Keukengeheimen

De onverwachte manier waarop je yoghurt kunt gebruiken om pannen schoon te maken

427views

De onverwachte manier waarop je yoghurt kunt gebruiken om pannen schoon te maken

Iedereen die in het bezit is van metalen kookgerei heeft waarschijnlijk wel een . Je beproefde methode voor je koperen kookgerei heeft waarschijnlijk niets te maken met een bakje yoghurt – maar misschien zou het dat wel moeten doen. In plaats van een polijstbrouwsel te maken waarbij je meerdere producten en ingrediënten moet mengen, kun je ervoor kiezen om yoghurt te gebruiken om je koper schoon te maken.

Hoewel de gedachte om borden schoon te maken met yoghurt misschien een beetje onconventioneel (en plakkerig) klinkt, zal het je koperen potten en pannen sprankelend achterlaten. Het enige wat je hoeft te doen is het aangetaste koper in te smeren met yoghurt – je hoeft het ook niet dik aan te brengen – en het 30 minuten op je pannen te laten zitten. Als je tijd om is, zien je koperen stukken er gloednieuw uit. Met een beetje wetenschap en een paar reacties is yoghurt een ongelooflijk “poetsmiddel” voor je koperen kookgerei. Maar hoe helpt een klein bakje yoghurt precies om je koper te laten glinsteren? Dat gaan we uitzoeken.

Hoe yoghurt koper kan polijsten

Het vermogen van yoghurt om koper te polijsten klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het wordt ondersteund door de wetenschap. De toepassing van werkt door de manier waarop het actieve ingrediënt van yoghurt reageert met het metaalmateriaal. Yoghurt bevat melkzuur, een chemische stof die bacteriën produceren uit lactose van melk. De donkere “aanslag” op je pannen zijn plekken waar het koper is geoxideerd door blootstelling aan de lucht. Hoewel aanslag onvermijdelijk is, kan melkzuur chemisch reageren met de oxiden in koper.

Het product van de reactie tussen de koperoxiden en melkzuur is koperlactaat, wat ervoor zorgt dat je niet langer die aanslag op je potten en pannen ziet. Zodra deze chemische reacties zijn voltooid en je keukengerei weer sprankelt, spoel je de yoghurtlaag af en poets je het keukengerei snel met een zachte doek door met de doek in cirkels over het koper te wrijven. Deze handige yoghurttruc wordt je favoriete manier om wetenschap in de keuken te gebruiken.

Een andere manier om voedingsmiddelen te gebruiken om koper te polijsten

Als je niet regelmatig yoghurt eet, maar wel een keuken vol tomatenproducten hebt, dan heb je ook een nieuwe strategie om koper te polijsten. Tomatensaus, tomatenpuree en ketchup zijn ook goede kandidaten om de aanslag van je kookgerei te halen. Dit komt omdat tomaten, net als yoghurt, vol zuren zitten. Hoewel tomatenproducten citroenzuur, appelzuur en ascorbinezuur bevatten in plaats van melkzuur, reageren ze nog steeds met koper om een soortgelijk polijstend effect te creëren.

Om deze reactie te laten plaatsvinden, hoef je het alleen maar over het kookgerei te verdelen tot het een laagje heeft. In slechts een paar minuten zul je een merkbare vermindering van de aanslag zien. Net als bij de yoghurtmethode moet je je kookgerei grondig afwassen nadat de chemische reactie is afgelopen – en vergeet niet te boenen met een zachte doek. Het is verbazingwekkend dat yoghurt de aanslag op je koperen kookgerei kan verwijderen – maar het is niet het enige voedingsmiddel dat je bij de hand wilt houden om de klus te klaren.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.