Keukengeheimen

12 fouten die iedereen maakt bij het koken op een elektrische bakplaat

418views

12 fouten die iedereen maakt bij het koken op een elektrische bakplaat

Tegenwoordig is er een plug-in apparaat voor al je keukenbehoeften – maar weinig apparaten zijn zo gebruiksvriendelijk als een elektrische bakplaat. Met elektrische bakplaten kun je gerechten van restaurantkwaliteit maken zonder dat je een groot, onhandig gasfornuis nodig hebt. Deze apparaten verwarmen hun vlakke oppervlak rechtstreeks via het stopcontact en er past verrassend veel voedsel op hun strakke ontwerp. Elektrische bakplaten zijn vooral handig als je eten wilt bereiden dat niet in vet zwemt, dankzij hun vermogen om vet af te voeren naar een ingebouwd putje of lekbakje. Omdat veel elektrische bakplaten een antiaanbaklaag hebben, hoef je ook niet veel vet te gebruiken of je zorgen te maken dat je eten aan het metaal blijft kleven.

Ondanks hun eenvoudige ontwerp is koken met een elektrische bakplaat echter geen wandeling in het park. Deze apparaten kunnen iets onvoorspelbaarder zijn dan koken op een gewoon fornuis, en veel voedingsmiddelen vereisen een andere temperatuur dan je misschien gewend bent om correct te koken. Sommige gerechten kunnen ook ongeschikt zijn voor een elektrische bakplaat, wat leidt tot een teleurstellende maaltijd. Maar je hebt geluk: Al deze fouten, en nog veel meer, kunnen gemakkelijk worden vermeden.

1. Beginnen met koken voordat het is opgewarmd

Als elektrische bakplaten de tijd hebben gehad om volledig op te warmen, kunnen ze veel warmte produceren. De uitdaging is echter om ze überhaupt warm genoeg te laten worden. Elektrische bakplaten worden verwarmd via een elektrische spoel onder de kookplaat, en afhankelijk van het model kan het veel langer duren om op te warmen dan wanneer je kookt in een pan op een gasfornuis. Te veel mensen proberen echter hun eten op een elektrische bakplaat te leggen voordat het heet genoeg is, en dit kan ertoe leiden dat hun eten ongelijkmatig gaar of klef wordt.

Dit is vooral een probleem als je items zoals eieren of op je elektrische bakplaat kookt. Omdat deze etenswaren vloeibaar zijn en direct veel warmte nodig hebben om hard te worden, loop je het risico dat ze misvormd worden, of erger nog, van je bakplaat in de pan druipen. Het beste is om vooruit te plannen en je bakplaat genoeg tijd te geven om op te warmen. Sommige modellen hebben ongeveer 10 tot 15 minuten nodig om volledig op te warmen. Dit wordt vaak aangegeven door een controlelampje dat uitgaat of een andere melding op je apparaat. Je kunt de tijd die het opwarmen in beslag neemt gebruiken om je eten te bereiden.

2. Onderschatten hoe heet ze kunnen worden

Dat elektrische bakplaten hun energie uit een stopcontact halen, betekent niet dat ze niet krachtig zijn. Het komt vaak voor dat je volledig onderschat hoe heet je elektrische bakplaat kan worden, wat tot allerlei problemen kan leiden. Sommige algemeen verkrijgbare elektrische bakplaten kunnen tot 450 graden Fahrenheit worden, wat in de buurt komt van de hitte die wordt afgegeven door de hogere standen op een gasfornuis. Het kan ook moeilijk zijn om precies te weten hoe heet je elektrische bakplaat kan worden, omdat de warmte-instellingen van sommige modellen worden aangegeven met getallen van één cijfer (bijvoorbeeld één is het laagste en negen is het hoogste) in plaats van specifieke temperaturen.

Dit kan om een paar redenen lastig zijn. De eerste heeft te maken met veiligheid en kan ertoe leiden dat je je bakplaat verkeerd behandelt zonder te weten hoe heet hij echt is, wat kan leiden tot brandwonden. De tweede is dat het problemen oplevert voor je recepten, omdat de ultrahoge hitte van een bakplaat ertoe kan leiden dat je je eten verbrandt. Als je met een nieuwe bakplaat werkt, moet je de tijd nemen om hem te leren kennen en precies uit te zoeken hoe heet elke temperatuurinstelling wordt. De handleiding van je bakplaat kan ook informatie bevatten over instellingen en hoe deze overeenkomen met temperaturen.

