Keukengeheimen

Een braadpan schoonmaken en het vuil verwijderen

418views

De pan van een braadpan schoonmaken en het vuil verwijderen

Als je nog nooit met een broilerpan hebt gekookt, weet je niet wat je mist. Je legt er groenten, vis of vlees op en laat de hitte van de broiler van je oven het voedsel van bovenaf garen, terwijl het metaal van de pan de hitte van onderaf in het voedsel geleidt. Ze zijn vooral . Het enige nadeel is dat broilerpannen de neiging hebben om heel snel vies te worden. Omdat ze worden blootgesteld aan veel verschillende vettige componenten (vooral als je er vlees op bakt) op hoog vuur, hebben ze de neiging om veel meer verhard vuil te verzamelen dan de meeste kookgereedschappen. Hoe pak je dat probleem aan? Er zijn twee oplossingen: de ene heeft te maken met zuiveringszout en de andere maakt gebruik van droogtrommeldoekjes. Dat klopt – de dingen die je gebruikt om je was fris en zacht te houden, kun je ook gebruiken om culinaire apparaten schoon te maken.

Welke methode je ook gebruikt, braadpannen kunnen een geweldige toevoeging zijn aan de keuken – zolang je ervoor zorgt dat je ze tussendoor schoonmaakt. (Dat beetje extra werk zal het waard zijn als je de resultaten ziet).

Baking soda, de universele reiniger, schiet weer te hulp

Het is geen verrassing dat zuiveringszout opduikt in de eerste reinigingsmethode hier; het is het universele ingrediënt voor moeilijke schoonmaakwerkzaamheden, van het schoonmaken en herstellen van messing van aanslag tot zo’n beetje alles wat je maar kunt noemen.

De zuiveringszoutmethode voor braadpannen verschilt echter een beetje van het gebruik voor bijvoorbeeld grills. Je maakt meestal een pasta van het spul door het te combineren met afwasmiddel of azijn, maar bij braadpannen strooi je het gelijkmatig over het hele beschikbare oppervlak. Vervolgens besproei je het lichtjes met water om het te bevochtigen, waarna je papieren handdoeken over alles heen legt om het nat te houden.

Vanaf hier lijkt de schoonmaakmethode veel op andere zuiveringszoutprocessen – je laat het mengsel een half uur zitten tot het is opgedroogd, neemt dan een spatel en schraapt het er voorzichtig af. Als het goed is, komen al die kleine verharde etensresten er zo af. Gebruik een spons om het daarna af te vegen om er zeker van te zijn dat alle resten verwijderd zijn.

De chemicaliën in droogtrommeldoekjes maken ze tot een verrassend effectief schoonmaakmiddel

De methode met droogtrommeldoekjes is daarentegen een heel ander proces. Je begint met het weken van de braadpan in een mengsel van zeepwater, waarbij je de pan zelf vult met heet water als hij diep genoeg is, of hem onderdompelt in de gootsteen als hij daarvoor te ondiep is. Daarna neem je de droogtrommeldoekjes en dompel je ze onder in het water boven op de pan.

Je wilt het resultaat minstens een uur laten weken, mogelijk langer als je te maken hebt met een bijzonder hardnekkige puinhoop.

Als het klaar is, trek je de vellen los en gooi je het water weg. De lakens hebben het aangebakken vuil zover losgemaakt dat je de restanten met een spons kunt verwijderen. De reden hiervoor is chemie – het vrijkomen van de conditioners in de lakens in het water tijdens het weken heeft als effect dat de bindingen die de verharde stukjes bij elkaar houden, worden afgebroken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.