Dranken

De juiste tip om uw French Press koffie klaar te maken voor succes

429views

Als je je eerste voorzichtige stappen zet in de wondere wereld van het handmatig koffiezetten, neem dan ons advies aan – wij denken dat de Franse pers een van de beste manieren is om koffie te zetten. Deze dingen zijn niet alleen makkelijk te gebruiken, maar ze geven je ook zoveel controle: Het soort koffie dat je wilt proberen, de duur van het trekken, de sterkte van het brouwsel. Omdat je in feite alleen maar gemalen koffiebonen en heet water toevoegt, het laat trekken en een zuiger indrukt, is de eerste regel van de Franse pers om de standaard water-koffieverhouding te kennen. Begin met 1 deel gemalen bonen op 12 delen water, of 1 eetlepel koffie voor elke kop water.

Als je voorgemalen koffie hebt, dan kun je aan de slag. (Negeer gewoon de aanwijzingen op de achterkant van de koffiezak.) Als je echter een koffiemolen bij je French press hebt, stel de maling dan in op medium-grof. Dit is de ideale maat voor French press koffiedrab; het is niet zo klein dat het filter verstopt raakt, maar groot genoeg voor een optimale extractie. Doe de gewenste hoeveelheid gemalen koffie in je Franse pers en verwarm vervolgens het water. Het water aan de kook brengen is prima als je alleen een waterkoker hebt. Als je de watertemperatuur kunt regelen, stel deze dan in op 200 F of net onder het kookpunt.

Maal, verwarm en bloei

Ratio’s zijn ideaal omdat ze schaalbaar zijn. Wil je maar een kopje voor jezelf zetten? Meet een eetlepel gemalen koffie af! Wil je koffie zetten voor je vrienden met een standaard Franse pers van 1 liter? Dan is een kwart kopje koffie voldoende. Natuurlijk is dit alleen ter referentie; het is geen harde en snelle regel. Het hangt er allemaal vanaf hoe sterk je je koffie wilt, en met “sterkte” bedoelen we een hogere koffie/water-verhouding in tegenstelling tot een donkerdere branding. De reden waarom een kopje espresso zo merkbaar sterk is, is omdat het wordt gezet met een verhouding van 1:2 tussen koffie en water.

Giet dat water nog niet over de koffie! Je moet de gemalen koffie de kans geven om te “bloeien” of kooldioxide af te geven. Dit is om twee redenen belangrijk: Kooldioxide heeft zijn eigen smaak, die over het algemeen wordt omschreven als zuur – het is niet nodig om dat in de buurt te houden. Ten tweede zit het gas in de weg van het water, waardoor de smaken, aroma’s en oliën uit de koffie worden gehaald. Giet ongeveer twee keer zoveel water als koffie over je koffiedik en laat het 30 seconden staan. Je zou belletjes moeten zien (die duiden op het vrijkomen van koolzuurgas), gevolgd door de vorming van een korst. Nu ben je klaar om te zetten.

Het wachten is het moeilijkst (niet echt)

Giet vervolgens het resterende water over de gemalen koffie (je hoeft dit niet langzaam te doen – het extractieproces gebeurt later) en roer het voorzichtig door. Plaats vervolgens de zuiger van de Franse pers erop en duw hem naar beneden tot hij de vloeistof raakt. Loop dan weg en laat de magie gebeuren. Je zou denken dat de hoeveelheid koffiedik die je gebruikt de enige maatstaf is voor de sterkte van het brouwsel, maar de duur van de extractietijd zorgt ook voor sterkere of zwakkere koffie. De standaard extractietijd van een Franse pers is vier minuten. Als dat klaar is, druk je de zuiger langzaam naar beneden, zo ver als hij kan, en schenk je het eerste uitgelezen kopje in.

Net als bij thee kun je je French press koffie onder- of over-extraheren. Te weinig geëxtraheerde koffie heeft een zwakke bruine kleur en mist body en zoetheid. Het kan zelfs zuur zijn. Omgekeerd zal overgeëxtraheerde koffie bitter zijn met een tannineachtige wrangheid. Als dat is hoe je het wilt, ga er dan voor – maar probeer eerst de vier minuten extractiemethode en beslis dan welke kant je op wilt. Jij hebt tenslotte alle controle.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.