Dranken

Wat maakt een IPA Hazy?

442views

Als je geen bijzonder ervaren bierdrinker bent, maar je wordt vaak omringd door mensen die dat wel zijn, dan raak je het gesprek waarschijnlijk snel kwijt. Van geklets over hazy boys en crispy boys tot Citra en Cascade; IPA’s, stouts en pilsners (oh mijn) – het kan overweldigend zijn om over bier te praten. Er is een hoop jargon, om nog maar te zwijgen van informele slangtermen, en het kan allemaal ondoorgrondelijk lijken voor niet-ingewijden. Maar aangezien hazy IPA’s tegenwoordig razend populair zijn, is dit een goede plek om te beginnen met het decoderen van bierlingo.

Je weet misschien al dat IPA staat voor India Pale Ale, een Britse bierstijl die dateert uit de late 18e eeuw (waarover later meer). En als je er ooit een uit een helder glas hebt gedronken, weet je dat de beschrijving “wazig” vrij vanzelfsprekend is. De meeste licht tot middelmatig gekleurde bieren zijn vrij doorschijnend, met licht dat er gemakkelijk doorheen schijnt. Maar een hazy IPA ziet er daarentegen troebel uit en ziet er tamelijk ondoorzichtig uit als je het in een glas schenkt.

Hazy IPA’s, ook bekend als New England of Northeast IPA’s (NEIPA’s), hebben hun minder doorschijnende uiterlijk te danken aan het gebruik van granen met een hoog eiwitgehalte tijdens het brouwproces, wat resulteert in zwevende vaste deeltjes in de vloeistof die er niet uitgefilterd worden voor het serveren. Hazy bieren hebben meestal een rijker mondgevoel en voelen een beetje zwaarder aan dan dunnere, gefilterde bieren. Qua smaak zijn ze meestal fruitig en sappig, met een uitgebalanceerde bitterheid.

Jij en ik(PA)

Elk bier wordt gemaakt van vier ingrediënten: mout, water, gist en hop. Maar bier is ook een web van taxonomie, met honderden verschillende erkende stijlen, waarvan de verschillen tussen sommige miniem zijn. Om de hazy IPA te begrijpen, kan het nuttig zijn om zijn genealogie een beetje na te gaan. Ze werden ontwikkeld in een tijd waarin Britse brouwers beseften dat een hoog hopgehalte helpt om bieren langer te bewaren. Dit hielp om ze bestand te maken tegen maandenlange reizen naar Britse kolonies in India en de Caraïben. Maar hop werkt niet alleen als bewaarmiddel, het geeft ook veel gevarieerde, kenmerkende smaken aan een bier, waardoor de nieuwe exportstijl een interessante variatie is op de klassieke pale ale.

De Engelse stijl IPA heeft uiteindelijk de Amerikaanse IPA voortgebracht, die typisch leunt op hopvariëteiten uit de Verenigde Staten. Amerikaanse IPA’s kunnen worden onderverdeeld in twee subcategorieën: Westkust IPA’s en New England IPA’s. IPA’s in West Coast-stijl zijn meestal heldere, diep amberkleurige bieren met sterke dennen-, bloemige en skunky tonen. Als je ooit een IPA hebt gedronken en dacht dat het naar vloeibaar bos smaakte, dan was het waarschijnlijk een West Coast IPA. NEIPA’s, East Coast IPA’s of hazy IPA’s (die allemaal min of meer hetzelfde zijn, alleen anders op de markt gebracht) gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid eiwitrijke granen zoals haver en tarwe als mout, wat leidt tot een wazig uiterlijk.

Oranje waas

Het gebruik van hop is superbelangrijk voor elke IPA, en in het geval van de NEIPA is de sleutel om ze laat in het brouwproces toe te voegen (ook wel dry-hopping genoemd) zodat de smaken uiteindelijk zeer uitgesproken en onderscheidend smaken. NEIPA’s gebruiken vaak hop met fruitige, sappige smaken, die soms griezelig naar tropisch fruit of citrusvruchten smaken (wat nog eens benadrukt wordt door het sinaasappelsapachtige uiterlijk van het eindbier). Zelfs als je niet tegen de denneachtige, bedompte smaken van West Coast-style IPA’s kunt, ben je misschien wel een grote fan van NEIPA’s – ze zijn gewoon zo verschillend van elkaar.

Dus hoewel het verschil tussen hazy IPA’s en andere soorten Amerikaanse IPA’s misschien technisch lijkt, resulteren die aanpassingen in de graansamenstelling en het hopgebruik in een drank die er heel anders uitziet en smaakt. maar het vollere mondgevoel en de gedurfde fruitige smaken zorgen ervoor dat NEIPA’s iets evenwichtiger en minder agressief smaken.

Eén kleine waarschuwing echter: Ze smaken misschien naar vruchtensap, maar NEIPA’s hebben over het algemeen een iets hoger alcoholpercentage dan vergelijkbare stijlen. Een goede hazy IPA zou een heerlijke, gemakkelijke slok moeten zijn – zorg er alleen voor dat je het tempo erin houdt.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.