Keukengeheimen

Waarom je je mes moet afspoelen als je het slijpt

432views

Waarom je je mes moet spoelen als je het slijpt

Messen worden gebruikt om bijna elk gerecht te bereiden en zijn de werkpaarden in de wereld van keukengereedschap. Maar met elke hak, plak en dobbelsteen verslijt een mesblad. Na verloop van tijd worden messen bot en hebben ze moeite met het snijden van tomaten, laat staan het julienneren van een grote stapel wortelen. Behalve ineffectief, . Om je messen in topvorm te houden en te voorkomen dat je messenblok volloopt met nutteloos staal, moet je investeren in regelmatig onderhoud.

De primaire conserveringstechniek? Honen. Honen wordt veel vaker uitgevoerd dan slijpen en zorgt ervoor dat de snede van een mes behouden blijft en dat het klaar is voor elk keukenproject. De hoonstaaf pakken is een snel klusje dat de moeite waard is om regelmatig te doen. Hoewel het je maar een paar minuten kost om een mes goed te slijpen, is het net zo belangrijk om het mes grondig te reinigen en af te spoelen voordat je het gebruikt. Door het lemmet te wassen, zorg je ervoor dat er geen schadelijke metalen deeltjes in je volgende maaltijd terechtkomen.

Wat is slijpen?

Wat is honen precies? Volgens de fabrikant van messen “worden de microscopische tanden op de rand van het lemmet opnieuw uitgelijnd”, waardoor de scherpte behouden blijft waarmee je snel een tomaat kunt snijden of een ui in blokjes kunt snijden. Je slijpt je mes door het over de zijkant van een dunne cilinder, een hoonstaal, te halen. Haal het mes over het stalen oppervlak terwijl je probeert dezelfde hoek te behouden die al in de rand van het lemmet is gesneden. Dit proces herstelt de normale slijtage van je mes door veelvuldig gebruik.

Vergeet na het slijpen niet om het lemmet af te spoelen met water en zeep. Dit is een ongelooflijk belangrijke stap voordat je het verse lemmet gebruikt om het eten te hakken. Door het honen kunnen kleine stukjes staal van het lemmet loskomen, die dan aan het mes kunnen blijven plakken. Je wilt absoluut voorkomen dat deze op je snijplank belanden of hun weg vinden naar je volgende mirepoix. Een eenvoudige spoeling is voldoende, maar spoel altijd met de hand en .

Messen moeten regelmatig worden geslepen – zelfs dagelijks. Als je er geen gewoonte van maakt om je messen te onderhouden, lijkt dat misschien veel. Maar het is een snel proces dat gemakkelijk kan worden toegevoegd aan je nachtelijke kookroutine.

Hoe zit het met slijpen?

Naast honen heb je waarschijnlijk ook wel eens gehoord van slijpen. Hoewel de twee op elkaar lijken, zijn honen en slijpen heel verschillende processen. Volgens Wusthof wordt bij het slijpen “een kleine hoeveelheid staal van het lemmet verwijderd, waardoor een nieuwe rand ontstaat”. De slijpfrequentie hangt af van het metaal van het lemmet en hoe vaak het gebruikt en geslepen wordt. Roestvaststalen bladen zijn zachter dan koolstofstalen bladen en moeten meestal vaker geslepen worden. Bladen moeten worden geslepen als ze de snede van het regelmatig slijpen niet meer vasthouden.

Messen worden meestal geslepen tegen een wetsteen. Er zijn verschillende materialen en slijpkorrels voor verschillende messen. Een standaard watersteen werkt goed als allround slijpgereedschap voor rechte messen. Een diamantsteen is nodig om hardere metalen effectief te slijpen. Als alternatief voor wetstenen kunnen elektrische slijpers meerdere soorten messen slijpen en hebben ze vooraf ingestelde hoekopties voor eenvoudig gebruik.

Om een scherp mes te behouden, moet je het goed opbergen. Goed opbergen vertraagt het slijpproces en helpt je messen in topvorm te houden. Zorg ervoor dat je alle messen na het afspoelen snel droogmaakt om roestvorming op het lemmet te voorkomen. Gooi messen niet zomaar in lades of kasten als ze droog zijn, maar investeer in een messenblok van goede kwaliteit of een magnetische ophangstrip. Als je geen van beide hebt, kun je altijd , dat zal de randen beschermen en het metaal lichtjes geolied houden om roestvorming te voorkomen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.