3. Je hotspots vergeten

Hete plekken zijn een groot probleem als het gaat om bakplaten, en elektrische bakplaten zijn hier niet immuun voor. Je apparaat heeft bepaalde gebieden die heter worden dan andere, en deze worden bepaald door een paar factoren. Een daarvan is hoe groot je elektrische bakplaat is, en dus hoeveel elektrische spoelen hij heeft, waarbij grotere apparaten over het algemeen een consistentere temperatuur geven dankzij meerdere verwarmingselementen. Als je elektrische bakplaat een bijzonder dunne verwarmingsplaat heeft, kan dit er ook voor zorgen dat er meer hete plekken ontstaan, omdat de platen van dikker materiaal de warmte beter vasthouden.

In sommige gevallen kunnen deze hete plekken grotendeels onbeduidend zijn, maar ze kunnen soms de manier waarop je voedsel gaart behoorlijk drastisch veranderen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen te gaar worden, terwijl andere er veel langer over doen dan normaal, en deze inconsistentie kan ertoe leiden dat de onderdelen van je maaltijd op verschillende tijden klaar zijn. Uiteindelijk is de enige manier om hete plekken aan te pakken, te weten waar ze zich op je apparaat bevinden. Als je dit eenmaal weet, kun je je etenswaren dienovereenkomstig rangschikken. Probeer items die een langere bereidingstijd of meer bruining nodig hebben op de hete plekken te leggen, terwijl je andere items de iets koelere ruimtes op de bakplaat innemen.

4. Het verkeerde kookgerei gebruiken

Je elektrische bakplaat mag dan wel stevig zijn, maar hij is niet onoverwinnelijk – en een trefzekere manier om de levensduur te verkorten is door het verkeerde kookgerei te gebruiken. Metalen spatels of roestvrijstalen vorken of lepels zijn de grootste vijand van je elektrische bakplaat omdat deze waarschijnlijk een antiaanbaklaag heeft. Als je metalen keukengerei gebruikt op een antiaanbaklaag, maakt het krassen op de coating, waardoor deze uiteindelijk loslaat. Hierdoor verdwijnt de antiaanbaklaag vrij snel en blijft je eten aan je bakplaat plakken.

Zelfs als je bakplaat dat niet is, kan het gebruik van metalen keukengerei er nog steeds krassen op maken en het er behoorlijk lelijk uit laten zien. In plaats daarvan moet je kiezen voor zachter kookgerei. Siliconen spatels zijn een geweldige optie voor elektrische bakplaten, dankzij hun buigzame aard en hittebestendige kwaliteiten (hoewel je er wel voor moet zorgen dat je siliconen bestand zijn tegen hoge temperaturen, omdat sommige plastic pannen kunnen smelten). Houten keukengerei is ook een goede optie, net als nylon. Als je houten kookgerei gebruikt, zorg er dan wel voor dat je het goed onderhoudt, want na verloop van tijd kan het barsten. Hierdoor kunnen hoeken of scherpe randen bloot komen te liggen die de antiaanbaklaag kunnen aantasten.

5. De kantelfunctie niet gebruiken

Bepaalde elektrische bakplaten hebben een functie die veel andere apparaten niet hebben: de kantelfunctie. Het is makkelijk om deze functie te negeren en je bakplaat horizontaal te laten, wat je eten kan verpesten. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met de kantelfunctie de hoek van je bakplaat een beetje kantelen, waardoor er een lichte helling naar beneden ontstaat in de lekbak van het apparaat. Dit helpt om vet of vocht af te voeren van wat je aan het bereiden bent, zodat je eten niet vet wordt en goed bruin kan worden.

Cruciaal is echter dat er een keerzijde aan deze fout zit, namelijk een heel andere fout: je bakplaat schuin laten staan als je kookt. Dit is minder een probleem bij vettige, vaste items en meer een probleem bij vloeibaar voedsel dat een plat oppervlak nodig heeft om goed te kunnen bakken. Nadat je je eten hebt bereid en je bakplaat hebt uitgezet, moet je er altijd voor zorgen dat je de bakplaat weer in de oorspronkelijke stand zet. Doe dit voordat je het apparaat opbergt, want de volgende keer dat je het weer gebruikt, weet je misschien niet meer dat het apparaat scheef staat.

6. Je voedsel op de verkeerde temperatuur instellen

Elektrische bakplaten hebben misschien een eenvoudig ontwerp, maar dat betekent niet dat al het eten er op dezelfde manier op gaar wordt. Net als bij elk ander keukenapparaat moet je voorzichtig zijn met de temperatuur die je gebruikt, zodat je eten niet te gaar of te gaar wordt. Helaas zetten veel mensen hun apparaat gewoon op “hoog” en beginnen ze hun eten op de hete plaat te bakken, om er vervolgens achter te komen dat het bijna direct verbrandt.

