Dranken

Zo lang blijft versgeperst sap in de koelkast goed

439views

Een van de meest verfrissende geneugten die natuurlijk van de aarde komen is de mogelijkheid om deel te nemen aan de organische handeling van het maken van vers geperst sap. Of je nu naar een boerderij bent gegaan en de zoetste snoepjes uit de natuur van de takken hebt geplukt, of gewoon door je plaatselijke supermarkt of groentekraam hebt gewandeld, het selecteren van fruit kan een vreugdevol en boeiend avontuur worden. Nog bevredigender is het als je eenmaal begonnen bent met goed persen en een paar verrukkelijke – en verse – drankjes hebt gemaakt. Je kunt dan vieren dat je actief hebt deelgenomen aan een traditie die tegenwoordig gemakkelijk over het hoofd wordt gezien.

Je kunt overwegen om een voorraadje aan te leggen en je versgeperste sap in je koelkast te bewaren voor de komende week. Maar om de optimale versheid van je sap te behouden, bewaar je het niet langer dan drie dagen. Wat is er lekkerder dan op een warme zomerdag of na een goede training vers geperst sap in te schenken? En wat dacht je ervan om wat te serveren aan gasten die eindelijk eens willen genieten van je biologische drankjes? Om de hoogste kwaliteit van je drankjes te garanderen, moet je na drie dagen extra sap maken. Het maken van je eigengemaakte sap zal echt de vrucht van je arbeid zijn, woordspeling bedoeld.

Waarom je sap het beste slechts drie dagen in de koelkast kunt bewaren

Als je je vers geperste sap bewaart, wil je niet alleen de verse kwaliteit behouden, maar ook de voedingsstoffen en vitaminen. Het sap dat je met de hand maakt, of het nu van fruit of groenten is, bevat deze elementen en je zult er veel meer profijt van hebben als je het voor een minimale tijd in de koelkast bewaart. Langer dan drie dagen zal je sap niet alleen zijn smaak en voedingsstoffen verliezen, maar het zal ook minder aangenaam smaken en misschien zelfs ongeschikt zijn voor consumptie. Sterker nog, hoe langer je sap in de koelkast staat, hoe groter de kans dat er schadelijke bacteriën gaan groeien. Afgezien daarvan kan het maken van je eigen sap veel voordelen aan je dieet toevoegen.

Als je besluit om sap maken een onderdeel te maken van je wekelijkse activiteiten, ben je niet de enige. Food Network ster Guy Fieri is zich terdege bewust van de voordelen van sapjes maken, zozeer zelfs dat hij erop staat in “Diners, Drive-Ins, and Dives”. Dat klopt, zelfs de burgemeester van Flavortown maakt juicen onderdeel van zijn schema. Als je gewoonweg geen tijd hebt om routinematig sap te maken, kun je ervoor kiezen om het in de vriezer te bewaren. Als je je sap in de vriezer bewaart, kun je er ook wat langer van genieten: Tot wel 12 tot 16 maanden. Hoewel je op deze manier niet dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je nog steeds de meeste van de beoogde effecten krijgen en genieten van een ijskoud drankje.

De beste manieren om je sap te bewaren

Je zult de best mogelijke containers willen vinden om je vers geperste sappen in te bewaren. Een van de beste manieren om te gebruiken in je koelkast zijn luchtdichte containers van glas. Je wilt elke verpakking zo goed mogelijk vullen, zodat er minder kans is op zuurstofophoping. Je kunt er ook een stuk fruit in doen om nog meer voedingsstoffen en vitaminen in je sap te krijgen. Het kan een van de vruchten zijn die je voor je sap hebt gebruikt, of je kunt het variëren en er een andere soort bij doen om het een subtiele hint van een andere smaak te geven.

Zorg ervoor dat je er een stuk bij gooit met de schil er nog aan. Fruit zoals appels, pruimen, mango’s en druiven zitten vol belangrijke vitaminen en voedingsstoffen. Appels met schil bevatten bijvoorbeeld grotere hoeveelheden vitaminen zoals vitamine C, K, A en kalium dan appels waarvan de schil is verwijderd. Een ander belangrijk element in fruitschillen zijn antioxidanten en oplosbare vezels genaamd pectines die helpen bij de spijsvertering. Zo, dat was het dan, mensen. Hopelijk ben je nu op weg om heerlijke en voedzame versnaperingen te maken waarmee je de hele week vooruit kunt – zolang je alles maar goed bewaart.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.