeheimen

Waarom flanksteak altijd ideaal is voor een roerbakschotel

440views

Waarom flank steak altijd ideaal is voor een roerbakschotel

Roerbakken is een van de beste manieren om binnen een paar minuten een heerlijke maaltijd te bereiden, en niets geeft een roerbakgerecht zo’n speciaal gevoel als een stukje biefstuk. Maar roerbakken is ook bedoeld om zuinig en makkelijk te zijn, waardoor de meeste beste, maar veel te dure stukken biefstuk zijn uitgesloten. Het beste vlees voor roerbakken is smaakvol, en werkt goed in een snelle kookomgeving op hoge warmte. Helaas sluit die laatste kwalificatie veel goedkope stukken rundvlees uit, zoals entrecote of borststuk, die lang en langzaam moeten koken om ze mals te maken. Dan blijven er maar een paar opties over die dat perfecte roerbak trio kunnen bereiken, maar gelukkig is één daarvan de overal verkrijgbare en populaire flank steak.

Flank steak is niet meer zo goedkoop als vroeger, omdat de consument door heeft hoe lekker het is, maar het is nog steeds betaalbaar. Flank steak is afkomstig van een deel van de koe dat veel werk krijgt, dus het ontwikkelt een intens vlezige smaak. Dit betekent ook dat flank steak een zeer mager stuk vlees is, waardoor het ideaal is voor snel dichtschroeien, zoals roerbakken, zonder dat de binnenkant uitdroogt. De spiervezels van flanksteak kunnen het vlees taai maken, maar met een paar eenvoudige bereidingstips is dat obstakel gemakkelijk te overwinnen.

Flank steak is een smaakvol, betaalbaar stuk vlees dat het goed doet bij hoge temperaturen

De spiervezels in flank steak lopen in de lengterichting van het stuk, met een losse textuur die je kunt zien als je aan plakjes vlees trekt. Volg deze paar regels om de impact van deze vezels te minimaliseren en flank steak veel malser te maken. Ten eerste, zorg ervoor dat je de steak tegen de nerf in snijdt. Door je biefstuk dwars op de vezels te snijden in plaats van er parallel aan, snijd je ze kort en minimaliseer je de impact op de textuur. In het geval van roerbakken is dit iets wat je moet doen als je je biefstuk voor het bakken klaarmaakt, omdat hij in kleine stukjes in de pan gaat.

Het tweede belangrijke punt is marineren. De losse nerf van flank steak betekent dat het heel goed vloeistoffen absorbeert, wat heel veel smaak zal geven aan je roerbakgerechten. Maar marinades werken ook als malsmakers. Zout en sojasaus kunnen de vezels afbreken die je steak taai maken als het vlees in de marinade zit. Je kunt ook ingrediënten als maïzena of een kleine hoeveelheid zuiveringszout toevoegen, wat helpt bij het malser maken en het vlees beschermt tegen te snel gaar worden in een omgeving met veel warmte. Doe deze paar dingen en flank steak zal nog beter werken in al je favoriete gerechten dan steaks die twee keer zo duur zijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.