Er is een breed scala aan ideale temperaturen voor verschillende soorten voedsel op een bakplaat, en sommige zullen je misschien verrassen. Vlees bijvoorbeeld moet over het algemeen worden bereid bij een gemiddelde temperatuur van ongeveer 325 tot 375 graden Fahrenheit. Hoewel je misschien denkt dat heter beter is, zorgt de gemiddelde temperatuur ervoor dat je eten gelijkmatig gaart zonder dat het vlees aan de buitenkant verbrandt. Wafels, aan de andere kant, moeten worden gestart op een hoge temperatuur voordat je de temperatuur verlaagt om die knapperige buitenkant te krijgen terwijl het luchtig blijft aan de binnenkant. Als je twijfelt over op welke temperatuur je moet koken, hebben veel gebruiksaanwijzingen een handige gids met de beste warmte voor verschillende gerechten.

7. Grof voedsel proberen te koken

Je elektrische bakplaat kan veel aan, maar het bereiden van volumineus voedsel hoort daar niet bij. Grote stukken eten hebben het zwaar te verduren op een elektrische bakplaat omdat het platte oppervlak niet zo goed is in het verdelen van warmte door het hele voedsel, waardoor het slecht gaar of nog rauw in het midden kan achterblijven. Dit geldt vooral voor items zoals kippenvleugels, -poten of -dijen en hotdogs of andere worsten. Onregelmatig gevormde stukken kunnen gewoon niet genoeg contact maken met de bakplaat om gelijkmatig gaar te worden, terwijl ronde etenswaren voortdurend moeten worden verplaatst om ervoor te zorgen dat ze aan alle kanten goed bruin worden.

Hotdogs en worstjes hebben ook last van een ander probleem met bakplaten, namelijk dat ze door het platte oppervlak kunnen gaan rollen. Als je meerdere verschillende items tegelijk bakt, kan dit ervoor zorgen dat je honden er tegenaan kletteren. Voor grotere voorwerpen raden we altijd aan om een bakmethode te gebruiken die rondom warmte levert om een gelijkmatige garing te garanderen. Als je wilt, kun je altijd je elektrische bakplaat gebruiken om grotere stukken dicht te schroeien, zodat ze een mooie charme krijgen.

8. Vergeten schoon te maken na het koken

Laten we eerlijk zijn: Alles schoonmaken na een heerlijke maaltijd is niet echt leuk. (Er is tenslotte een reden waarom uit eten gaan zo populair is.) Maar vergeten dit te doen met je elektrische bakplaat is een grote fout. Door je bakplaat na elk gebruik goed schoon te maken, voorkom je dat er etensresten en vuil op komen te liggen, waardoor hij geurtjes kan vasthouden of smaak kan afgeven aan het volgende gerecht dat je kookt. Het zorgt er ook voor dat je apparaat goed blijft werken, zodat er zich geen vuil of vet in kan ophopen.

Bij het schoonmaken van een elektrische bakplaat is het belangrijk om niet te veel vocht te gebruiken, zodat er geen water in het apparaat druppelt en het mogelijk defect raakt. Veeg het oppervlak van de bakplaat schoon met een vochtige, zeepachtige doek nadat je alle etensresten hebt weggeschraapt. Gebruik vervolgens een vochtige doek zonder zeep om de resten te verwijderen en alles af te drogen. Zorg er ook voor dat je elke keer eventuele putjes of lekbakjes schoonmaakt, zodat er geen overtollig vet op het apparaat achterblijft en ranzig wordt. Af en toe moet je ook een dieptereiniging uitvoeren, waarbij je in alle hoeken van de machine komt, de onderkant en zijkanten schoonmaakt en in de openingen rond knoppen komt.

9. Slechts één gerecht tegelijk bereiden

Te veel mensen begrijpen gewoon niet wat de mogelijkheden van hun elektrische bakplaat zijn. Terwijl de rest van de maaltijd op het fornuis staat te koken, gebruiken ze hun bakplaat voor één gerecht, zoals pannenkoeken, waarbij het hele apparaat wordt verhit en slechts een deel van de ruimte in beslag wordt genomen. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen om volledige maaltijden op te bereiden.

