Keukengeheimen

De reden dat je gietijzeren pan zo irritant plakkerig is

416views

De reden dat uw gietijzeren koekenpan zo vervelend plakkerig is

Eigenaar zijn is iets prachtigs. Het komt ook met een deel van de verantwoordelijkheid. Iedereen die deze betrouwbare, duurzame en efficiënte warmtegeleiders een warm hart toedraagt, weet dat het heilig is om een gietijzeren pan op dezelfde manier af te wassen en op te bergen als een roestvrijstalen of antiaanbakpan.

Omdat gietijzer poreus is, moet het met olie worden ingesmeerd nadat het is afgewassen en gedroogd. Bij een temperatuur die hoog genoeg is, verandert het vet van een vloeistof in iets visceuzer in een proces dat polymerisatie heet, waardoor het zich kan hechten aan het ijzer en de pan conditioneert, wat na verloop van tijd leidt tot een bijna antiaanbaklaag.

Echter, ijverige smaakmakers kunnen merken dat hun gietijzeren pannen bedekt zijn met een kleverig laagje dat er niet afgaat na het afwassen. Als dat het geval is, kan te lang doorzouten de boosdoener zijn. Wees niet bang: in tegenstelling tot sommige plakkerige situaties, is er voor deze situatie een eenvoudige oplossing.

Zet de verwarming hoger

Als je merkt dat je gietijzeren pan voortdurend plakkerig is, beschouw dit dan als het officiële groene licht om degenen te negeren die het gebruik van afwasmiddel op het materiaal afkeuren – een van de velen – en naar de Dawn te grijpen. Zolang je geen harde staalwolschrobbers gebruikt tot je de zeep hebt afgespoeld, is het gebruik van een kleine hoeveelheid sop met heet water prima en kan het helpen om je pan te ontdoen van die extra laag olie.

Als dat niet helpt, moet je misschien opnieuw beginnen met het kruiden. Zet je schone, droge pan ondersteboven in een oven van 450 tot 500 graden Fahrenheit met een vel folie op het rooster eronder. Na ongeveer een uur moet je merken dat er wat overtollige olie op de folie is gedruppeld. Nog steeds plakkerig? Herhaal het proces zo vaak als nodig is. Het klinkt misschien als veel werk, maar het is het waard voor een perfect gekruide pan.

Leef en leer

Hoewel gietijzer graag vet opdrinkt, kan het gebruik van te veel olie bij het kruiden voorkomen dat het volledig polymeriseert, wat resulteert in dat kleverige residu dat voedsel en andere smurrie vasthoudt. Kies voor een lichte laag olie om kleverigheid in de toekomst te voorkomen. Met een beetje olie kom je een heel eind in het conditioneren van je gietijzeren koekenpan. Begin met een klein beetje plantaardige of canola-olie en wrijf dit met ronddraaiende bewegingen in de pan met een schoon papieren doekje. Het oppervlak moet glanzen, maar je moet geen spoor van de olie kunnen trekken met je vinger. Veeg indien nodig overtollige olie weg.

Op je olie letten tijdens het koken kan ook helpen om kleverige pannen te voorkomen. In de meeste gevallen heb je maar een theelepel olie nodig om een goed ingevette pan in te smeren. Tenzij je natuurlijk een kippenbout frituurt, in dat geval moet je extra ijverig zijn in het wegvegen van overtollige olie tijdens het schoonmaken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.