Dranken

Dit is hoeveel bier je moet drinken om een fles wijn te evenaren

421views

Hoewel veel mensen zich zorgen maken over de smaak van alcohol, zijn veel drinkers net zo bezorgd over de effecten ervan. Natuurlijk bieden verschillende soorten alcohol verschillende niveaus van potentie. Neem bijvoorbeeld bier en wijn. Bier heeft meestal een lager alcoholvolumegehalte (ABV) in vergelijking met wijn, wat betekent dat het minder krachtig is. Flessen bier zijn ook kleiner dan flessen wijn, wat betekent dat er wat getallen moeten worden gekraakt om te bepalen hoeveel flessen bier er in één fles wijn zitten.

In dit geval moet je bedenken dat een gemiddelde fles bier een ABV van ongeveer 5% heeft. Ter vergelijking: een gemiddelde fles wijn heeft meestal 12% ABV. Bedenk ook dat een fles wijn ongeveer 25 ons kan bevatten, terwijl een fles bier meestal maar 12 ons bevat. Als je rekening houdt met het verschil in ABV en het feit dat 12% wijn meestal wordt geserveerd in een 5-ounce glas, is het drinken van vijf 12-ounce bieren met 5% ABV ongeveer gelijk aan de sterkte van één fles wijn met een ABV van 12%.

Niet alle wijnen hebben dezelfde ABV

In de wilde en wollige wereld van alcoholische dranken schommelt de ABV aanzienlijk. Dit geldt in het bijzonder voor wijn, die meestal een breed scala aan potenties heeft die vergelijkingen met bier kunnen beïnvloeden. Aan de lage kant van de schaal kunnen sommige onder het gemiddelde vallen. Iets als prosecco kan bijvoorbeeld een ABV van minder dan 12% hebben. Dienovereenkomstig zou een lager aantal 5% bieren gelijk staan aan één fles koolzuurarme wijn.

Witte wijnen kunnen een relatief laag ABV hebben, maar dat hangt af van de soort. Bedenk dat sommige soorten chardonnays een ABV van wel 14,5% kunnen hebben. Bovendien kunnen versterkte wijnen zoals sherry een hoger ABV hebben dan 14,5% door de toevoeging van een gedistilleerde drank met een hoger alcoholgehalte (meestal brandy). Een droge sherry genaamd Oloroso kan bijvoorbeeld een ABV van 17% tot 22% hebben. Rode wijnen zijn over het algemeen ook krachtiger dan witte. Dit geldt vooral voor port, een ander type versterkte wijn. Neem Ruby Port, die met 20% ABV een behoorlijke punch heeft. Als gevolg daarvan zou je een groter aantal 5% ABV bieren moeten drinken om één fles krachtige wijn te evenaren, tenzij het brouwsel dat je drinkt ook behoorlijk krachtig is.

Hoe zit het met de hoge ABV in IPA’s?

India pale ales (of IPA’s) zijn een bierstijl boordevol hop, wat deze brouwsels hun karakteristieke bittere bite geeft. Hoewel IPA’s al bestaan sinds de jaren 1700, zijn ze de laatste ongeveer drie decennia enorm populair geworden. en alomtegenwoordig; ze zijn ook geliefd om hun hoge ABV en hun krachtige smaak.

Standaard IPA’s hebben meestal een ABV tussen 6% en 7%. Er zijn echter ook dubbele en driedubbele versies van IPA’s, die variëren van 7,5% tot 12%. Sommige IPA’s gaan zelfs nog een stapje verder als het op kracht aankomt. Bedenk dat de 120 Minute IPA van Dogfish Head Brewery een ABV heeft van 15% tot 20%. Dat betekent dat een enkele fles bier kan wedijveren met het alcoholpercentage van een volle fles wijn. Dankzij de verschillende sterkte van bier en wijn kan het merk en type alcohol dat je drinkt een grote rol spelen bij het vergelijken van ABV’s.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.