Dranken

Wat is precies een Flaming Dr Pepper Shot?

423views

Voor velen van ons is er een drankje dat onmiddellijk in ons opkomt als we denken aan de rumoerige avonden in studentenbars – misschien is het een Jägerbomb, misschien is het een Apple Pie Shot. Maar als je in het zuiden hebt gestudeerd, is de kans groot dat dit drankje voor jou niemand minder is dan de Flaming Dr. Pepper.

Wat je moet weten over de Flaming Dr. Pepper is dat er eigenlijk geen Dr. Pepper in zit (het is ontworpen om de smaak ervan na te bootsen), maar wel vlammen. De oorsprong van dit drankje wordt sterk betwist, met niet minder dan drie bars, elk in een andere staat, die beweren de geboorteplaats van het vurige shot te zijn. De Flaming Dr. Pepper wordt gedronken door beroemdheden en gewaardeerd door een aantal van de beste cocktailbars van het land, maar tegelijkertijd heeft het de reputatie een favoriete frattendrank te zijn en is het in sommige rechtsgebieden zelfs verboden.

De eigenlijke ingrediënten van het controversiële drankje zijn amaretto en sterke drank, in brand gestoken in een borrelglas, dat vervolgens in een halve pint bier wordt gedumpt. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, volgens velen smaakt het eindresultaat heel erg naar Dr. Pepper.

Aangestoken worden

Het vurige drankje ontstond halverwege de jaren tachtig in Bryan, Texas, of New Orleans, Louisiana – twee verschillende bars beweren de cocktail rond dezelfde tijd te hebben uitgevonden. Of de ene bar het recept van de andere heeft afgekeken, of dat de twee bars onafhankelijk van elkaar hetzelfde drankje hebben uitgevonden, is een mysterie dat verloren is gegaan in de tijd. Maar in de jaren 90 verspreidde het zich als een lopend vuurtje door de college joints en kroegen van Texas, Louisiana en North Carolina – waar nog een bar, in Chapel Hill, beweert de bedenker van het drankje te zijn.

In het Zuiden vind je een paar variaties in hoe het drankje precies wordt bereid. Dave Brinks, de zoon van de bareigenaar die aanspraak maakt op de uitvinding van de cocktail, maakt zijn versie met een lokaal geproduceerde amaretto en een “klein druppeltje Everclear” in het borrelglas, dat vervolgens in brand wordt gestoken en in een halfvol pintglas van (via ) wordt gegoten. Andere Flaming Dr. Pepper-recepten vragen om sterke rum in plaats van graanalcohol zoals Everclear. Soms wordt met name Bacardi 141 gespecificeerd, met één deel rum op drie delen amaretto. In ieder geval is een high-proof likeur nodig, omdat het de inhoud van het borrelglas brandbaar maakt. In de meeste recepten wordt geen biertype gespecificeerd, maar een lichte lager (d.w.z. de meeste grote Amerikaanse merken) lijkt een gebruikelijke keuze te zijn.

Drink dit en bel de dokter in de ochtend

Of het drankje wel of niet naar Dr. Pepper smaakt, is uiteindelijk een kwestie van mening. De frisdrank beweert 23 smaken te bevatten en het bedrijf heeft nooit publiekelijk bevestigd welke dat zijn – maar er wordt vaak gespeculeerd dat amaretto en rum erbij horen, dus de ingrediënten van de cocktail zijn logisch.

Hoe leuk het ook lijkt, de Flaming Dr. Pepper is waarschijnlijk niet het verstandigste drankje om thuis te proberen te maken, tenzij je een ervaren barman bent die heel gemakkelijk omgaat met pyrotechnische drankjes en een brandblusser bij de hand hebt. Brandende alcohol kan gevaarlijk uit de hand lopen, vooral als je er al wat van hebt gedronken – dit kun je beter aan de professionals overlaten. En als je er toch een bestelt, zorg er dan voor dat je er niet overheen reikt terwijl hij brandt, uit angst dat je haar of kleren vlam vatten. Niets is zo dodelijk als jezelf per ongeluk in brand steken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.