Keukengeheimen

U moet echt de binnenkant van de deur van uw vaatwasser schoonmaken

425views

U moet echt de binnenkant van de deur van uw vaatwasser schoonmaken

Het belang van het schoonmaken van je keuken kan niet genoeg worden benadrukt. Dit is tenslotte de plek waar je je eten bereidt; je wilt er zeker van zijn dat elk oppervlak gedesinfecteerd is en vrij van schadelijke bacteriën en giftige stoffen. Maar terwijl we alles weten over ontvetten en desinfecteren, vergeten we vaak dat apparaten die gemaakt zijn om schoon te maken, zelf ook schoongemaakt moeten worden.

Het is een soort “wie let er op de uitkijk” situatie, en het niet schoonmaken van de schoonmaakapparatuur zelf – de gootsteen, de , etc. – kan ertoe leiden dat ze niet in staat zijn om hun werk te doen. En een van de meest cruciale apparaten om schoon te maken is een van je grootste: de vaatwasser.

Eigenlijk heeft de hele vaatwasser van tijd tot tijd een schoonmaakbeurt nodig, maar het onderdeel dat vooral extra aandacht nodig heeft is de deur. Het probleem heeft specifiek te maken met de rubberen afdichting, die een broedplaats kan zijn voor dingen die je absoluut niet in de buurt van je longen wilt hebben.

Deurtjes van vaatwassers die niet zijn schoongemaakt kunnen giftige stoffen bevatten

Je denkt misschien: “Oh, de vaatwasser laat gewoon water en afwasmiddel door zichzelf lopen, dus hij zal wel volledig zelfreinigend zijn.” Dit is echter een enorme vergissing – en een die aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben als je het niet rechtzet. Vaatwassers kunnen broedplaatsen zijn voor schimmels en schimmels, en nergens is er een vruchtbaardere voedingsbodem voor dan bij de deur zelf, dankzij de rubberen afdichting.

De spleten rond de afdichting, in combinatie met de over het algemeen vochtige omgeving, vormen een geweldige plek voor smerig spul om zich te verstoppen. Uit een onderzoek uit 2011, gepubliceerd in het tijdschrift, bleek dat 60% van de onderzochte vaatwassers een soort schimmel rond de rubberen afdichting bevatte, terwijl 56% een soort zwarte gist bevatte die bekend staat als exophiala.

Dit is zeer slecht, omdat exophiala soorten vaak bekend staan om hoe gevaarlijk ze kunnen zijn voor mensen. Ze verstoppen zich graag in houten blaasinstrumenten die niet goed worden schoongemaakt en veroorzaken allerlei ademhalingsproblemen door acute longaandoeningen. Eigenlijk zijn ze iets wat je niet wilt inademen.

De deur van de vaatwasser schoonmaken vereist azijn en enige moeite

Dus, hoe pak je dit probleem aan? Gelukkig, zoals je zou verwachten. Om de hele vaatwasser schoon te maken, gebruik je gewoon een spuitfles om de binnenkant (zowel de wanden als de sporten zelf) in te smeren met een mengsel van witte azijn en water.

De deur kost iets meer moeite, maar niet veel. Gebruik opnieuw witte azijn en spuit de rubberen afdichting schoon, schrob hem vervolgens met een kleine keukenborstel. Het is interessant dat azijn hier beter is dan bleekmiddel omdat het de neiging heeft om in meer poreuze oppervlakken te dringen, om nog maar te zwijgen van het feit dat het niet giftig is. (Combineer de twee nooit, want dan krijg je chloorgas).

Het is misschien lastig om de extra tijd te nemen om je vaatwasser schoon te maken, maar het eindresultaat is het waard – niemand wil zwarte schimmel inademen. En als het af en toe schoonmaken van de deur van je vaatwasser je uit het ziekenhuis kan houden, dan is dat zeker de juiste manier.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.