Keukengeheimen

De allerbeste vervanger voor perkamentpapier in een handomdraai

420views

De allerbeste vervanger voor perkamentpapier in een handomdraai

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: De oven is voorverwarmd, alle ingrediënten zitten al in de mengkom en dan realiseer je je helaas dat je geen perkamentpapier meer hebt. Als je vaak bakt of kookt, weet je dat perkamentpapier essentieel is voor veel recepten. Het creëert een barrière tussen het voedsel en de pan, waardoor het niet blijft plakken en het schoonmaken een fluitje van een cent wordt. Zonder perkamentpapier denk je misschien dat je je toevlucht moet nemen tot aluminiumfolie of een zwaardere laag olie, maar er is eigenlijk een beter alternatief – koffiefilters.

Hoewel ze ontworpen zijn om koffiedrab te filteren bij het zetten van koffie, lijken ze veel op bakpapier bij het bakken. Ze zijn wat beperkter qua formaat, maar als je een ronde taartvorm gebruikt, past een grote mandvormige koffiefilter er perfect in. Je hoeft het alleen maar plat te maken en je recept te bakken zoals gewoonlijk.

Zijn koffiefilters hetzelfde materiaal als perkamentpapier?

Omdat ze allebei een papierachtige textuur hebben en effectief gebruikt kunnen worden om een bakvorm te bekleden, zou je kunnen aannemen dat perkamentpapier en koffiefilters hetzelfde materiaal zijn. Maar hoewel ze op elkaar lijken, zijn er toch een paar verschillen. Koffiefilters zijn gemaakt van cellulosevezels en bevatten kleine perforaties om water door te laten. Sommige bevatten ook houtpulp en bindmiddelen. Perkamentpapier daarentegen is meestal gemaakt van katoenvezels of houtpulp, of een combinatie van die twee. In tegenstelling tot koffiefilters is perkamentpapier ook voorzien van een dun laagje siliconen. Dit geeft perkamentpapier niet alleen zijn antiaanbakkwaliteiten, het stoot ook hitte en water af, waardoor het gelijkmatig bakken bevordert.

Omdat koffiefilters geen siliconenlaag hebben, zijn ze niet zo anti-aanbak als perkamentpapier. Om dit te compenseren, moet je het filter gewoon met olie bestrijken of bespuiten voordat je je beslag erin giet of je eten in de beklede bakvorm doet.

Wanneer je geen koffiefilter in de oven moet gebruiken

Een van de redenen waarom perkamentpapier zo veelzijdig is, is dat het ovenbestendig is tot 450 graden Fahrenheit. Koffiefilters zijn technisch gezien bedoeld om koffie mee te zetten en het kookpunt van water is slechts 212 graden Fahrenheit. Er is genoeg anekdotisch bewijs dat aantoont dat koffiefilters bestand zijn tegen hogere temperaturen zonder te verbranden, bijvoorbeeld bij het bakken van cake of cupcakes. Als je recept echter gebraden moet worden of een zeer hoge oventemperatuur vereist, kun je beter geen koffiefilter gebruiken.

Als je gewoon iets wilt om je pan mee te bekleden en je wilt geen olie gebruiken, dan kunnen koffiefilters zeker goed werken in een noodsituatie. Maar omdat ze niet hitte- of waterbestendig zijn, kun je ze het beste bewaren voor die paar keer dat je eigenlijk geen perkamentpapier meer hebt, in plaats van ze te beschouwen als een permanente vervanging.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.