Keukengeheimen

Waarom moet je het bakpapier bevochtigen voordat je het gebruikt, chefs doen het

410views

Vandaag willen we je vertellen over een geheim trucje dat wordt gebruikt door de beroemdste chef-koks ter wereld: bevochtig het bakpapier voordat je het gebruikt. Waarom loont het om dit te doen? Laten we daar samen achter komen in dit speciale artikel.

Bakpapier nat maken voor gebruik

Chef-koks hebben zoveel geheimen in de keuken: vroeg of laat zullen we ze je allemaal onthullen! In de tussentijd willen we je vandaag vertellen over de truc van de bakpapier nat maken voor gebruik. Waarom doen koks dit? Ovenpapier is bedoeld om het gebakken voedsel gelijkmatig gaar te maken, maar het absorbeert ook vet.

De beroemde meesterpatissier uit Toulouse, Alain Bonnardonthulde een paar dagen geleden een heel handig trucje in de keuken, namelijk om ovenpapier nat te maken voordat je het gebruikt. Meestal leggen we droog bakpapier op het ovenrek, maar volgens Alain moet het verfrommeld en nat gelegd worden. De reden hiervoor is om het bakken gelijkmatiger, maar ook sneller te laten verlopen. Bovendien voorkomt dit het risico op brand.

Er is ook de , maar deze moet worden gebruikt als het voedsel al gaar is en niet rauw en het verdient de voorkeur om deze te gebruiken voor het koken in de magnetron en niet in de oven.

Ovenpapier in zoetwaren

Zoals patissier Alain Bonnard onthult het bakpapier nat maken onder de koude straal water in de gootsteen en het dan goed uitwringen is absoluut aan te raden voor het bakken van taarten in de oven. De reden is simpel: op deze manier wordt de bakpapier niet aan tot een temperatuur van 250 C°. (na deze temperatuur heeft bakpapier de neiging om zwart te worden en kan het vlam vatten).

In plaats van olie of boter te gebruiken als bakpapier niet goed hecht aan een vorm, kun je het ook gewoon natmaken en dan hecht het perfect zonder vervelende vouwen te maken. Denk er wel altijd aan om het bakpapier goed uit te wringen nadat je het hebt bevochtigd onder de gootsteenstraal water.

Het is niet nodig om het bakpapier onder de gootsteenwaterstraal te weken, je kunt het ook gewoon vochtig maken en dan krijg je hetzelfde resultaat.

De duizend toepassingen van bakpapier

We gebruiken bakpapier voornamelijk om te voorkomen dat voedsel aan de bakplaat of het rooster blijft plakken tijdens het bakken, maar in werkelijkheid heeft dit materiaal nog veel meer toepassingen. Door bakpapier te gebruiken, vermijd je die extra stap van het beboteren of oliën van de vormen. Bovendien ben je netter en voorkom je korstjes die moeilijk te verwijderen zijn aan het einde van het bakken.

Weinig mensen weten dat het ook gebruikt kan worden om het zwart worden van vlees te voorkomen: leg het vlees gewikkeld in bakpapier gewoon in de koelkast.

Als je met deeg werkt, kun je ook bakpapier op het werkblad leggen om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.

Ook voor het invriezen van voedingsmiddelen zoals gehaktballen, , ravioli, is het raadzaam om ze eerst een voor een in bakpapier te wikkelen om te voorkomen dat ze vastplakken tijdens het invriezen.

Nu je hebt ontdekt op hoeveel manieren je ovenpapier kunt gebruiken, weten we zeker dat je goed gebruik zult maken van deze kleine tips en er je voordeel mee kunt doen op het gebied van tijd en minder stress.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.