Keukengeheimen

Zo maak je groezelige ovenknoppen schoon en laat je ze glanzen

425views

Ovenknoppen schoonmaken en laten glanzen

Het schoonmaken van je keuken is belangrijk en er zijn onderdelen die je echt niet mag vergeten, zowel om esthetische redenen (een schone keuken ziet er mooier uit) als om gezondheidsredenen (een vuile keuken brengt veel meer gezondheidsrisico’s met zich mee). Je moet je oppervlakken reinigen en je vaatwassers grondig schoonmaken (vooral de deuren) – dit is allemaal belangrijk voor je gezondheid en veiligheid.

Maar er is nog een aspect van het schoonmaken van de keuken dat je niet moet vergeten te doen, en het is zo eenvoudig dat je het misschien helemaal vergeet: de knoppen op je apparaten, en in het bijzonder op je oven. Ze zijn een onderdeel van je keuken dat zich verstopt in de vlakte en je ziet ze gemakkelijk over het hoofd. Maar ze moeten ook absoluut schoongemaakt worden. Het antwoord op de vraag hoe je ze schoonmaakt, komt neer op een van de meest klassieke en gemakkelijk verkrijgbare schoonmaakmiddelen: azijn.

Het schoonmaken van ovenknoppen is eigenlijk heel eenvoudig

Het is niet verrassend dat azijn hierbij betrokken is; er zijn twee schoonmaakmiddelen die overal opduiken als je op zoek bent naar advies over niet-giftige oplossingen voor de keuken of zelfs en dat zijn zuiveringszout en azijn. Daar is een reden voor: Beiden werken eigenlijk veel, veel beter (vaak in combinatie) dan je waarschijnlijk zou verwachten.

Maar als het om ovenknoppen gaat, heb je gewoon te maken met azijn – zowel voor de knoppen zelf als voor de plek waar ze op de oven zitten. Verwijder de knoppen en leg ze in een kom met witte azijn om ze ongeveer 5 minuten te laten weken. Spuit dan wat van diezelfde azijn op de zijkant van de oven waar de knoppen zaten en laat dat ongeveer een volle minuut zitten. Veeg met een spons of microvezeldoekje weg wat er op de oven achterblijft en was de knoppen zelf af in wat water en afwasmiddel en laat ze volledig aan de lucht drogen voordat je ze er weer op zet. Dat is het – dat is het hele proces.

Ovenknoppen kunnen een broedplaats voor ziektekiemen zijn

En waarom je dit zou moeten doen? Ovenknoppen zijn eigenlijk een van de grootste potentiële veiligheidsrisico’s in de hele keuken. Dit is logisch als je er even bij stilstaat: Je raakt ze vrij vaak aan en je wast je handen waarschijnlijk niet na elke keer dat je dat doet. Dit betekent dat kruisbesmetting een groot probleem is (voor wat het waard is, het is ook een probleem met toetsenborden van magnetrons om dezelfde reden, dus maak die ook schoon).

Het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van alle ontsmettingstechnieken die je moet toepassen als je in de keuken werkt – geen oordeel! – maar er is een reden waarom er op de eerste dag op de kookschool exorbitant veel tijd wordt besteed aan handen wassen. En waarschijnlijk heb je het (heel begrijpelijk) te druk om de knoppen schoon te maken terwijl je een gezinsmaaltijd in elkaar probeert te flansen, of tussen vergaderingen door, of om die honger zo snel mogelijk te stillen, dus daarom is het belangrijk om achteraf binnen te komen en dingen te doen zoals af en toe je ovenknoppen wassen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.