Keukengeheimen

Hoe maak je een staafmixer schoon en laat je hem er zo goed als nieuw uitzien?

425views

Hoe maak je een staafmixer schoon en laat je hem er zo goed als nieuw uitzien?

Een staafmixer is zo’n keukenapparaat waarvan je je afvraagt hoe je ooit zonder hebt gekund. Het is een product dat heel veel gebruikt gaat worden (ook al ben je dat wel). En als je iets vaak gebruikt, kan het snel een rommeltje worden. Dit is een product dat de neiging heeft om dingen met een behoorlijke snelheid rond te zwiepen, waardoor spetters niet kunnen uitblijven. Na verloop van tijd kunnen kleine voedseldeeltjes zich verzamelen en uitharden, waardoor er een dunne laag vuil ontstaat – vooral in spleten waar het zich kan ophopen – die er beslist onsmakelijk uitziet. Hoe maak je deze hardnekkige, vieze plekken schoon? Het goede nieuws is dat je geen speciaal gereedschap of schoonmaakmiddel nodig hebt om je mixer er weer uit te laten zien alsof hij zo uit de verpakking komt. Alles wat je nodig hebt is een doek, een tandenborstel, een wattenstaafje en de bereidheid om wat ellebogenvet te gebruiken.

De tandenborstel zal hier je belangrijkste hulpmiddel zijn, wat niet verrassend is. Tandenborstels kunnen worden gebruikt om vrijwel elk moeilijk te bereiken oppervlak schoon te maken, wat ze zo handig maakt voor .

De sleutel tot het schoonmaken van een mixer is aandacht voor de details

Een tandenborstel is je sleutel om diep in het vuil te schrobben dat zich rond de knoppen van de mixer verzamelt, waarna je het overtollige vuil moet wegvegen met de doek.

Je gebruikt vrijwel dezelfde methodologie met de mixerkop. Als er nog aangekoekt voedsel is na het afvegen van het oppervlak met het doekje, zal de tandenborstel dit oplossen. Het wattenstaafje komt nu van pas – gebruik het om rond de spleet aan de onderkant van de mixerkop te vegen. (Je kunt zuiveringszout gebruiken op de wissel als het echt smerig is, maar zolang je niet jaren hebt gewacht met schoonmaken, is dat waarschijnlijk niet nodig).

Er is nog een ander deel van de mixer dat je moet schoonmaken en dat mensen vergeten: de onderkant. Ken je die kussentjes aan de onderkant van de mixer? Die zijn er om het hele apparaat op zijn plaats te houden tijdens het mixen. Daar kan zich echter voedsel ophopen en uiteindelijk verliest uw KitchenAid zijn stabiliteit. Veeg ze schoon om dat te voorkomen.

Je moet de verschillende onderdelen ook na elk gebruik schoonmaken

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar je moet de kom en hulpstukken van je standmixer tussen elk gebruik grondig schoonmaken. De hulpstukken weken in een kom met zeepwater is de eerste stap om de meest hardnekkige stukjes voedsel zacht te maken. Om dezelfde reden wil je waarschijnlijk ook de kom voorzichtig schrobben.

Daarna moet je ze allebei in de vaatwasser doen, mits de hulpstukken vaatwasmachinebestendig zijn. (Controleer dit van tevoren; je wilt niet een compleet nieuwe kneedhaak moeten kopen). Het is net zo belangrijk om alles aan het einde van het proces met de hand af te drogen, vooral als je vaatwasser dit niet aankan. Als er water achterblijft op het oppervlak van de kom of de hulpstukken, kan dit roest en schimmel veroorzaken.

Zolang je eenvoudige schoonmaak- en onderhoudsprocedures volgt, kunnen standmixers heel lang meegaan. Als je bedenkt hoe nuttig (en duur) ze zijn, wil je dat dat zo lang mogelijk is.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.