Dranken

De wortels van Fireball gaan misschien wel terug naar Canada

423views

Als je een geografische associatie hebt met Fireball, het gezoete whiskydrankje met kaneelsmaak, dan is de kans groot dat het je universiteitscampus is (of misschien Miami, dankzij het gelijknamige liedje van Pitbull). Maar het blijkt dat de kruidige spirit eigenlijk uit het Grote Witte Noorden komt – althans, volgens de legende.

Maar eerst moeten we één ding ophelderen: wat de wet betreft. Volgens de regelgevende instanties van de Amerikaanse overheid moet een sterke drank tussen de 40 en 95% alcohol per volume (ABV) bevatten om legaal als whisky te worden beschouwd. Fireball valt met 33% ABV net onder dat bereik, dus technisch gezien is het een gedistilleerde drank. Het iets lagere alcoholpercentage, samen met de krachtige kruidig-zoete kaneelsmaak, maakt het waarschijnlijk zo toegankelijk voor minder ervaren drinkers.

Deze combinatie van kaneel, suiker en whisky zou voor het eerst zijn bedacht door een Canadese barman om de koude noordelijke winter te overwinnen. Maar hoe het ook echt tot stand is gekomen, we moeten Canada zeker bedanken voor de spirit die bekend staat als “smaakt naar de hemel, brandt als de hel”.

De koudste winter van Canada

Volgens het bedrijf dat momenteel eigenaar is van Fireball, gaat de legende dat de drank halverwege de jaren tachtig in Canada is ontstaan. Het was de koudste winter die de Canadezen tot dan toe hadden meegemaakt en een barman probeerde een behandeling tegen bevriezing te bedenken. Hoewel Fireball misschien geen medicinale werking heeft, was de smaak een schot in de roos – en het helpt je zeker op te warmen.

Het verhaal van de anonieme barman is misschien pure mythologie, maar in elk geval is de Canadese oorsprong van de drank controleerbaar. Het wordt gemaakt met Canadese whisky en de eerste 20 jaar dat het bestond, was het alleen verkrijgbaar in Canada. De drank maakte oorspronkelijk deel uit van de Dr. McGillicuddy’s lijn van gearomatiseerde sterke dranken – eigendom van drankenfabrikant Seagram – totdat Sazerac het in 1989 kocht. Het duurde echter tot het begin van de jaren ’80 voordat het echt doorbrak op de Amerikaanse markt, waarschijnlijk geholpen door de rebranding in 2007 van Dr. McGillicuddy’s Fireball Whiskey naar gewoon . In de jaren 2010 steeg de populariteit van Fireball sterk, wat voor een groot deel te danken was aan marketinginspanningen ter plaatse. In 2021 werd gemeld dat Fireball 6,8 miljoen 9-liter kratten verkocht in de VS. Je zou kunnen zeggen dat het aansloeg als … wildvuur.

Canada x VS = Fireball

We zullen waarschijnlijk nooit weten of Fireball voor het eerst werd geïnspireerd door een fris barmannetje, of dat het ergens in het noorden in een proefkeuken of laboratorium werd ontwikkeld. En hoewel we weten dat het uit het geweldige Canada komt, een belangrijk whiskyproducerend land, heeft de drank toch een beetje Amerikaans DNA – de whisky die gebruikt wordt om het te maken is gerijpt in gebruikte Amerikaanse bourbonvaten.

Het is onwaarschijnlijk dat Fireball iemands bevriezing zal genezen, maar de warme smaak en sensatie maken het nog steeds een favoriet bij koud weer. Het wordt meestal gedronken als shot, omdat het minder brandt dan standaard whisky’s, maar je kunt de verwarmende factor altijd verdubbelen door het te gebruiken in een warme toddy of als kruid in een dampende mok appelcider. Als je maar geen genoeg kunt krijgen van die zoethete kaneelsmaak, kun je het zelfs proberen (ja, echt waar). Hoe je het ook consumeert, het is een trefzekere (ha) manier om de verkoudheid te bestrijden.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.