Dranken

Zo maal je koffiebonen als je geen molen hebt

428views

Misschien heb je per ongeluk hele koffiebonen gekocht in de supermarkt, of ben je nieuw in het hele-bonen-spel en heb je niet de juiste apparatuur. Misschien ging je vertrouwde molen net kapot toen je ’s ochtends aan je koffiebereiding begon. Wat de reden ook is, als je een brouwsel nodig hebt zonder de middelen om je koffiebonen te malen, voelt het als een cafeïnesnoodgeval.

Het hoeft echter niet zo te zijn. Zelfs zonder een molen zijn er nog genoeg manieren om koffie te maken als je een beroep doet op andere hulpmiddelen in je keuken, zoals een blender of een keukenmachine. Hoewel deze niet zo consistent of fijn malen als een koffiemolen, werken ze in een handomdraai als je voorzichtig bent met je instellingen en timing.

Sommige blenders en keukenmachines hebben een maalstand, maar de pulseerstand voldoet ook. Begin met het afmeten van de koffiebonen; vanwege de grootte en het oppervlak van keukenmachines en blenders moet je misschien meer bonen malen dan normaal om ervoor te zorgen dat ze de messen bereiken. Zodra je de juiste hoeveelheid hebt, maal of pulseer je ze in vlagen van slechts een paar seconden per keer. De messen van blenders en processors zijn meestal groter en staan verder uit elkaar dan de meeste koffiemolens, dus het is makkelijk om een fijn poeder op de bodem te krijgen en grote stukken bovenop.

Nog analoog malen

Het maalprobleem is makkelijk als je een blender of keukenmachine bij de hand hebt, maar als je keukenuitrusting niet goed gevuld is – of als de stroom uitvalt – heb je niet helemaal pech. De vijzel en stamper worden al sinds jaar en dag gebruikt voor het fijnstampen van kruiden en medicijnen en zijn speciaal gemaakt voor alles van grof malen tot fijn poeder, waardoor je meer controle hebt over de textuur van je koffiedik dan met een blender. Afhankelijk van de grootte van de vijzel en stamper, zul je waarschijnlijk in batches moeten werken om ervoor te zorgen dat de maling consistent is.

Nog primitiever: het enige wat je echt nodig hebt om de bonen te malen is een zwaar voorwerp zoals een deegroller en een manier om de bonen vast te houden (zoals een plastic zak). Zelfs als je wanhopig op zoek bent naar de , wil je je aanrecht niet beschadigen door de bonen met het werktuig te raken. Druk naar beneden om de bonen te vermalen en rol de pen dan naar voren voor een fijnere maling. Je moet wat kracht zetten bij het duwen, maar een deegroller kan meestal leiden tot een vrij consistente en zelfs medium tot fijne maling als je goed oplet.

Welke invloed heeft de maling op het brouwsel?

Afhankelijk van de malingtechniek die je kiest, moet je misschien je zetmethode aanpassen om het juiste kopje te krijgen – of omgekeerd als je koffiezetopties beperkt zijn. Dat kan, maar de maling heeft invloed op hoe en hoe lang je koffie zet. Voor cold brew koffie heb je een extra grove maling nodig, en als je een Franse pers hebt, moet het koffiedik ook vrij grof zijn, dus alle geïmproviseerde technieken werken prima.

Voor druppelkoffiepotten en pour over heb je meer een gemiddelde maling nodig, dus je hebt iets meer controle nodig over de textuur van je bonen. Zolang je de blender of keukenmachine schuin houdt of de vijzel en stamper of de deegroller in de gaten houdt, zou je met al deze methoden een gemiddelde maling moeten kunnen bereiken. Voor een mokapot die een mediumfijne maling nodig heeft of espresso die een superfijne maling nodig heeft, kun je het beste een vijzel en stamper gebruiken die koffiebonen tot poeder kan vermalen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.