Keukengeheimen

Wat is er zo speciaal aan de Big Green Egg Grill?

431views

Wat is er zo bijzonder aan de Big Green Egg Grill?

Als je ooit de grillkant van TikTok hebt verkend, is de kans groot dat je de Big Green Egg bent tegengekomen, een populaire grill die al bestaat sinds de jaren 1970. Zoals zijn naam al doet vermoeden, lijkt dit opvallende buitenfornuis op een groot groen ei, dat zich onderscheidt van de meer traditionele zwarte en zilveren grills. Hoewel je op het eerste gezicht zou kunnen denken dat het gewoon een prijzige nieuwigheid is, gaan de unieke kenmerken verder dan esthetiek.

Wat een Big Green Egg onderscheidt van een gewone grill is vooral het materiaal. Hoewel hij net als veel andere grills op houtskool werkt, zijn de wanden gemaakt van keramiek in plaats van metaal. Dit bevordert een gelijkmatige verwarming en vermindert het verbruik van houtskool. De dikkere wanden en isolerende eigenschappen van een Big Green Egg houden de warmte ook goed vast, wat betekent dat u net zo efficiënt voedsel kunt bereiden, of u de warmte nu aanzwengelt tot 700 of een lage en langzame 150 graden Fahrenheit. Bij conventionele grills daarentegen, resulteert het koken boven een laag vuur meestal in het doven van het vuur.

De Big Green Egg is geïnspireerd op een Japans kooktoestel

Terwijl Amerikanen ze misschien herkennen als Big Green Eggs, worden ze in Japan kamado grills genoemd en bestaan ze al sinds 300 na Christus. Traditionele kamado grills zijn gemaakt van klei en hebben, net als de moderne keramische versie, de vorm van een ei. De introductie van kamado grills in de VS gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog toen Amerikaanse soldaten, onder de indruk van het uitzonderlijke eten dat ze produceerden, ze meenamen uit Japan. “De eerste paar keer dat ik het eten proefde, dacht ik dat het een ongelukje was, weet je,” herinnert Ed Fisher, de oprichter van Big Green Egg die een van de Amerikanen was die in de jaren 70 in Japan gestationeerd waren, zich in een interview met .

Fisher had gemakkelijk een andere klei of keramische grill kunnen maken, maar er is een reden waarom hij er ook voor koos om de unieke eivorm van de kamado te behouden: Het zorgt voor een betere luchtcirculatie. In combinatie met het warmtevasthoudende materiaal zorgt dit ontwerp ervoor dat dezelfde lucht herhaaldelijk circuleert, wat uiteindelijk malser vlees oplevert in vergelijking met een grill.

Wat je allemaal kunt doen met een Big Green Egg

Hoewel de meeste mensen naar een Big Green Egg verwijzen als een grill, kan hij veel meer – vandaar dat het een van de . Japanse kamado grills dienden oorspronkelijk als rijstkokers, maar hun functionaliteit is uitgebreid naar roken, braden en bakken naast grillen, met behulp van bepaalde hulpstukken.

Een Big Green Egg veranderen in een rookoven is een vrij eenvoudig proces. Het plaatsen van een keramische platenzetter zorgt voor een indirecte warmteverdeling, terwijl het toevoegen van houtsnippers aan de houtskool voor een rokerige smaak zorgt. Daarna hoef je alleen nog maar de temperatuur te verlagen om te roken. Dezelfde keramische platenzetter kan de grill ook omtoveren tot een oven. Als je er een pizzasteen op legt en deze voorverwarmt zoals in een oven, kun je verschillende gerechten bakken of braden.

Wat grillen betreft, spreekt het proces voor zich, maar daarbovenop maken de meerdere niveaus het mogelijk om tegelijkertijd verschillende lagen voedsel te grillen. Omdat buiten koken anders beperkend kan zijn, onderscheidt een Big Green Egg zich doordat je er meer mee kunt doen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.