Dranken

Waarom kenners en thuisbrouwers gefascineerd zijn door Durian wijn

439views

Zelfs als je er nog nooit een hebt gegeten, is de kans groot dat je er wel eens van hebt gehoord. Ze komen verrassend vaak voor in videogames (zoals Super Mario Sunshine, waarin je ze letterlijk rond kunt schoppen als voetballen), en nog prominenter zijn ze een referentie in kookprogramma’s, waar mensen het vaak hebben over hun geur. Die geur kan afschrikwekkend zijn; velen hebben de geur van de vrucht vergeleken met bedorven vlees of zwavel, tot het punt waarop ze verboden zijn op vliegvelden, in hotels en in het openbaar vervoer in verschillende landen in Zuidoost-Azië.

Maar het zit zo: zelfs als je de geur onaangenaam vindt, moet je je daardoor niet volledig laten afschrikken van het idee om durian te consumeren. Wijnmakers zijn er zeker niet voor teruggeschrokken, want er is een groeiende belangstelling voor een soortgelijk product als durian. Dit is om een paar redenen intrigerend: ten eerste omdat het fruit complexe smaken biedt waar veel mensen misschien niet bekend mee zijn, en ten tweede omdat de beruchte geur zelf afneemt wanneer het fruit wordt omgezet in wijn.

Durian is een geweldige manier voor wijnmakers om nieuwe smaken te ontdekken.

Wijnmakers zijn altijd op zoek naar manieren om niet-traditionele ingrediënten om te zetten in nieuwe en interessante dranken. Als je hele wereld bestaat uit gefermenteerde druiven, waarom zou je dan niet experimenteren met andere vruchten om heerlijke nieuwe brouwsels te creëren? Durian is hier een intrigerende keuze, omdat het geen veel voorkomende vrucht is over de hele wereld, in tegenstelling tot sinaasappels of peren.

De smaak van durian zelf is moeilijk te omschrijven en kan erg variëren afhankelijk van persoonlijke smaak. De meesten beschrijven de vrucht echter als zoet, romig en custardachtig, met een zachte textuur die gemakkelijk uit elkaar te trekken is. Terwijl sommigen de smaak niet kunnen uitstaan, vinden anderen dat het noten heeft van alles, van mango tot cheesecake tot maïsroom. Het valt zeker niet te ontkennen dat het een unieke vrucht is, want er zijn waarschijnlijk niet veel andere die zoveel smaakvariatie hebben. Naast het toevoegen van de typische suiker, gist en water, versterken wijnmakers de smaken van het gistende fruit vaak met andere toevoegingen, zoals limoen of vanille. Op het westelijk halfrond is durian echter zeldzaam en dat betekent dat het niet zo goedkoop is als ander fruit dat je kunt gebruiken bij het maken van wijn.

Durian wijn ruikt niet naar durian fruit

Hoe krijg je mensen die zijn afgeschrikt door het idee van durian (of die de geur zelf hebben ervaren en erdoor zijn afgeschrikt) zover om de wijnversie te proberen? Het belangrijkste is waarschijnlijk om ze te laten begrijpen dat, ondanks wat ze hebben gehoord (of geroken), durian wijn niet dezelfde eigenschappen heeft als de vrucht zelf. Zodra je durian fermenteert, verdwijnt de geur aanzienlijk, omdat de verbindingen die het zijn unieke aroma geven, beginnen af te breken. Hoewel dit liefhebbers die van de geur houden kan teleurstellen, is het waarschijnlijk aantrekkelijker voor een breder publiek dat er huiverig voor is.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom wijnmakers het idee van durianwijn zo intrigerend vinden. Als je ooit de kans krijgt om het te proeven, probeer het dan eens; je zult misschien verrast zijn door de variatie in ervaring van het fruit tot de wijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.