Dus als je de volgende keer een ontbijt maakt met spek, eieren, pannenkoeken en gegrilde tomaten, onthoud dan dat je al die dingen tegelijk op je bakplaat kunt leggen, mits je er de ruimte voor hebt. Als je Philly cheesesteaks maakt, kun je het vlees aan de ene kant van de bakplaat bakken, de kaas er de laatste paar minuten op smelten en je broodjes aan de andere kant roosteren. Je kunt zelfs maaltijden maken die meerdere verschillende ingrediënten vereisen die op verschillende momenten worden bereid, zoals gebakken rijst met garnalen. Begin met het koken van je garnalen en roereieren voordat je ze eruit haalt, aan de kant legt en je groenten kookt. Voeg je rijst en eiwitten weer toe, bak alles samen op de platte bovenkant en je kunt aan de slag.

10. Vergeten je deksel te gebruiken

Elektrische bakplaten worden niet altijd geleverd met een deksel, maar de deksels die er wel zijn, worden vaak in de kast opgeborgen om nooit meer gebruikt te worden. Doe je dit wel, dan mis je de mogelijkheid om je eten zowel van boven als van onderen te bereiden, door de warmte van je vlakke bovenkant vast te houden.

Dit is ideaal als je bepaalde soorten pannenkoeken of wafels maakt, omdat het deksel helpt om ze zachtjes van bovenaf te stomen, waardoor ze een luchtige, zachte consistentie krijgen. Het kan ook geweldig zijn als je gebakken eieren maakt en wilt dat ze aan de bovenkant gaar worden zonder dat je ze hoeft om te draaien, met het risico dat de dooier breekt. Als je een gegrilde kaas maakt, zorgt het deksel ervoor dat de kaas in het midden beter smelt.

Daarnaast kan je deksel een waardevolle opslagfunctie hebben. Door het deksel op je bakplaat te leggen voordat je hem opbergt, voorkom je dat er zich stof ophoopt. Door het deksel te gebruiken bij het opbergen van je bakplaat kun je ook voorkomen dat er krassen op komen, wat gemakkelijk gebeurt als je een lading pannen op de vlakke bovenkant stapelt, waardoor de antiaanbakkwaliteiten worden aangetast.

11. Koken op een bekraste bakplaat

Tenzij je heel erg voorzichtig bent, zullen er vroeg of laat waarschijnlijk krassen op je bakplaat komen. Als dat gebeurt, is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe te kopen. Hoewel je misschien kunt koken op een bakplaat met heel kleine krasjes, vooral als je vermijdt om er voedsel in de buurt te leggen, kan je antiaanbaklaag, zodra het begint te krassen, gaan schilferen. Deze antiaanbakschilfers kunnen dan in uw eten terechtkomen. Opgemerkt moet worden dat anti-aanbakoppervlakken zoals Teflon niet giftig zijn, dus ze inslikken kan geen kwaad. Het is echter niet wat je wilt eten, toch?

Belangrijk is dat een bekraste bakplaat en afbladderende coating betekent dat je anti-aanbakplaat binnenkort misschien helemaal niet meer anti-aanbak is. Als de coating eenmaal weg is, zal je eten waarschijnlijk steeds meer vet nodig hebben om te voorkomen dat het aan het oppervlak blijft plakken, en bij bakplaten kan dit een probleem zijn, omdat het vet de neiging heeft om zich uit te spreiden en moeilijk vast te houden is. Als vuistregel geldt dat pannen met antiaanbaklaag ongeveer om de vijf jaar moeten worden vervangen, en elektrische bakplaten hebben een vergelijkbare levensduur, hoewel sommige wel 20 jaar meegaan. Veel hangt echter af van hoe vaak je het apparaat gebruikt.

12. Geen tijd geven om af te koelen

Elektrische bakplaten kunnen er een tijdje over doen om op te warmen, en andersom is het niet anders. Sommige elektrische bakplaten hebben ongeveer 15 minuten nodig om gedeeltelijk af te koelen, en zelfs langer om volledig af te koelen, aanzienlijk langer dan veel ander kookgerei. Dit komt omdat de verwarmingscomponent intern is, dus je moet niet alleen wachten tot de bakplaat is afgekoeld, maar ook tot de elektrische spoelen die ze opwarmen dat doen. Het kan nog langer duren als je bakplaat bijzonder dik is, want dan houdt hij de warmte nog beter vast.

Je elektrische bakplaat de tijd geven om af te koelen zorgt ervoor dat je hem veilig kunt hanteren, zodat je hem niet probeert weg te zetten terwijl hij nog aan het schroeien is. Het voorkomt ook dat je elektrische bakplaat andere voorwerpen beschadigt met hitte, als je hem opbergt voordat hij is afgekoeld. Je moet je bakplaat ook altijd de tijd geven om af te koelen voordat je hem schoonmaakt, want als je dat doet als hij nog heet is, kan dat gevaarlijk zijn. Als je twijfelt, kun je het beste meer tijd geven in plaats van minder.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.