Keukengeheimen

Waarom je een ouderwetse cocktail nooit moet schudden

427views

Waarom je een ouderwetse cocktail nooit moet schudden

Er zijn tegenwoordig zoveel nieuwe cocktailopties en het is makkelijk om je te verliezen in de variëteit. Hoewel het leuk is om iets nieuws te proberen en de creativiteit van de moderne cocktailprofessionals te omarmen, is er iets met de klassiekers dat moeilijk te overtreffen is.

Er wordt vaak gezegd dat eenvoud het kenmerk is van een klassieker en bijdraagt aan zijn blijvende kracht. Met dat in gedachten is het geen verrassing dat een standaard old fashioned blijft bestaan. Maar als iets zo eenvoudig is, is er weinig dat fouten of verkeerd gebruik kan verbergen. Als het aankomt op het maken van een old fashioned, zijn er een paar kardinale regels die je moet volgen, en één in het bijzonder kan je cocktailervaring maken of breken. James Bond kan de hele dag discussiëren over de bereiding van zijn martini, maar als het op je old fashioned aankomt, mag je hem onder geen beding shaken.

Een geschiedenis van eenvoud

Hoewel schudden een goede stap is voor drankjes met citrusvruchten of room, zullen drankjes zoals deze, die veel alcohol bevat, overmatig verdund en belucht worden (wat betekent dat er kleine belletjes ontstaan) als ze zo intensief worden geschud. Dit wordt vaak bruisen van de whiskey genoemd, en het kan de smaak van je cocktail beïnvloeden. Als je die zijdezachte ervaring wilt, hoef je alleen maar voorzichtig te roeren.

De old fashioned is niet zomaar een klassieke cocktail; hij wordt door sommigen beschouwd als de originele cocktail dankzij de combinatie van alcohol, bitters, suiker voor het evenwicht en water voor de verdunning. Deze blauwdruk gaat terug tot de 18e eeuw, maar moderne versies van deze dranken worden nog steeds omarmd.

Deze cocktail heeft een paar eenvoudige ingrediënten: Whisky of bourbon, een eenvoudige suikersiroop en bitters. Nogmaals, door de eenvoud ontbreekt elke vorm van rook en spiegels om ingrediënten van lage kwaliteit te verbergen. De whisky is de ster van de show, dus zorg ervoor dat je iets kiest dat je net zo goed puur zou drinken. Hoewel er veel merken bitters zijn opgedoken, vooral de laatste jaren met de hausse in de cocktailcultuur, is het canonieke recept gebaseerd op Angostura aromatic bitters. Het voorgeschreven volume (slechts een paar streepjes) lijkt misschien niet veel, maar deze druppels zitten boordevol smaak van kruiden en plantaardige ingrediënten, die bijdragen aan het smaakprofiel. Tegelijkertijd zorgt een relatief neutrale simpele siroop voor body en balans dankzij een vleugje zoetigheid.

Je eigen Old Fashioned maken

Zoals veel eenvoudige formules biedt deze basis van bourbon, simpele siroop en bitters verrassende mogelijkheden voor creativiteit. En gezien de lange geschiedenis is er genoeg tijd geweest voor mensen om precies dat te doen.

Sommige varianten zijn zo simpel als het vervangen van de basisdrank door een iets pittigere rogge, tequila of mezcal voor een Oaxacaanse variant of zelfs een kruidige en unieke variatie met gin. Maak gebruik van de vele bitters die op de markt verkrijgbaar zijn, met onder andere sinaasappel, chocolade, selderij en nog veel meer.

Traditioneel wordt een old fashioned gegarneerd met sinaasappelschil, maar je kunt ook kiezen voor citroen, en een branded cherry is ook welkom (zolang het niet gemodderd is). Je kunt zelfs een beroep doen op externe apparatuur en creatief worden met een gerookte old-fashioned, of als je een klein vat te pakken kunt krijgen, een batch maken om te laten rijpen in eikenhout. Zolang je je old fashioned nooit schudt en altijd roert, kan het zelden misgaan.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.