Keukengeheimen

Kook zuurkool in gerookt spekvet voor de beste gebakken zuurkool

416views

Voor de beste gebakken zuurkool, kook het in gerookt spekvet

Gebakken zuurkool is een heerlijk bijgerecht dat nog steeds pittig zuur en gefermenteerde funk met zich meebrengt, maar in een veel mildere vorm dan zijn rauwe tegenhanger. In de Europese keuken wordt gebakken zuurkool vaak geserveerd met stukjes geroosterd vlees, aardappelen en gekookte knoedels. Meestal wordt de zuurkool – die af en toe wordt afgespoeld om de smaak nog zachter te maken – gesauteerd met zout, peper en veel boter om een romige, rijke balans toe te voegen aan de al aanwezige pittigheid. Maar als je het vleesquotiënt in je maaltijd wilt verhogen, of gewoon een hartige op zichzelf staande gebakken zuurkool wilt maken, vervang de boter dan door spekvet.

In de Duitse keuken wordt veel varkensvlees gebruikt, vaak gerookt, en zuurkool wordt er vaak bij geserveerd omdat ze zo goed samengaan. Het is dus logisch om varkensvlees te verwerken in gebakken zuurkool. Het is zo makkelijk als je de boter vervangt door een gelijke hoeveelheid gerookt spekvet en verder gaat zoals aangegeven. Natuurlijk, als je er niet zo van houdt – maar dat zou je wel moeten doen – is het toevoegen aan gebakken zuurkool het perfecte excuus om wat gehakt spek te koken. Als bonus heb je knapperige spekkruimels die je aan het eind weer aan de zuurkool kunt toevoegen voor een hartige, texturale pop.

Kies je spek

Zoals je weet, is spek geen monoliet, dus als je nadenkt over het spekvet dat je gaat gebruiken voor gebakken zuurkool, is het belangrijk om te bedenken waar je het bij serveert. Gerookt vlees, meestal varkensvlees, is een populaire proteïne voor bij de gefermenteerde kool. Je kunt dus kiezen voor gerookt spek om de smaak te versterken. Maar geroosterd en gestoofd vlees komt ook vaak voor, of misschien ben je gewoon niet zo dol op rokerige smaken. In dat geval kun je kiezen voor ongerookt spek of zelfs voor gezouten varkensvlees, hoewel dat laatste nogal wat meer vet aan het vlees kan toevoegen dan gewoon spek.

Vergis je niet; boter is net zo lekker als spek en voegt zeker zijn eigen dimensies toe aan gebakken zuurkool. Als je de hartige warmte van bacon wilt toevoegen en toch de nootachtige en romige smaak van boter wilt behouden, gebruik dan beide. Je hoeft alleen maar het vet dat je wilt gebruiken te halveren tussen spekvet en boter. Je kunt zelfs spelen met de verhouding voor meer of minder van beide smaken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.