Keukengeheimen

De reden dat aluminiumfolie zowel een glanzende als doffe kant heeft

425views

De reden dat aluminiumfolie zowel een glanzende als een doffe kant heeft

Aluminiumfolie is misschien wel zonder het te weten een van de beste keukenhulpjes ooit. Behalve dat het geweldig is om opgeslagen voedsel vers te houden, is het ook de perfecte manier om geknoei in de oven te voorkomen en kan het je glanzend schoon krijgen. Maar als je ooit een stuk aluminiumfolie hebt gescheurd en je je afvroeg welke kant je moest gebruiken, dan ben je niet de enige. Het blijkt echter dat er geen echt verschil is tussen de glanzende en de doffe kant.

Misschien houd je de glimmende kant aan omdat die er beter uitziet, maar er is hier geen goed antwoord. Het proces om aluminiumfolie in de fabriek te maken is behoorlijk interessant en de hele verklaring achter de glimmende versus doffe kant komt voort uit het proces om de folie te maken. Dus als je de volgende keer twijfelt tussen goed en fout als je folie op je bakplaat legt, bedenk dan dat je niet hoeft te stressen.

Hoe aluminiumfolie een glanzende en doffe kant krijgt

Een van de bekendste merken aluminiumfolie, legt de reden voor de twee kanten uit en onthult dat de doffe kant er alleen zo uitziet omdat het tijdens het maken in contact komt met een ander vel folie. Dit gebeurt wanneer de folie wordt gefreesd. “Frezen is een proces waarbij warmte en spanning worden toegepast om de folie uit te rekken tot de gewenste dikte,” aldus het bedrijf.

Reynolds voegt er ook aan toe dat er twee stukken folie tegelijk worden gefreesd en wanneer de kanten tijdens het proces met elkaar in contact komen, worden ze dof. Dit verklaart waarom de ene kant glanst en de andere kant niet. Maar het merk benadrukt dat dit geen verschil maakt voor de kwaliteit van het product en stelt: “Je kunt je eten prima op beide kanten leggen, dus je kunt zelf beslissen of je liever de glanzende of de doffe kant naar buiten hebt.”

Is aluminiumfolie eigenlijk gemaakt van aluminium?

In tegenstelling tot de koperen cent, is de samenstelling van aluminiumfolie in de loop der jaren niet veranderd. Vandaag de dag is het nog steeds voornamelijk gemaakt van aluminium. Het rapport meldt dat aluminiumfolie gemaakt is van “98,5% aluminium, met de rest voornamelijk van ijzer en silicium om sterkte en perforatieweerstand te geven”.

Aluminium is een geleider, waardoor het warmte vasthoudt. Als je je eten in folie wikkelt, houdt het die warmte binnen, wat betekent dat je eten langer warm blijft. Interessant is dat de folie meestal niet heet wordt, wat betekent dat je het uit de oven kunt halen zonder je handen te verbranden. Het is geweldig op het fornuis als vervanging voor een potdeksel of in de oven als een gemakkelijke manier om te voorkomen dat voedsel uitdroogt. Onthoud wel dat aluminium een metaal is, dus je moet heel voorzichtig zijn als je het in de oven doet, anders kan het vlam vatten.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.