Keukengeheimen

Agarpoeder is het veganistische ingrediënt dat je kunt gebruiken in plaats van eiwit

430views

Agarpoeder is het veganistische ingrediënt dat u kunt gebruiken in plaats van eiwit

Voor veganisten die op zoek zijn naar een dierproefvrije vervanger voor eieren in bakrecepten, komt agar als geroepen. Plakkerig eiwit helpt ingrediënten als lijm aan elkaar te binden, en agar op plantaardige basis biedt een alternatief bij het maken van romige mousses, dikke puddingen, custardrecepten en zelfs schuimige recepten. Het ingrediënt, ook bekend als agar-agar, is afgeleid van verschillende rode . Als het zeewier wordt gekookt, sijpelt er een gomachtige vloeistof uit het water die opzij wordt gelegd. Daarna wordt het gedehydrateerd tot agar.

De handige vervanger van gelatine en eiwit is te vinden in poedervorm of in vlokken – maar zorg ervoor dat je agar van voedselkwaliteit zoekt en niet het type dat gebruikt wordt voor het kweken van bacteriën in laboratoria. De agar zit boordevol calcium, ijzer, foliumzuur en vezels en geeft eiwitten een run voor hun geld, omdat het ingrediënt weinig calorieën bevat, maar wel veel micronutriënten. Als je het in recepten gebruikt, moet de poedervorm eerst worden opgelost in water. Bakkers laten het mengsel dan rusten voordat ze het opwarmen, de combinatie opkloppen, het in de koelkast zetten en het nog een keer opkloppen voordat ze het toevoegen aan recepten die om eiwit vragen.

Agar is een handige toevoeging voor veganistische recepten

De ontdekking van agar was een geruchtmakende 17e-eeuwse vergissing met een weggegooid zeewier geleischaaltje in Japan. Een bevroren stuk was ontdooid, waardoor een poederachtige substantie achterbleef die het materiaal bood voor een extra voorraad om eetbare gelei te maken. Tegenwoordig is agar echter een lastig ingrediënt om aan te schaffen, omdat je het moet oogsten in een specifieke (en beperkte) omgeving waar het zeewier groeit, het niet kan worden gekweekt en het moet worden verzameld door duikers of gevonden nadat het is aangespoeld. Daardoor kun je verwachten dat je er meer voor moet betalen dan voor eieren, hoewel je met een klein beetje in de meeste recepten al een heel eind komt.

Dus de volgende keer dat je zelfgemaakte marshmallows of custardachtige toetjes in gedachten hebt en een veganistisch publiek ontvangt, vergeet dan niet om wat agarpoeder in je kastjes te bewaren voor handig gebruik. Bovendien biedt agar textuur zonder enige smaak, kleur of aroma toe te voegen. Met een lepel van het droge ingrediënt kun je snel slappe soepen of vloeibaar uitziende sauzen maken. Voor Jell-O fans: het ingrediënt kan ook, en als je een theelepel agarpoeder in een kopje vloeistof doet, krijg je een dichte gelei. Voor koks die wat meer controle willen zonder van recepten snelle gelei te maken, kunnen de minder intense agarvlokken (op de foto) ook worden gebruikt in plaats van de poedervorm.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.