Dranken

Wat is een Cranberry Fizz en bevat het alcohol?

432views

Wat pompoenkruiden zijn voor oktober, zijn cranberry’s voor november en december. Deze kleurrijke, veelzijdige en smaakvolle bes brengt helderheid en vreugde op tafel en in het interieur. In feite zijn veenbessen juweeltjes die lang goed blijven als ze ingevroren zijn, en ze bieden het hele jaar door zoete en hartige mogelijkheden – dus denk verder dan een topping voor je kalkoen of touwtjes om de boom te versieren.

Een manier om de smaken van cranberry’s volledig te omarmen is met een sprankelende, verfrissende cranberryfizz. Combineer gewoon sterke drank, cranberrysap, een koolzuurhoudend drankje en eenvoudige siroop om een drankje te maken dat je kunt delen met alle leden van de familie, want het is net zo lekker met of zonder alcohol. Er zijn eindeloos veel variaties op de inleidende cranberryfizz, zodat je je innerlijke mixoloog kunt koesteren.

Als je eenmaal het eenvoudige basisrecept onder de knie hebt, kun je het op een aantal leuke en creatieve manieren verbeteren om je smaakpapillen en die van je gasten te verwennen. Een cranberryfizz kan zelfs het middelpunt van de avond zijn als je verschillende ingrediënten gebruikt en je gasten hun eigen versie laat samenstellen. Laten we, voordat je gaat experimenteren, eerst de basisbeginselen van het maken van cranberry’s behandelen.

Wat zit er in een cranberryfizz?

Een cranberry fizz is eigenlijk een opvolger van zijn vader, de gin fizz cocktail, voor het eerst genoemd in de 1887 editie van “Jerry Thomas’ Bartender’s Guide” en verder gepopulariseerd door New Orleans bareigenaar Henry C. Ramos. Voortbouwend op de basis van gin, citroen, suiker en sprankelende drank creëert de cranberry fizz een kleurrijke variatie met de toevoeging van cranberry.

In de basis is de bruisende zaligheid een ongecompliceerde mix van likeur, cranberry, suiker en sapsmaken met een bruisende afwerking. Hoewel er veel verschillende cranberrybubbels bestaan, zijn de basisverhoudingen hetzelfde. Voor een cocktail voor volwassenen gebruik je een deel sterke drank, twee delen cranberrysap en een deel bruisende drank. Voeg eenvoudige siroop toe om het zoeter te maken. Combineer je sappen, siroop en alcoholingrediënten en shake met ijs. Giet dan over extra ijs en vul aan met je sprankelende drankje naar keuze. Voor een mocktail combineer je twee delen cranberrysap, een deel eenvoudige siroop en een deel citrussap. Maak het af met een sprankelende drank. Beide versies kunnen gemixte kruiden bevatten, zoals munt en rozemarijn.

Garneer je drankjes met een takje kruiden zoals rozemarijn of munt. Je kunt ook een sinaasappelschijfje of een partje citroen gebruiken, of je kunt je helemaal uitleven met. Als je nog wat cranberrysaus over hebt, kun je een theelepel door de drank mengen voor extra kleur en smaak.

Variaties op een cranberry fizz

De cranberry is wat dit drankje uitsteekt boven de standaard gin fizz. Er zijn verschillende manieren om deze smaak te krijgen. Dat betekent dat niet iedereen het eens is over de beste cranberrybron, maar het geeft je ook veel flexibiliteit om te werken met de ingrediënten die je bij de hand hebt.

Eén optie is cranberrysapcocktail, dat bestaat uit cranberrysap en toegevoegde suikers voor de zoetheid. Of je gebruikt , dat gemaakt is van 100% sap, hoewel dit vaak een combinatie van sappen is die gebruikt wordt om de zuurheid van puur cranberrysap te verzachten. Cranberrycocktail en cranberrysap kunnen door elkaar worden gebruikt, maar pas je eenvoudige siroop wel aan. Een derde manier om de cranberrysmaak toe te voegen is door een bouillon te maken en een halve liter gehakte cranberry’s per kop water toe te voegen terwijl het pruttelt. Als het maken van drankrecepten nieuw voor je is, begin dan met de kant-en-klare cranberrycocktail. Daarna kun je je vaardigheden verbeteren door je eigen cranberrysiroop te kruiden met van alles, van gember, rozemarijn, munt en basilicum tot sinaasappelsap, grapefruitsap, komkommer, citroen of ander fruit.

Als sterke drank is gin traditioneel, maar je kunt gin met cranberryinfusie proberen, het ruilen voor wodka of zelfs bourbon gebruiken. Kies vervolgens je favoriete bubbels. Probeer voor een volwassen cranberrybubbels. Voor een zoetere versie kun je gemberbier of bruisende cider toevoegen. Als je de voorkeur geeft aan minder zoet, voeg dan club soda of tonic water toe. Proost!

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.